Saako halvalla hyvän mehupuristimen? Testasimme 5 laitetta, joista paras puristaa täydellistä mehua 

Paras mehupuristin tekee sileää mehua ja jäljelle jäävä kuitu on kuivaa. Testasimme viisi erilaista laitetta. 

Hyvä mehupuristin tekee päivä toisensa jälkeen tehokkaasti töitä ja puristaa kasviksista viimeisetkin pisarat talteen. Laitoimme viisi puristinta testiin selvittääksemme, mikä on paras mehupuristin.

Testi paljasti yhden koneen olevan suorituskyvyltään ainutlaatuinen. Sillä tehdyn mehun lopputulos oli täydellinen.

Lue myös: Mitä eroa on mehupuristimella ja mehulingolla? Selvitimme laitteiden erot 

Mehupuristimeen kannattaa laittaa myös naatit, jotka muuten päätyisivät hävikkiin.

Mehupuristimeen kannattaa laittaa myös naatit, jotka muuten päätyisivät hävikkiin. Kuva: Pia Inberg

Mehustus on helppo tapa lisätä kasviksia ruokavalioon

Yhä useampi suosii kasvisten tuorepuristamista kotona mehuksi. Mehustamalla saa helposti ja nopeasti kasviksista irti paljon vitamiineja ja antioksidantteja. Päivän kasvisannos tulee helposti täyteen lasillisella vihermehua.

Mehustamalla saa kokonaisesta parsakaalista, sellerinvarsista, inkivääristä ja pussillisesta pinaattia tai lehtikaalia helposti nautittavan juoman parissa minuutissa. Saman määrän syöminen aterialla ei onnistuisi.

Myös kukkakaalin lehdet, parsakaalin kova jalka ja porkkanan ja nauriin naatit kannattaa hyödyntää mehuksi.

Mehustaminen sopii erityisen hyvin ihmiselle, jolle päivän kasvisannos ei tule koskaan täyteen. Myös silloin, jos kasvikset eivät syystä tai toisesta maistu tai niitä ei osaa valmistaa, mehustaminen on hyvä vaihtoehto.

Vihannesten mehustaminen on loistava tapa tuoda vaihtelua ruokavalioon. Mehustetut vihannekset voi hyvin ottaa osaksi monipuolista ja terveellistä päivittäistä syömistä.

Mehustamisella on myös haittoja

Kaikkia kasviksia ei kuitenkaan jatkossakaan kannata alkaa puristaa mehuksi. Mehustus tukee muuta ruokavaliota, mutta sillä ei voi korvata terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Mehustaessa kannattaakin pitää mielessä kolme asiaa.

Ensinnäkin: mehukoneeseen laitettujen kasvisten kuidut eivät päädy mukaan lopulliseen juomaan. Ne siirtyvät laitteessa erilliseen astiaan. Riippuen koneen laadusta ja suorituskyvystä kuitujen joukkoon jää kosteutta, jolloin kaikki vitamiinit ja antioksidantit eivät siirry lasiin.

Kuituja ei kannata heittää pois. Ne voi käyttää smoothien joukossa tai leivonnassa esimerkiksi sämpylätaikinassa. Kuidut voi myös kuivata. Kuivattu kuitujauhe sopii smoothien joukkoon, tai siitä voi sekoittaa itse tehdyn yrtti-kasvissuolan Herbamare-yrttisuolan tapaan.

Toiseksi on hyvä muistaa, että monissa hedelmissä ja juureksissa, etenkin porkkanassa, on paljon sokeria. Mehukoneeseen uppoaa helposti useampi porkkana ja appelsiini, jolloin mehu ei ole enää terveellinen. Vihermehujen valmistuksessa kannattaakin pitää tumman vihreät kasvikset pääosassa, ja alussa maustaa vihermehua vain pienellä määrällä makeaa porkkanaa tai hedelmää.

Kun on tottunut vihermehun makuun ja päässyt irti sokerikoukusta, ei tarvitse enää makeutusta. Pienen totuttelun jälkeen puhtaasti vihanneksista ilman makeita lisukkeita tehty mehu maistuu paremmalta.

