Ruoka

Paahtopaisti maistuu sunnuntailounaalla ja juhlapöydässä – näin teet mehevän paistin uunissa ja grillissä

Paahtopaisti on mehevä ja murea. Lihan laadun ja paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana, mutta muuten paahtopaisti on varsin helppo valmistaa. Lisukkeetkin voi kypsentää uunissa kätevästi samalla kerralla.

Paahtopaisti maistuu tuoreeltaan lämpimänä sekä kylmänä erilaisten lisukkeiden ja kastikkeiden kanssa. Paahtopaistista saa myös upeita salaatteja sekä herkullisia voileipiä.

Lue myös: Kokonainen paisti onnistuu muutamalla niksillä – pyyheliina avuksi

Paahtopaisti uunissa 

Perinteisesti naudan paahtopaisti kypsennetään uunissa. Uunissa paistettavan paahtopaistin on hyvä olla vähintään kilon painoinen, jottei paistista tule kuiva.

Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen kypsennystä. Mitä isompi paisti on sitä pidempi aika sen on hyvä olla huoneenlämmössä. Jos paisti on kovin epäsäännöllisen muotoinen, sido se pyöreämmäksi ja tiukaksi paketiksi kuumaan veteen kastetulla puuvillalangalla tai paistinarulla ennen lihan kypsentämistä. 

Paahtopaistin pinnat voi paistaa pannulla ennen kuin lihan laittaa uuniin, mutta sen voi laittaa vuokaan myös suoraan. Paistopinnan tarkoituksena on lukita nesteet paistopinnan alle, jolloin lopputuloksesta tulee mehevä.

Naudan paahtopaisti valmistetaan yleensä matalassa lämmössä kokonaisena uunipaistina. Paras uunilämpötila paistille on 100-150 astetta. Mitä matalampi kypsennyslämpötila, sitä parempi lopputulos

Kypsennysajan voi arvioida paistin koon perusteella. Kypsennä paistia uunissa 60-90 minuuttia lihakiloa kohden. Myös lihan lämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa kypsymisaikaan. 

Paahtopaistin grillissä 

Paahtopaistin voit valmistaa myös grillissä. Silloin lihalämpömittari on aivan ehdoton apuväline.

Grillauksen alkuvaiheessa grilli saa olla melko kuuma, jotta paistiin saadaan kaunis ruskea pinta. Kun paistin pinta on kauttaaltaan grillattu, vähennä grillin tehoa minimiin, työnnä lihalämpömittari paistin keskelle ja jatka grillaamista kunnes olet saavuttanut haluamasi sisälömpötilan. 

Paahtopaisti: sisälämpötila

Paahtopaisti on parhaimmillaan mediumina, jolloin se on sisältä kauniin punertava ja mehevä. Kypsyyden arvioinnissa kannattaa käyttää paistolämpömittaria. 

Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan, sillä paksu paisti kypsyy litteää hitaammin. Ota paisti uunista, kun mittari näyttää noin 58 astetta. Mikäli pidät kypsästä lihasta, jatka paistamista, kunnes sisälämpö on 65 astetta.

Malta vielä hetki

Kypsennyksen jälkeen on vielä maltettava mielensä. Anna paahtopaistin vetäytyä rauhassa kypsennyksen jälkeen folioon käärittynä puoli tuntia. Vetäytymisen aikana paistin sisälämpötila tasaantuu ja lihan sisällä olevat lihasnesteet rauhoittuvat. Näin lihasta irtoaa viipaloidessa vähemmän nestettä ja paisti pysyy herkullisen mehukkaana. 

Paahtopaistin leikkaaminen on tarkkaa puuhaa. Katso miten lihassyyt kulkevat paistin pinnassa ja leikkaa paahtopaisti lihassyiden eli lihan pinnassa näkyvien ohuiden viivojen vastaisesti. Näin viipaleista saadaan mureita. Käytä leikkaamiseen sileää veistä. Sahalaitainen veitsi hajottaa lihaa.

Paahtopaisti: reseptit

Paahtopaisti muuntuu moneksi sen mukaan millaisia mausteita käytät ja minkä kanssa paistin tarjoat. Kokosimme tähän parhaat paahtopaistireseptit perusohjeesta eksoottisempiin. Valitse suosikkisi.

