yrttikuorrutettuaseitiä ja pesto-riisisalaattia

Pakasteseiti muuntuu näillä resepteillä herkuksi – nosta sei uuniin, paista pannulla, sujauta keittoon

Pakasteseiti on harmillisesti mauttoman kalan maineessa. Pakastealtaan taviksesta valmistuu kuitenkin nopeasti ja helposti herkullista arkiruokaa.

Pakasteseiti pelastaa, jos kaupan kalatiskistä ei löydy edullista vaihtoehtoa. Pakastealtaasta poimittu seiti tuo kaivattua vaihtelua tuttujen arjen kalaruokakonkareiden lohisopan, kalapuikkojen ja uunilohen rinnalle.

Lue myös: Pakastekala muuntuu moneksi – katso nämä vinkit ja teet helposti maukasta kalaruokaa!

Pakasteseiti on monipuolinen ja helposti käsiteltävä raaka-aine. Seitin valmistus on vaivatonta, ja siitä voi keittää kattilallisen keittoa, valmistaa muhevan uuniruoan tai paistaa rapeaksi pannulla. Myös lasten lemppari, kalapuikot, on helppo tehdä pakasteseitistä.

yrtti-juustokuorrutettua seitiä

Paksteseitikö muka tylsää ja mautonta? Höpsis! Seesami-juustopanerointi takaa maun ja mehevyyden. Muusia kaveriksi ja kyllä kelpaa! Kuva: Kristiina Kurronen

Paista seiti meheväksi pannulla

Jos paistat seitifileet pannulla, kannattaa kala ottaa ajoissa sulamaan. Kalafileet poistetaan pahvipakkauksesta ja niiden annetaan sulaa rauhassa yön yli jääkapissa tai omassa pussissaan kylmässä vedessä noin parin tunnin ajan. Siten seitifileet on helppo irrotella tosistaan ja tarvittaessa paloitella sopivan kokoisiksi paloiksi. Sulaneet kalafileet myös paistuvat tasaisesti sekä pinnalta että sisäpuolelta.

Panerointi tekee seitifileistä erityisen maukkaita ja mausteita vaihtamalla niistä saa aina uuden makuisia. Superrapean pinnan saat aikaan tuplapaneroinnilla. Pyöräytä kalafileet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi vielä korppujauhoissa. Jos haluat panostaa, satsaa japanilaisiin panko-korppujauhoihin. Ne ovat ilmavampia eivätkä murusta kuten korppujauho. Pankojauhoilla ruoan pinnasta tulee jännän rapea.

Myös erilaisilla lisukkeilla kala-ateriaan saa helposti vaihteua. Lasten lemppari, kalapuikot tarjoillaan fish and chips -tyyliin lohkoperunoiden sekä mausteisen ketsupin kanssa ja yrttikuorrutettu seiti ruokaisan pesto-riisisalaatin kera. Seesami-juustokuorrutetun seitin  kylkeen puolestaan sopii pinaatilla ja parmesaanilla maustetun perunamuusi.

yrttikuorrutettu seiti ja pesto-riisisalaattia

Pakasteseitin uusi maku syntyy parmesaani-yrttikuorrutuksesta. Lisänä maistuu pestolla maustettu ruokaisa riisisalaatti. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohjeet:

Kalapuikot pakasteseitistä

Seesami-juustopaneroitua seitiä

Yrttikuorrutettua seitiä ja pesto-riisisalaattia

Hauduta pakasteseiti muhevaksi uunissa

Uuniin pakasteseitin voi sujauttaa vaikka jäisinä, tosin fileiden sulatus ennakkoon nopeuttaa kypsymistä jonkin verran. Aseta kalat voideltuun uunivuokaan tai kypsennä meheviksi maukkaassa kastikkeessa.

Sweet chili -seitissä on kermainen kastike ja pieni miellyttävä takapotku. Lopputulos ei kuitenkaan ole liian tulinen, joten se maistuu myös perheen pienimmille.

sweet chili -seiti

Arjen maukas kala­-ateria syn­tyy pakastesei­tistä, joka upote­taan herkulliseen sweet chili -­ker­makastikkeeseen. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Sweet chili -seiti

Sujauta seiti soppaan

Kalakeiton valmistaminen pakasteseitistä on vaivatonta, sillä kalaa ei tarvitse erikseen perata eikä tuotteesta riippuen edes paloitella. Pakasteseiti on kiinteälihaista ja siksi hyvä valinta keittoihin. 

Pakasteseitiä keitetään noin 5-7 minuuttia hiljaa kuplivassa liemessä, jotta liha ei hajoa vaan kiinteytyy. Kala on kypsää, kun liha on muuttunut väriltään täysin valkoiseksi. Nopean valmistusajan vuoksi seiti lisätään keittoon vasta loppuvaiheessa, kauemmin kypsyvien perunoiden ja kasvisten jälkeen. 

Kalakeitosta voi helposti valmistaa erilaisia versioita. Tämä makumaailmaltaan Aasiaan suuntaan nojaava kookos-kalakeitto onnistuu lohen lisäksi mainiosti myös pakasteseitistä ja maistuu niillekin, jotka eivät perinteisestä kalakeitosta niin välitä. Keittoon tulee kalan ohella rutkasti kasviksia sekä nuudeleita ja maukas kookoksinen liemi viimeistelee sopan.

Välimeren pakastekalakalakeittoa ei kyllästetä kermalla, vaan se keitetään sakean tomaattisena. Tomaattinen liemi tekee keitosta maukkaan ja ruokaisan. Välimeren hengessä soppaan ujutetaan myös oliiveja sekä tuoreita yrttejä.

kookos-lohikeitto

Kalakeiton itämainen twisti syntyy kookosmaidosta ja inkivääristä. Nuudelit ja pinaattikiinankaali eli paksoi ovat herkullisia sattumia perinteisten perunoiden ja keittojuuresten sijaan. Kuva: Norman Ojanen

Ohjeet:

Kookos-lohikeitto

Välimerellinen pakastekalakeitto 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pakasteseiti muuntuu näillä resepteillä herkuksi – nosta sei uuniin, paista pannulla, sujauta keittoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X