Kolmanneksi mehustajan kannattaa pitää mielessä, että päivittäinen hapokkaiden mehujen juominen on pahaksi hammaskiilteelle. Usein mehuja juovan kannattaakin imaista mehu pillillä, jolloin mehu ei joudu suoraan päivittäiseen kosketukseen hampaiden kanssa.

Lue myös Anna.fi: Sellerimehu – onko vihreäksi ihmejuomaksi väitetty mehu hyödyksi vai haitaksi?

Mikä on paras mehupuristin?

Mehupuristintestiin valikoitui viisi laitetta. Valitsimme erihintaisia laitteita, jotta pääsimme testaamaan, onko hinnalla väliä mehupuristinta valittaessa. Laitteiden hintahaarukka oli 149–599 euroa.

Mehupuristimessa tärkeintä on lopputulos eli se millaista mehua laite tekee ja millainen on kuituhävikki. Koneen suorituskyky laitettiin koetukselle etenkin kuivia ja kovia vihanneksia mehustaessa.

Laitteet testattiin samalla määrällä vihanneksia. Testissä huomioitiin myös se, että vihannekset ovat erilaisia riippuen sadon päivästä. Joskus porkkanat ovat todella kuivia, ja joskus taas kosteita ja mehukkaita. Laitteet testattiin usealla eri kerralla ja sadolla.

Paras mehupuristin: mehustamisesta intoilevalle, 9/10 pistettä

Witt by Kuvings C9640DG-M, SVH 599,00 e

Miten toimii?

Eniten mehua kuivimmalla kuidulla. Mehu oli tasaista, sileää ja kauniin väristä. Laite puristi hienosti jopa krassista ja hennoista yrteistä mehut talteen. Laitteeseen pystyi laittamaan kokonaiset sellerinvarret, pienet porkkanat ja lehtikaalit pilkkomatta niitä.

Millainen laite?

Laite on painavin ja jykevin testin koneista. Se on jämäkkä.

Millainen käyttää?

Koottavia osia on eniten ja pesemiseen meni eniten aikaa. Tässä testissä kuitenkin vain lopputulos ratkaisi.

✓ Kiitämme:

Kuidun syöttöaukko oli suurempi ja helpompi puhdistaa kuin muissa laitteissa. Vaikka osia oli paljon, kone oli helppo koota ja asettaa käyttövalmiiksi. Todella hiljainen käytössä. Ei ylikuumentunut vartinkaan käytön jälkeen.

✗ Moitimme:

Ei varsinaista moitittavaa. Laite on painava, mutta käytössä sen laadukkuuden huomaa. Suuren kokonsa takia ei mahdu pieneen tilaan.

Mehupuristin Witt by Kuvings C9640DG-M

Mehupuristin harrastelijalle, 8/10 pistettä

PHILIPS Avance Collection HR1949,  SVH 398,99 e

Miten toimii?

Uskomattoman helppo koota. Laite teki tasalaatuista mehua, mutta kuitu jäi kosteaksi, eli kone ei puristanut tehokkaasti kaikkea mehua irti. Mehu ei ollut tasaista.

Millainen laite?

Kevyt ja todella helppo koota ja puhdistaa. Nopein kokoaminen ja pudistus testin kaikista laitteista.

Millainen käyttää?

Selkeä ja helppokäyttöinen myös ensikertalaiselle.

✓ Kiitämme:

Mukana tulee ihana vinkkikirja ja erilaisia ohjeita. Ohjeet olivat todella selkeät ja helppotajuiset. Kone on tyylikäs ulkonäöltään ja erittäin kapea. Mahtuu pieneen tilaan.

✗ Moitimme:

Tuntui, että mehua meni hukkaan, kun kuitu jäi ronskeiksi paloiksi ja paloihin jäi mehua. Vaikka uutuusmallin suuaukko on suurempi kuin ennen, kokonaiset porkkanat ja sellerinvarret jäivät jumiin. Kovat vihannekset piti siis pilkkoa pienemmiksi.

PHILIPS Avance Collection HR1949 

Mökille kakkoskoneeksi, 8/10 pistettä

Witt by Kuvings mehustin B6200S, SVH 399,00 e

Miten toimii?

