Perunamuusi on ihana lisuke.

Paljonko perunamuusiin kuuluu laittaa voita? Kokki Kape Aihinen: ”Paljon voita ja aina käsin, ei koskaan vatkainta!”

Perunamuusi on suomalaisten ikisuosikki, kun puhutaan perunasta tehdyistä lisukkeista.

Unohda valmiit pakastemuusiainekset ja perunajauheet. Itse tehtyä perunamuusia ei voita mikään.

TV:stä ja julkisuudesta tutut keittiö- ja ruokaihmiset kertovat millaisella voin määrällä syntyy hyvä muusi.

Hyvä muusi ei kaipaa paljon makuaineita. Jos peruna on laadukas ja hyvän makuinen, muusin kanssa ei tarvitse kikkailla. Vain voita ja suolaa, ehkä vähän täysmaitoa ja se on siinä.

Kuka laittaa paljon, kuka vähän voita?

Satokausikalenterin kanssa hääräävä Samuli Karjula luottaa perunan omaan makuun ja kertoo lisäävänsä kiloon perunoita noin 25–50 g voita.

”Laitan kiloon perunoita noin 25–50 g voita, riippuen perunalajikkeesta. Maitoa laitan myös vähän, sen pitää olla punaista!”

Kokki ja Super Bowl –ravintolaketjua pyörittävä kokki Teresa Välimäki luottaa aidon voin makuun.

”Teen perunamuusin Puikulasta tai Rosamundasta. Kiloon laitan varmaan sellaisen 50 g voita, 2–3 reilua ruokalusikkaa. Saattaa joskus mennä vähän enemmänkin,” Välimäki nauraa.

Ruokatoimittaja ja Rouva Kasviksen parhaat (Otava) keittokirjan syksyllä 2017 julkaissut Pirjo Toikkanen tunnetaan perunan ystävänä.

”Teen muusin käyttämällä sähkövatkaimen lankavispilöitä. Soseutan perunat kevyesti, liian pitkään ei saa vatkata. Yleensä teen kevytmaitoon, mutta onhan täysmaito hyvä vaihtoehto. Voita riittää muutama ruokalusikallinen,” Toikkanen kertoo.

TV:stä tuttu kokki ja Nami Namaste kirjan julkaissut Sikke Sumari sanoo, että hän suosii voin ja maidon lisäämisen sijasta oliiviöljyä ja sitruunaa.

”En tee perinteistä voi+maitomuusia kovinkaan usein. Luotan rustiikkiseen oliiviöljyn ja sitruunan yhdistelmään ja murskaan perunat kevyesti haarukalla käsin. Jos teen perinteistä muusia, niin se pitää tehdä survimella, ei vatkaamalla koneella,” Sumari vinkkaa.

Keittiömestari Kape Aihinen luottaa keittiömestareiden tapaan runsaaseen voihin. Isolla määrällä voita ei voi mennä pieleen.

”Käytän aina Lapin Puikulaa, paljon voita ja punaista maitoa. Käytän normaalisuolaista voita kiloon perunoita noin 200–250 g ja lisää myös vielä suolaa joukkoon. Muusia ei koskaan saa vatkata koneella vaan se pitää tehdä käsin,” Aihinen neuvoo.

Kokosimme 3 vinkkiä hyvän muusin valmistukseen

  1. Valitse hyvän makuinen peruna. Lapin Puikula ja Rosamunda ovat mainioita lajikkeita muusin valmistukseen. Myös muut jauhoiset lajikkeet kuten Van Gogh tai Pito ovat hyviä. Jos peruna on hyvän makuinen, muusi ei paljon muuta kaipaa.
  2. Perunan voi keittää kuorineen. Kuori se kuitenkin heti keittämisen jälkeen ja muussaa välittömästi. Kuuma peruna on tosin harmillisen tuskainen kuorittava, ja sormet palavat helposti. Jos sormesi eivät kestä kuuman perunan kuorimista, kuori perunat etukäteen ja keitä kuorittuna. Laita keitinveteen aina vähän suolaa. Kaada keitinvesi pois ja anna perunoiden höyrystyä hetki ennen muusin valmistusta.
  3. Soseuta perunat perunasurvimella. Jos perunat ovat keitetty riittävän kypsiksi, survominen on helppoa, eikä vaadi koneita. Myös haarukalla survominen onnistuu. Liiallinen koneen käyttö tekee muusista liisteriä. Lisää survottujen perunoiden joukkoon voi ja suola. Sitten vasta lämmitetty maito.

