Ruoka

Paras grillimenu - poimi ohjeet katkarapuvartaista, rapeapohjaiseen pizzaan sekä grillattuun kaaliin

Kesällä ulkoruokinnan käydessä kuumimmillaan koko ateria kokonaisesta broilerista rapeapohjaiseen pizzaan ja hauskoihin pikkuburgereihin valmistuu letkeästi ulkona grillaten. Herkulliset ja hitusen erilaiset lisukkeet tehdään varhaiskaalista, avokadosta ja bataatista. Näillä resepteillä syntyy kesän paras grillimenu.

Grillimenu eli koko ateria grillin ympärillä on kesän kohokohta. Kesällä grilli käy kuumana, oli sää mikä tahansa. Kun perusmakkarat, pihvit ja vartaat on testattu ja hyviksi havaittu, tekee mieli kokeilla jotain vähän erilaista grillattavaa.

Lue myös: Grillijuhlissa maistuu entrecôte, chimichurri ja grillattu maissi – ota maukkaat reseptit

Grillimenu – näin teet siitä kesän parhaan

Kesän paras grillimenu syntyy melko pienellä vaivalla, sillä grillattuna kaikki maistuu paremmalta. Kokosimme tähän ohjeet kesän värikkäimpiin grilliruokiin, jotka tuovat vaihtelua ja uutta jujua perinteiseen grilliateriaan.Valitse näistä hittiresepteistä omat suosikkisi ja rakenna itsellesi kesän paras grillimenu.

Raikkaat äyriäisvartaat ja tillikastike alkupalaksi tai pikkunälkään

Tikkuihin pujotetut katkaravut ovat toimivaa kesäruokaa ja sopivat hyvin alkupaloiksi. Rapuvartaita on helppo tehdä ja ne kypsyvät ihanan nopeasti. Vartaita on myös näppärä liikutella ja käännellä grillissä. Jos käytät puisia grillitikkuja, muista liottaa ne kylmässä vedessä ennen käyttöä, jotta ne eivät pala tulikuumassa grillissä.

Laita jättikatkaravunpyrstöt sitruunaiseen marinadiin jäisinä, jotta marinadi saa imeytyä rauhassa rapujen sulaessa. Sujauta vartaiden kanssa grilliin myös sitruunan puolikkaita. Grillin kuumuudessa karamellisoitunut sitruunamehu on kesän helpoin ja maukkain grillauskastike.

grillatut jättirapuvartaat ja tillikastike

Ohje: Grillatut jättiravunpyrstöt ja tillikastike

Pääruoaksi broileria, pizzaa tai burgereita

Vaikka grillailu saattaa ensimmäisenä tuoda mieleen pihvit, makkarat ja kasvisvartaat, voi ulkokeittiössä valmistaa vaikka mitä muutakin. Burgerit ja pizzat sekä kokonainen broileri valmistuvat grillin kuumuudessa helposti ja maukkaasti.

Grillimenu burgereiden ympärille?

Pikkuburgerit eli sliderit eivät vaadi montaa raaka-ainetta väliinsä maistuakseen mahtavilta. Muutama tarkkaan valittu ja huolella valmistettu täyte riittää. Panosta hyvään sämpylään, laadukkaaseen lihaan ja aromikkaaseen juustoon. Pikkelöity punasipuli ja maukas majoneesikastike sitovat ainekset kokonaisuudeksi. Joskus vähemmän on enemmän. 

Grillimenu: pikkuburgerit eli beef sliderit

Ohje: Beef-sliderit eli miniburgerit

Grillattu pizza 

Tulikuumassa grillissä valmistuu herkullisen rapea pizza kuin aidossa italialaisessa ravintolassa konsanaan. Pizzapohjan kypsentäminen käy helpoiten pizzakivellä, joita myydään myös marketeissa. Aseta pizzakivi grilliin, kuumenna grilli ja anna pizzakiven kuumeta rauhassa tulikuumaksi. Rapean pizzan salaisuus piilee juuri kovassa lämmössä ja tulikuumassa pizzakivessä. 