Naudan paahtopaisti on klassikko ja parhaimmillaan mehevä ja murea. Lämpimän paahtopaistin kanssa maistuvat kokonaisena paistetut sipulit, sienimuhennos, ratatouille, pavut, parsakaali ja perunagratiini tai valkosipuliperunat. Leikkaa paisti poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. Voi tarjota paahtopaistin myös kylmänä. 

Mausteilla paahtopaistiin saa jujua. Tässä ohjeessa marinoitu paahtopaisti saa makua ja mehevyyttä marinadista, joka sekoitetaan öljystä, katajanmarjoista, valkosipulista ja yrteistä. Marinoitu paahtopaisti on oiva juhlapöydän tarjottava, joka voidaan valmistella hyvissä ajoin etukäteen.

Uskoisitko, että paahtopaistin mausteeksi sopii myös suosittu makeansuolainen teriyakikastike? Teryakimarinoitu paahtopaisti on näyttävää juhlatarjottavaa. Lihasta tulee maukas ja murea, kun se marinoidaan kahteen kertaan.

Perinteinen paahtopaisti tehdään naudasta, mutta myös porosta ja karitsasta valmistuu maukas paisti. Poron paahtopaisti sopii erinomaisesti talviaikaan ja on loistava vaihtoehto vaikkapa joulupöytään perinteisen kinkun sijaan. Sen seuraksi sopivat paahdetut juurekset, 

Karitsan paahtopaisti puolestaan ihastuttaa paitsi viikonloppuaterialla, myös pääsiäisenä. Tattirisotto ja tumma dijonkastike täydentävät aterian. 

Karitsan paahtopaisti onnistuu myös padassa ja sopii hyvin yhteen paahdettujen kasvisten kanssa. Mausta kasvikset öljyllä, rosmariinilla, suolalla ja mustapippurilla.

Herkkuja paahtopaistista 

Paahtopaisti maistuu lämpimänä sellaisenaan, mutta kylmästä paahtopaistista voi valmistaa herkkuja moneen lähtöön. Kokeile vaikkapa maukkaita paahtopaistileipiä seuraavan päivän lounaaksi tai iltapalaksi. Ruisleivälle kootussa leivässä on paahtopaistin kaverina kapriksilla ryyditettyä piparjuurimajoneesia sekä karamellisoitua sipulia. Nam!

Paahtopaistista valmistetut piparjuurirullat on helppo alkuruoka tai pikkusuolainen suupala. Sipaise tuorejuustoa paahtopaistiviipaleen päälle, aseta päälle kapris ja kääräise kääretortun tapaan rullalle.

Kastike paahtopaistille

Paahtopaisti ei välttämättä kaipaa seurakseen kummoisia lisukkeita, mutta herkullinen kastike on silti paikallaan. Punaviinkastike tai reteä pippurikastike ovat perinteisiä  ja taatusti toimivia valintoja.

Myös raikas piparjuuri sopii ihanasti erityisesti kylmänä tarjottavan paahtopaistin makuun. Vaihda ohjeessa paksu jogurtti halutessasi ranskankermaan.

Mitä lihaa paahtopaistiin?

Paahtopaisti on paitsi oma ruokalajinsa, myös yksi naudan takaosan paisteista, ulko- kulma- ja sisäpaistin lisäksi.

Naudan liha on perinteisin valinta paahtopaistiksi, mutta maukkaan paistin voi valmistaa myös muista lihoista. Kokeile paahtopaistia naudan lisäksi myös härästä, lampaasta, porsaasta sekä hirvestä ja porosta.

Lue myös Anna.fi: Mehevää paistia viikonlopuksi! Poimi parhaat paistireseptit

Paahtopaistin maustaminen

Yksinkertaisimmillaan paahtopaistille riittää mausteiksi suola ja rouhittu mustapippuri. Suola ja mustapippurirouhe kannattaa hieroa lihan pintaan, jolloin ne rikkovat hieman lihan pintaa ja mausteet pääsevät näin myös hieman pintaa syvemmälle.

Lisämakua saat esimerkiksi tuoreista yrteistä, kuten rosmariinista ja timjamista sekä valkosipulista. Paahtopaistin voi vaihtoehtoisesti maustaa myös ruskistamisen jälkeen, jolloin mausteiden määrää on helpompi hallita, kun mausteet eivät irtoa lihasta pannulle ruskistamisen aikana.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paahtopaisti maistuu sunnuntailounaalla ja juhlapöydässä – näin teet mehevän paistin uunissa ja grillissä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.