Keskustelu

Minäkin laitan vain pienen ”makuvoin”. Muusin tulee olla tanakkaa joten punaista maitoa vain kostukkeeksi. Loviisassa eräs vanha ukkeli oli palkattu seurakunnan IP-kesäparkkiin lapsia muonittamaan, ei osannut ukkeli edes perunoita kuoria joten tekomuusia ja hirmuköntti voita. Ainoa ”mauste” jonka papparainen tiesi oli voi ja sillä hän ”maustoi” ruoan kuin ruoan runsaskätisesti. Kerhossa noin 15 tenavaa ja voin kulutus 1,5 kg viikossa. Olen joskus maistanut vaarin tekeleitä, syömättä jäi.

Ei yhtään voita!
Kevyt maito ja sopivasti suolaa!
Hyvä kokki tekee hyvää ruokaa ilman tolkutonta rasvan lisäystä!

Kunnon muusiin laitettava muusin määrästä riippuen myös hienoa sokeria!

Annabelle- perunaa 750g, suolaa 4 tl, yksi muna, 50g voita, loraus punaista maitoa, huullostettu pienehkö sipuli. Vatkaimella sopivaksi niin, että muusi irtoaa vatkaimen langoista.

Muusista ei tuu liisteriä koneella vatkatessa kun ensin soseuttaa perunoita hieman puunuijalla kaataa vähän maitoa sekaan ja vasta sitten vatkaimella ja lisää lopun maidon vähitellen voin laitan maidon joukkoon tulee hyvä ja pehmeä muusi

Noin ruokalusikallinen voita. Äitini laittoi aikoinaan myös kananmunan sekaan, joka antoi muusiin kuohkeutta.

Kapen ohje on se ainoa oikea muusiohje. Sääli ettei enää mistä löydy van Goghia se oli lempi laijikkeeni ei kyllä Pitoakaan enää ole kaupoissa.
Columbaan tai Afraan täytyy tyytyä.

Hyvää perunaa: Puikulaa-van Goghia-Pitoa.
Perunat keitetään suolalla maustetussa vedessä, kuorittuina ja paloiteltuna! (kiehuvat nopeasti)Otetaan keitinvesi talteen ja ei kaadeta ihan kaikkea pois perunoistakaan! Muusataan perunasurvaimella lisätään keitinvettä tarpeen mukaan + n. (50g/kg perunoita)- voita ja loraus ruokakermaa. Muusataan tasaiseksi! Namskis!

Paahdan perunat uunissa pehmeiksi, kuorin ja muussaan, reilusti suolaa ja voita, lopuksi tilkka punaista maitoa. Joskus olen lisännyt vähän raastettua juustoa. Paahtaminen antaa muussille kivan pähkinäisen maun.

Itse en tee muussia, mutta vaimo tekee ja se on hyvää. Lähes aina perunana on Bellarosa, aikaisemmin käytettiin Rosamundaa, mutta sitä ei enää saa. Alkuun muussaus käsipelillä, sitten kevytmaitoa tarpeen mukaan ja voita, jonka määrää en tiedä. Loppusekoitus kuitenkin sauvasekoittimella. Ei ole koskaan ollut liisteriä vaan kuohkeaa ja hyvää syötävää.

Turhaa höpinää, että muusia ei saisi sekoittaa vatkaimella. 50 vuotta olen näin tehnyt, eikä kertaakaan ole liisteriä tullut. Kuoritut perunat keitän; suola, voi ja punainen maito mukaan, hyvää tulee. Kauhistus on sellainen muusi, mistä puuttuu kuohkeus. Se saadaan nopsaan vain koneella vatkaten, ei käsin. Kaikki ovat muusista tykänneet. Voita 2 litran muusimäärään n. 80 grammaa. Nam, nam.

Kommentoi juttua: Paljonko perunamuusiin kuuluu laittaa voita? Kokki Kape Aihinen: ”Paljon voita ja aina käsin, ei koskaan vatkainta!”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X