Tämän version syöttöaukko tökki kokonaisten porkkanoiden, lehtikaalin ja sellerivarsien kohdalla. Pilkotut kasvikset menivät hienosti mehuksi. Herkemmät ja ohuet yrtit ja krassi eivät menneet niin helposti läpi kuin saman merkin kalliimmassa versiossa.

Millainen laite?

Jämäkkä ja painava laite ei heilu pöydällä. Tehokas ja erittäin hiljainen käynnissä.

Millainen käyttää?

Koottavia ja pestäviä osia yhtä paljon kuin saman merkin kalliimmassa versiossa. Tähän koneeseen vihannekset ja hedelmät kannattaa pilkkoa, ettei tule jumeja.

✓ Kiitämme:

Mehu on sileää ja todella laadukasta. Kuitu jää kuivaksi. Kone on jämäkkä ja tuntuu käytössä laadukkaalta.

✗ Moitimme:

En suosituksista huolimatta saanut kokonaisia hedelmiä läpi syöttöaukosta. Tämän koneen kohdalla suosittelen pilkkomaan kaiken ennen koneeseen laittoa.

Mehupuristin Witt by Kuvings mehustin B6200S

Hedelmämehujen ystävälle, 7/10 pistettä

Philips Viva collection HR1889, SVH 199,99 e

Miten toimii?

Laite oli hyvä peruskone. Selkeä käyttää ja toimiva. Osat naksahtivat helposti paikoilleen, eikä kasaamisessa tarvinnut ohjekirjaa.

Millainen laite?

Laite on heppoinen ja kevyt. Se ei tunnu käsissä kovin tehokkaalta verrattuna kalliimpiin koneisiin. En ostaisi tätä konetta vihannesten mehustukseen. Toimii hyvin hedelmämehujen mehustajana.

Millainen käyttää?

Todella helppo kasata, purkaa ja pestä. Kiireisen mehustajan unelma.

✓ Kiitämme:

Kone on loistava pehmeiden hedelmien mehustukseen. Greippi, sitruuna ja pilkotut omenat menevät siitä läpi hyvin.

✗ Moitimme:

Kuvassa koneeseen menee vihreä iso omena. Granny Smith -omenaa oli turha yrittää tunkea koneeseen kokonaisena. Ei mahtunut. Heppoinen teho. Laite ei purista vihanneksista tarpeeksi mehua, vaan vitamiineja ja antioksidantteja menee hukkaan.

Mehupuristin Philips Viva collection HR1889

Pieneen käyttöön, 6/10 pistettä

Wilfa SJ1B-500, SVH 149 e

Miten toimii?

Kone toimii moitteettomasti, mutta jo muutaman käyttökerran jälkeen tuntuu, että osat eivät kestä päivittäistä käyttöä. Ylikuumeni vartin käytön jälkeen.

Millainen laite?

Kolhon, heppoisen ja halvan näköinen. Tehoton verrattuna kalliimpiin laitteisiin. Yksinkertainen koota, sopii aloittelijalle ja lasten käyttöön. Loistava pieneen käyttöön ja pehmeille hedelmille kuten sitruksille. Appelsiinin ollessa sesongissa talvella tällä laitteella saa varmasti aamumehut tehokkaasti puristettua.

Millainen käyttää?

Laitteella ei saanut puristettua kovista vihanneksista mehua kunnolla. Kaikki piti pilkkoa todella pieneksi ja silti kovat vihannekset jumittivat.

✓ Kiitämme:

Helppokäyttöinen, lapsikin osaa kasata ja puristaa tällä laitteella mehua. Helppo pestä ja putsata.

✗ Moitimme:

Halvalla ei saa hyvää. Tehot eivät riitä kovien vihannesten puristukseen, ja laite ylikuumeni nopeasti. Lopullista vihannesmehua tuli vähän, ja kuitu jäi kosteaksi. Kone on suurikokoinen eikä kovin tyylikäs.

Mehupuristin Wilfa SJ1B-500 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Saako halvalla hyvän mehupuristimen? Testasimme 5 laitetta, joista paras puristaa täydellistä mehua 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X