Ruoka

Palak paneer on intialaisten ravintoloiden suosikkiruoka – näin teet pinaattisen juustokastikkeen kotikeittiössä

Palak paneer lienee monen vakiotilaus intialaisessa ravintolassa. Lempeän mausteisen kasvisruoan valmistus onnistuu helposti ja nopeasti myös kotikeittiössä.

Palak paneer on intialainen currykastike, joka sisältää nimensä mukaan pinaattia, palak sekä juustoa, paneer. Se on kermainen, maultaan lempeän mausteinen ja väriltään veikeän vihreä. Palak paneer on helppo valmistaa ja pöydässä reilussa puolessa tunnissa, joten sen jaksaa tehdä myös arki-iltana töiden jälkeen.

Lue myös: 10 x intialainen ruoka – mausteiden huumaa ja makujen ilotulitusta

Paneer-juustoa? Vai sittenkin jotain muuta?

Paneer on intialainen lehmän tai puhvelin maidosta valmistettu tuorejuusto, joka muistuttaa niin maultaan kuin rakenteeltaankin monelle tuttua kotijuustoa. Mieto juusto imee itseensä makuja ja komppaa mukavasti tulisimpiakin mausteseoksia. Paneer ei sula kuumetessaan, vaan juustonpalaset jäävät herkullisiksi sattumiksi mausteisen currykastikkeen joukkoon. Paneer-juustoa löydät suurimpien markettien juustohyllystä.

Paneer-juusto on valmista syötäväksi ja käytettäväksi ruoanvalmistuksessa sellaisenaan, mutta maukkaimman lopputuloksen saat, kun paistat juustoon kullan ruskean pinnan tilkassa öljyä ja lisäät sen kastikkeeseen vasta lopuksi. Kuivaa juuston pinta ennen paistamista, niin vältyt turhalta räiskymiseltä ja roiskeilta. 

Jos et saa paneer-juustoa käsiisi tai kaipaat ruokaan vaihtelua ja uutta jujua, korvaa paneer koti- tai leipäjuustolla, mifu-suikaleilla tai vaikkapa halloumijuustolla. Koti- ja leipäjuuston voi lisätä kastikkeeseen sellaisenaan, halloumi ja mifu kannattaa paneerin tapaan paistaa erillisellä pannulla ennen kastikkeeseen lisäämistä. 

Vaikka perinteinen palak paneer sisältääkin juustoa, kermaa ja jogurttia, valmistuu sen vegaaninen versio pienellä vaivalla. Vaihda vain kerma sekä jogurtti kasvipohjaisiin ja korvaa juusto esimerkiksi tofulla.

palak paneer

Simppelit mausteet, mutta silti rutkasti makua

Toisin kuin intialaiset ruoat yleensä, palak paneer sisältää mausteita varsin maltillisesti. Intialaisen ruoan pyhän kolminaisuuden eli valkosipulin, inkiväärin ja chilin lisäksi tarvitset korianteria, juustokuminaa ja kurkumaa. Jos et saa käsiisi kokonaisia maustesiemeniä, voit korvata ne myös valmiiksi jauhetuilla. Kuullota mausteita öljyssä ja anna kastikkeen muhia vähintään vartin verran, jotta mausteiden aromit ehtivät tekeytyä.

Paneer-juusto on maultaan varsin mieto. Kastike kannattaakin maustaa ronskisti ja tarkistaa myös suolan määrä, jottei maku jää vaisuksi. Vähennä vastaavasti suolan määrää, jos korvaat paneerin halloumilla.

Palak paneer käy niin arkeen kuin viikonloppuun

Paras, maultaan raikkain ja väriltään viehkein palak paneer valmistuu tuoreesta pinaatista, mutta arkiversioon voi käyttää myös pakastettua. 

Huuhtele tuore pinaatti, poista tarvittaessa paksuimmat lehtiruodit ja hienonna lehdet pienemmiksi. Jos pannusi on pieni, lisää pinaatti muutamassa erässä. Lämmetessään se painuu nopeasti kasaan. Jos haluat palak paneerista samettisen pehmeän, surauta kastike lopuksi sauvasekoittimella sileäksi ja lisää juusto vasta lopuksi.

Lisukkeeksi sopii riisi ja nokare paksua jogurttia. Viitseliäs leipoo lisäksi myös naan-leipää. 

Jos ihastuit palak paneeriin, kokeile myös saag paneeria. Se on puolessa tunnissa valmis intialainen kasvisruokaherkku, joka tehdään pinaatista, tofusta ja aasialaisista mausteista. 

Ohje: Saag paneer

saag paneer

Kommentoi

Kommentoi juttua: Palak paneer on intialaisten ravintoloiden suosikkiruoka – näin teet pinaattisen juustokastikkeen kotikeittiössä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.