Ruoka

Paras herkkutattiresepti? 30 ideaa valmistukseen – yhtä ei tarvitse edes kokata

Paras ruoka herkkutateista –keskustelu käy kuumana sosiaalisen median sieniryhmissä. Keräsimme 30 ideaa parhaisiin ruokiin mitä herkkutateista voi valmistaa. Villeimmät ideat eivät malta odottaa edes kotiin. Tatit syödään jo metsässä. Toimittajan suosikkireseptiä ei tarvitse edes kokata. Se yllättää helppoudellaan.

Paras herkkutattiresepti –keskustelu on yleensä alkusyksyn puhutuin aihe sieniryhmissä. Sienten aatelistoon kuuluva herkkutatti on taivaallinen sieni ja sitä kannattaa hyödyntää monella tavalla.

Lue myös: Tatit ovat ruokasienten aatelistoa – näin tunnistat tatit helposti!

Käytä osa saalista tuoreeltaan, pakasta osa ja kuivaa osa. Näin voit nauttia tästä sienten kuninkaasta pitkin talvea.

Paras herkkutattiresepti? – ruokatoimittajan suosikki

Paras herkkutattiresepti on niin helppo, ettei se vaadi edes kokkaamista. Tarvitset vain laadukkaita juuri maasta poksahtaneita herkkutatteja, suolaa, yrttejä, hyvää öljyä ja vähän etikkaa.

Tattikauden ollessa käynnissä sosiaalisen median sieniryhmistä näkee nopeasti missäpäin Suomea tatteja nousee. Silloin kannattaa olla valmiina ja olla nopea.

Tatit nousevat maasta nopeasti, jopa yhdessä yössä. Jos edellisenä päivänä on satanut kunnolla ja maa on lämmin, saattaa tutuille tattipaikoille ilmestyä tatteja ”kuin sieniä sateella”.

Lue myös: Miten kuivattuja sieniä käytetään? Katso 6 loistavaa vinkkiä

”Varsinkin pienet ja juuri maasta nousseet madottomat ja virheettömät yksilöt kannattaa hyödyntää nopeasti. Paras tapa päästä nauttimaan tatin pähkinäisestä mausta on syödä se raakana. Viipaloi se ohuen ohueksi ja asettele lautaselle. Pirskottele päälle hyvää oliiviöljyä tai pähkinäöljyä, vähän valkoista balsamicoviinietikkaa, ripsauta vielä sormisuolaa ja vähän tuoreita yrttejä. Tatin pähkinäinen maku korostuu raakana. Tällä reseptillä olen saanut myös tattivihaajan rakastumaan tatteihin, koska raakana se ei ole ”inhottavan limainen”, kuten tatti saattaa olla, jos sen paistaa liian miedolla lämmöllä”, Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki kertoo.

Herkkutattiresepti: Paras ruoka herkkutateista on tatticarpaccio.
Paras ruoka herkkutateista? Tatticarpaccio on tehty parhaista herkkutateista. Se syödään raakana. Tatin maku raakana on pähkinäinen ja herkkä. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Paras herkkutattiohje – nappaa 30 ideaa

Sieniruoat ja ruokasienet -ryhmässä Facebookissa keskustellaan parhaasta ruoasta minkä herkkutateista voi valmistaa. Kommentteja keskustelussa oli lähes sata. Joku oli niin innoissaan herkullisista ideoista, että päätti siirtää syksyn laihdutuskuuria tuonnemaksi. Joku kertoi olevansa hieman ahne, ja syövänsä ensimmäiset tatit suoraan metsässä grillitikun nokassa paistaen.

Paras ruoka herkkutateista on risotto.
Vain parhaat kelpaavat. Kuva: Tommi Tuomi

Kokosimme parhaat ideat ryhmästä sekä Kotilieden arkistosta, löytyykö näistä tuttuja suosikkeja vai ovatko ideat sinulle uusia? Oletko kokeillut tatit ja chipsit -reseptiä?

Paras ruoka herkkutateista on chipsit.
Ranskalaiset ja tattichipsit ovat mainio ruoka tateista. Kuva: Kristiina Kurronen

Risotto on ainakin monen suosikki. Risotto taitaakin olla herkkutattiresepti-TOP10-listan ykkösenä. Myös erilaiset tattimuhennokset, metsästäjän voileipä ja keitot ovat myös suosittuja. Ideoissa näkyy kivasti kotimaiset sadonkorjuun juurekset sekä riisin tilalla ohra, speltti ja kotimainen kvinoa oli mainittu. Lista ei ole suosikkijärjestyksessä. Jutun kommenttikentässä voit myös itse kommentoida omaa suosikkiasi tai kertoa oman reseptisi.

  1. Tattirisotto
  2. Sellaisenaan pannulle voin ja sienten kanssa
  3. Tatit ja chipsit
  4. Herkkutattipizza 
  5. Currylla maustettu tattikastike tai ihan vain tavallinen sienikastike
  6. Tattipasta
  7. Suolainen tattipiirakka
  8. Smetanalla aateloitu tattikastike
  9. Sienisalaattia tateista
  10. Kesäkurpitsa-munakoiso-tattivuoka uunissa juustoraasteella aateloituna
  11. Tattimuhennos kotimaisten uusien perunoiden tai muiden sadonkorjuun juuresten kanssa
  12. Marinoidut herkkutatit (voi tehdä suppisten ohjeella)
  13. Savustetut herkkutatit pikkeliliemessä
  14. Grillatut herkkutatit
  15. Puikulaperunan kanssa tattikastike
  16. Jauhelihapihviä ja tattikastiketta
  17. Tatticappuccino-keitto
  18. Tattiohratto
  19. Tattikvinoa kotimaisesta kvinoasta
  20. Spelttihelmistä tehty ”risotto”
  21. Sienestäjän mac&cheese -makaronipaistos
  22. Herkkutatit ja vuohenjuustogratiini
  23. Pasta carbonara tateilla
  24. Paistettuna ruisleivän päältä, päälle vähän tummaa balsamicoetikkaa
  25. Tattihullun juusto-perunavuoka
  26. Kanaliemeen tehty tattikeitto
  27. Tateista ja bataatista ”lihaton karjalanpaisti”
  28. Sienisuola
  29. Kaalilaatikko tateilla
  30. Tatti Julienne, eli venäläinen sieniruukku
  31. Tattikiusaus kuivatuista tateista

Artikkelia on muokattu 23.9.2023 klo 17:47

Lue myös Anna.fi: Näin teet herkullisen tatti-pekonipastan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras herkkutattiresepti? 30 ideaa valmistukseen – yhtä ei tarvitse edes kokata

Sinun täytyy kommentoidaksesi.