Pakasteherneet – näillä nerokkailla ohjeilla teet herneistä hyvää ruokaa 30 minuutissa!

Pakasteherneet kääntävät kiireisen arjen ruokakurssin hetkessä myötätuuleen. Pakasteherne on monikäyttöinen vihreä voimapesä, joka on kotonaan niin hernesosekeitossa, pestossa kuin salaatissakin. Kokkaa omat suosikkisi!

Arjen pieni vihreä herkku löytyy pakastimesta. Pakasteherneistä loihdit maittavat arjen ateriat, levitteet leivän päälle ja herkulliset salaatit käden käänteessä. Keitoksikin niistä on. Pakasteherneistä surautettu hernesosekeitto tuo uutta jujua torstain hernerokkapäivään ja maistuu myös laskiaisena pulkkamäen jälkeen.

Lue myös: 4 x hernekeitto – vegaaninen, hienostunut, nopea, itämainen

herenet kulhossa

Pakasteherneitä kannattaa aina pitää pussi pakastimessa varalla. Niistä loihdit hetkessä maukkaita arjen aterioita. Kuva: iStock

Pakasteherneet ovat aivan turhaan ylenkatsottuja. Niitä kannattaa pitää aina varalla pakastimessa. Toki tuoreissa herneenpaloissa on kesällä aivan oma viehätyksensä, mutta sesongin ulkopuolella pakasteherneet ovat vallan mainioita, helppoja, herkullisia ja makoisia.

Pakastealtaan herneet korjataan kesällä täsmälleen oikealla hetkellä. Nopea kuumennus ja pikainen pakastus heti puinnin jälkeen takaavat, että pakasteherneissä on sekä maku että rakenne kohdillaan. Mikä parasta, pakasteherneet sulavat hetkessä, joten niistä valmistuu ruokaa käden käänteessä ilman sen kummempia etukäteisvalmisteluita, liottamista tai tunnin mittaista keittoaikaa. 

Pakasteherneet sisältävät jonkin verran proteiinia ja niistä saa myös runsaasti kuituja, vitamiineja sekä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Pakasteessa herne säilyy hyvänä jopa puolitoista vuotta. Pakasteherneet kannattaa lisätä ruokaan jäisinä vasta aivan ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa ja kuumentaa vain pikaisesti. 

Herneistä valmistuu hurmaava tuorehernekeitto, raikas tahna leivän päälle sekä suloisen vihreä pesto, joka passaa vaikka pastan kastikkeeksi. Kesän makuinen vihreä herkku maistuu lisukkeena myös sellaisenaan nopeasti kuumennettuna tai salaattien seassa. 

Crème Ninon eli samppanjalla säväytetty hernesosekeitto

Tuoreista herneistä tehty hernesosekeitto on herkullista vaihtelua perinteiselle. Crème Ninon on klassinen ja ranskalaiseen tapaan varsin ylellinen hernekeitto, joka on juhlaruokaa niin heleän vihreältä väriltään kuin hienostuneelta maultaankin. Sen ylellinen juju on kerma, joka lisätään lämpimän keiton joukkoon kevyesti vaahdotettuna. Crème Ninon viimeistellään pöydässä samppanja- tai kuohuviinilorauksella, joka saa keiton kauniisti kuplimaan.

Crème Ninon eli samppanjahernekeitto

Crème Ninon eli samppanjahernekeitto on ranskalainen ylellinen versio hernekeitosta. Keitto tehdään pakasteherneistä ja säväytetään samppanjalla. Kuva: Pekka Holmström

Ohje:  Crème Ninon eli samppanjahernekeitto

Pakasteherneitä perunamuusiin

Herneet ja kerma tekevät perunamuusille ihmeitä. Ohjeessa hyödynnetään pakastealtaan aarteita enemmänkin, mutta peruna-sipulisekoituksen voi toki korvata myös keitinperunoilla. Loisteliaan vihreä herne-perunapyree on nopeasti valmistuva ja ihanalta maistuva lisuke vaikka grillatun tai uunissa kypsennetyn kalan kanssa.

herne-peruapyree

Helppo ja nopea lisuke esimerkiksi kalalle syntyy parista pussillisesta pakasteherneitä sekä pussillisesta peruna-sipulisekoitusta. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Herne-perunapyree 

Bruschettat pakasteherneistä

Italialaisesta bruschettasta on monia versioita. Vihreällä hernehummuksella päällystetty hernebruschetta sopii pikaiseen nälkään, mutta yhtä hyvin saat siitä ihanan alkupalan illalliselle tai suolaisen suupalan illanistujaisiin. Piparjuuri tuo makuun mukavaa potkua ja ranskankerma pehmeää pyöreyttä. Lisäksi tarvitset vain hyvää maalaisleipää ja täyteläistä mozzarellajuustoa hernehummuksen rinnalle. 

hernebruschetta

Hernehummuksella ja mozzarellajuustolla päällystetty leipä hurmaa herkkusuut. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Hernebruschettat 

Keväinen risotto syntyy pakasteherneistä

Hernerisotto tuo lautaselle ripauksen kevättä ja siinä hyödynnetään herneitä jopa kolmessa eri muodossa: pakastettuna, palkoina sekä versoina. Hernerisotto on loistavaa arkiruokaa, mutta maistuu myös viikonloppuaterialla. Tuore minttu, kuiva valkoviini ja raastettu parmesaanijuusto takaavat suussa sulavan maun.

keväinen hernerisotto

Hernerisotto sopii ateriaksi sellaisenaan, mutta on myös mainio lisuke kalalle tai broilerille. Kuva: Mirva Kakko

Ohje: Keväinen hernerisotto 

Vuohenjuusto-hernesalaatti  

Tässä salaatissa pakasteherneet saavat seurakseen tuoretta minttua, nipun herneenversoja sekä vuohenjuustoa. Retiisejäkin voi lisätä, mutta sesongin ulkopuolella ne voi mainiosti jättää poiskin. Salaatti viimeistellään öljykastikkeella, jota ryydittävät sinappi ja sitruuna. Vuohenjuusto-hernesalaatti valmistuu muutamassa minuutissa. Syö kevyenä lounaana tai vaikkapa pihvin lisukkeena.

vuohenjuusto-hernesalaatti

Muutaman raaka-aineen vuohenjuusto-hernesalaatti valmistuu minuuteissa. Syö sellaisenaan tai tarjoa pihvin kyljessä. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Vuohenjuusto-hernesalaatti 

Pestoa pakasteherneistä

Pestoa rakastavat kaikki, mutta kokeilepa ensi kerralla surauttaa joukkoon pussi pakasteherneitä. Pakasteherneet tuovat pestoon ruokaisuutta ja tekevät sen koostumuksesta peruspestoa paksumman. Tuoreet yrtit, valkosipuli ja reilu kourallinen parmesaanijuustoraastetta ovat sen maun salaisuus. 

Hernepesto paranee entisestään, kun surautat joukkoon kourallisen siemeniä, pähkinöitä tai manteleita. Yrttejäkin voit vaihdella sen mukaan, mitä ikkunalaudallasi kulloinkin sattuu vihertämään. Basilikan ja mintun lisäksi lehtipersilja, tilli, ruohosipuli ja sitruunamelissa sopivat kaikki somasti hernepeston sekaan.

herne-minttupesto

Kokeile hernepestoa hummushenkisenä dippikastikkeena, vegeburgerin kastikkeena tai pastakastikkeena. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Herne-minttupesto 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pakasteherneet – näillä nerokkailla ohjeilla teet herneistä hyvää ruokaa 30 minuutissa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X