Pakasta uudet perunat joulupöytään – yksi lajike sopii pakastukseen ylitse muiden

Pakasta uudet perunat joulupöytään ja yllätä vieraat. Herkkusuu ottaa käyttöön nerokkaan pakastuskikan ja aloittaa jouluvalmistelut jo nyt.

Pakasta uudet perunat joulupöytään. Joku voisi pitää tätä ihan hulluna ideana, mutta idea todellakin toimii, kunhan muistaa muutaman tärkeän asian. Valitse oikea lajike ja esikeitä sekä jäähdytä perunat oikein.

Uudet perunat joulupöydässä yllättävät jouluvieraat varmasti. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jouluihmiset miettivät jo nyt mitä uutta keksisi joulupöytään tänä vuonna.

Lue myös: ”Eivätkö lapset enää saa perunaa?” Ruokatoimittaja kauhistui ja kokosi parhaat perunareseptit kirjaksi

Perunat eivät tietenkään ole mikään uutuusherkku, mutta kesän uudet perunat maistuvat aivan erilaisille kuin talviperunat. Kalapöytä nousee uudelle tasolle, kun kannata pöytään kattilallisen höyryävän kuumia kesäperunoita.

Ahkera herkkusuu säilöö perunat talvea varten pakastamalla.

Pakasta uudet perunat joulupöytään

Uudet perunat joulupöydässä ovat täydellinen lisuke esimerkiksi kalapöytään. Kuva: OM-arkisto

Pakasta uudet perunat joulupöytään – viisi tärkeää vinkkiä

  1. LAJIKE: valitse lajike tarkkaan. Liian jauhoinen lajike ei sovi pakastukseen. Lajikkeen tulisi olla kiinteä ja sellainen, joka ei tummu jäähtyessään. Annabelle on esimerkiksi pakastukseen sopiva. Sen väri pysyy kauniina, se ei tummu esikeittämisen jälkeen ja uudelleen keitettynä se säilyttää makunsa ja koostumuksensa.
  2. KOKO: valitse tasakokoisia perunoita, että ne kypsyvät samassa tahdissa.
  3. KEITTÄMINEN: Pese perunat hyvin ja esikeitä niitä kevyesti suolalla ja tillillä maustetussa vedessä 3–5 minuuttia riippuen niiden koosta. Kiehauttamisen ansiosta uusien perunoiden maku ei häviä pakastamisen aikana. Kiehautus pysäyttää perunoiden entsyymitoiminnan. Ilman sitä ne muuttuvat pakastimessa vetisiksi. Kaada kiehuva vesi pois ja jäähdytä perunat nopeasti. Pakasta ne  jäähtyneinä.
  4. ILMAT POIS: pakasta perunat ilmatiiviissä pussissa. Asettele jäähtyneet perunat esimerkiksi minigrip-pussiin ja painele pussista ylimääräinen ilma pois. Voit imeä pussissa kaiken ilman pois esimerkiksi pillillä. Voit laittaa perunat myös vakuumiin, jos omistat vakumointikoneen. Nosta perunat pakastimeen.
  5. KÄYTTÖÖN: kun haluat ottaa ne käyttöön, keitä vesi kiehuvaksi ja kaada jäiset perunat suoraan pussista kiehuvaan veteen. Voit halutessasi lisätä vielä keitinveteen tilliä tässä vaiheessa. Anna kiehua miedolla lämmöllä pienellä poreella. Jos vesi kiehuu voimakkaasti, perunat menevät helposti muhjuksi. Muista, että ne olivat´jo esikeitettyjä, joten keittoaika on tässä vaiheessa lyhyempi kuin jos keittäisit täysin raakoja perunoita.
Pakasta uudet perunat joulupöytään kalan seuraksi.

Herkkusuu suunnittelee joulun ruoat ajoissa. Pakasta uusia perunoita kalapöytään lisukkeeksi. Kuva: OM-arkisto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pakasta uudet perunat joulupöytään – yksi lajike sopii pakastukseen ylitse muiden

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X