Paras ruoka herkkutateista? 30 ideaa valmistukseen – yhtä ei tarvitse edes kokata
Paras ruoka herkkutateista –keskustelu on alkusyksyn puhutuin aihe sieniryhmissä. Sienten aatelistoon kuuluva herkkutatti on taivaallinen sieni ja sitä kannattaa hyödyntää monella tavalla.
Lue myös: Tatit ovat ruokasienten aatelistoa – näin tunnistat tatit helposti!
Käytä osa saalista tuoreeltaan, pakasta osa ja kuivaa osa. Näin voit nauttia tästä sienten kuninkaasta pitkin talvea.
Paras ruoka herkkutateista – ruokatoimittajan suosikki
Täydellinen tattiresepti on niin helppo, ettei se vaadi edes kokkaamista. Tarvitset vain laadukkaita juuri maasta poksahtaneita herkkutatteja, suolaa, yrttejä, hyvää öljyä ja vähän etikkaa.
Tattikauden ollessa käynnissä sosiaalisen median sieniryhmistä näkee nopeasti missäpäin Suomea tatteja nousee. Silloin kannattaa olla valmiina ja olla nopea.
Tatit nousevat maasta nopeasti, jopa yhdessä yössä. Jos edellisenä päivänä on satanut kunnolla ja maa on lämmin, saattaa tutuille tattipaikoille ilmestyä tatteja ”kuin sieniä sateella”.
Lue myös: Miten kuivattuja sieniä käytetään? Katso 6 loistavaa vinkkiä
”Varsinkin pienet ja juuri maasta nousseet madottomat ja virheettömät yksilöt kannattaa hyödyntää nopeasti. Paras tapa päästä nauttimaan tatin pähkinäisestä mausta on syödä se raakana. Viipaloi se ohuen ohueksi ja asettele lautaselle. Pirskottele päälle hyvää oliiviöljyä tai pähkinäöljyä, vähän valkoista balsamicoviinietikkaa, ripsauta vielä sormisuolaa ja vähän tuoreita yrttejä. Tatin pähkinäinen maku korostuu raakana. Tällä reseptillä olen saanut myös tattivihaajan rakastumaan tatteihin, koska raakana se ei ole ”inhottavan limainen”, kuten tatti saattaa olla, jos sen paistaa liian miedolla lämmöllä”, Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki kertoo.

Paras ruoka herkkutateista? Tatticarpaccio on tehty parhaista herkkutateista. Se syödään raakana. Tatin maku raakana on pähkinäinen ja herkkä. Kuva: Sanna Mansikkamäki
Paras herkkutattiresepti – 30 ideaa kokkailuun
Sieniruoat ja ruokasienet -ryhmässä Facebookissa keskustellaan parhaasta ruoasta minkä herkkutateista voi valmistaa. Kommentteja keskustelussa oli lähes sata. Joku oli niin innoissaan herkullisista ideoista, että päätti siirtää syksyn laihdutuskuuria tuonnemaksi. Joku kertoi olevansa hieman ahne, ja syövänsä ensimmäiset tatit suoraan metsässä grillitikun nokassa paistaen.

Vain parhaat kelpaavat. Kuva: Tommi Tuomi
Kokosimme parhaat ideat ryhmästä sekä Kotilieden arkistosta, löytyykö näistä tuttuja suosikkeja vai ovatko ideat sinulle uusia? Oletko kokeillut tatit ja chipsit -reseptiä?
Risotto on ainakin monen suosikki. Risotto taitaakin olla tattireseptien TOP-listan ykkösenä. Myös erilaiset tattimuhennokset, metsästäjän voileipä ja keitot ovat myös suosittuja. Ideoissa näkyy kivasti kotimaiset sadonkorjuun juurekset sekä riisin tilalla ohra, speltti ja kotimainen kvinoa oli mainittu. Lista ei ole suosikkijärjestyksessä. Jutun kommenttikentässä voit myös itse kommentoida omaa suosikkiasi tai kertoa oman reseptisi.
- Tattirisotto
- Sellaisenaan pannulle voin ja sienten kanssa
- Tatit ja chipsit
- Herkkutattipizza
- Currylla maustettu tattikastike tai ihan vain tavallinen sienikastike
- Tattipasta
- Suolainen tattipiirakka
- Smetanalla aateloitu tattikastike
- Sienisalaattia tateista
- Kesäkurpitsa-munakoiso-tattivuoka uunissa juustoraasteella aateloituna
- Tattimuhennos kotimaisten uusien perunoiden tai muiden sadonkorjuun juuresten kanssa
- Marinoidut herkkutatit (voi tehdä suppisten ohjeella)
- Savustetut herkkutatit pikkeliliemessä
- Grillatut herkkutatit
- Puikulaperunan kanssa tattikastike
- Jauhelihapihviä ja tattikastiketta
- Tatticappuccino-keitto
- Tattiohratto
- Tattikvinoa kotimaisesta kvinoasta
- Spelttihelmistä tehty ”risotto”
- Sienestäjän mac&cheese -makaronipaistos
- Herkkutatit ja vuohenjuustogratiini
- Pasta carbonara tateilla
- Paistettuna ruisleivän päältä, päälle vähän tummaa balsamicoetikkaa
- Tattihullun juusto-perunavuoka
- Kanaliemeen tehty tattikeitto
- Tateista ja bataatista ”lihaton karjalanpaisti”
- Sienisuola
- Kaalilaatikko tateilla
- Tatti Julienne, eli venäläinen sieniruukku
- Tattikiusaus kuivatuista tateista
Keskustelu
Kommentoi juttua: Paras ruoka herkkutateista? 30 ideaa valmistukseen – yhtä ei tarvitse edes kokata