Täytteiden kanssa ei kannata liioitella, sillä tuhdisti täytetty grillipizza ei ehdi kypsyä ennen kuin pohja jo palaa mustaksi. Parilla laadukkaalla ainesosalla valmistat täydellisen grillipizzan. 

grillattu pizza

Ohje: Grillattu pizza

Halstrattu broileri on kiitollista grillattavaa

Aukaistu broileri valmistuu grillissä meheväksi, ja on ihan toista kuin kaupan grillibroilerit. Kun pujotat broilerin halsteriin, se on helppo kääntää grillissä eikä liha tartu kiinni ritilään. Ole tarkka kypsyyden kanssa. Salmonellavaaran vuoksi broileri on grillattava kypsäksi, mutta ylikypsä liha on helposti kuivaa. Halstrattu broileri on valmis, kun sisälämpötila on 75 astetta.

halstrattu broileri

Ohje: Halstrattu broileri

Lisukkeista lisämakua ja vatsantäytettä

Jätä perinteiset kaalisalaatit ja grillatut perunalohkot väliin ja kokeile niiden sijaan jotain ihan muuta. Pehmeällä vuohenjuusto-jogurttikastikkeella viimeistellyt varhaiskaalilohkot maistuvat lisukkeena vaikka pikkuburgereiden kyljessä. Tomaattisalsalla täytetyt grilliavokadot tai bataatti-fetanyytit puolestaan ovat kelpo ruokaa vaikkapa broilerin kylkeen.

Grillattua varhaiskaalia ja jogurtti-vuohenjuustokastike

Varhaiskaali on helppoa grillattavaa. Se ei hätkähdä, vaikka saisi pintaansa aavistuksen tummemankin raidoituksen. Kaalien grillausaika on makuasia. Toiset tykkäävät käyttää kaalilohkot nopeasti kuumassa grillissä, toiset grillaavat miedommalla lämmöllä aavistuksen pidempään. Lopputulos on aina herkullinen, oli kaali sitten rouskuvan rapea ja pinnalta tummaksi paahtunut tai aavistuksen pehmentynyt. Vuohenjuusto-jogurttikastike viimeistelee kokonaisuuden ja antaa miedon makuiselle kaalille sopivasti ryhtiä. 

Ohje: Grillattua varhaiskaalia ja jogurtti-vuohenjuustokastike

Grillimenu kaipaa kasvislisukkeita

Avokado on hyvä vahtoehto grillattavaksi erityisesti silloin, kun haluaa kokeilla jotain ihan uutta ja erilaista. Halkaise avokadot, poista kivet ja nosta puolikkaat leikkuupinta alaspäin grilliritilälle. Grillaa minuutti, pari, kunnes saat avokadoille kauniit rusketusraidat. Lusikoi tomaattisalsaa siemenkuoppaan ja nauti sellaisenaan kesälounaana tai muun grilliruoan lisukkeena.

Grillimenu, lisukkeet: grillatut avokadot, tomaattisalsaa, grillatut varhaiskaalilohkot ja vuohenjuusto-jogurttikastiketta

Ohje: Grillatut avokadot ja tomaattisalsa

Bataattinyyttejä, raastettua fetaa ja yrttejä 

Bataatti-fetanyytit maistuvat broilerin lisukkeena tai kasvisruokana vaikka sellaisenaan. Suolainen fetajuusto on täydellinen makupari grillin kuumuudessa makeutuneille bataattiviipaleille. Nerokas kikka on asettaa fetajuustokuutio pakkaseen ja raastaa sitä jäisenä bataattinyyttien päälle. 

bataattinyytit, raastettua fetaa ja yrttejä

Ohje: Bataattinyyttejä, raastettua fetaa ja yrttejä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras grillimenu - poimi ohjeet katkarapuvartaista, rapeapohjaiseen pizzaan sekä grillattuun kaaliin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.