Parhaat kurpitsareseptit – näihin sesongin herkkuihin jäät koukkuun!

Kurpitsa muuntuu moneksi ja tuo vaihtelua ruokiin. Kokosimme tähän Kotilieden parhaat kurpitsareseptit kurpitsapiirakasta keittoihin ja kurpitsarisottoihin.

Kurpitsaa voi paahtaa lohkoina uunissa ja paloitella salaatteihin. Se sopii mainiosti moniin lämpimiin ruokiin, kuten keittoihin, patoihin, risottoihin ja pastan kaveriksi. Siitä syntyy suolaisia leivonnaisia ja makeita piirakoita ja kurpitsamarmeladia, jolla voi herkutella vaikka aamiaisella.

Lue myös: Näin järjestät halloween-juhlat kotioloissa

Kurpitsaa taikinaan

Kurpista mehevöittää  ja maustaa leivonnaiset. Kotilieden kurpitsakakun ohje on peräisin lukijakilpailustamme. Se oli kilpailun parhaimmista, eikä suotta. Kurpitsakakku on mehevän kostea kahvikakku, joka on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua leipomisesta.

Kurpitsa tuo myös focacciaan paitsi kauniin värin myös ihanan syksyisen maun. Ripottele focaccian pinnalle vielä paahdettuja kurpitsansiemeniä ja tuoksuva leipä on valmis nautittavaksi kurpitsakeiton kanssa.

Lämmittävää kurpitsakeittoa

Koleana syyspäivänä  kurpitsakeitto on kuin lämmin halaus. Jos podet flunssaa, voit saada helpotusta oloosi mausteisella kurpitsakeitolla. Käytä oman maun mukaan mausteina chiliä, inkivääriä ja valkosipulia. Kurpitsakeitto on myös mainio alkuruoka syksyn juhliin ja halloween-bileisiin. Kurpitsakeitosta saa helposti tuhdimman aterian lisäämällä siihen juustoa tai vaikkapa papuja.

Kurpitsa tuo ruokaan pehmeän maun

Kurpitsa tuo väriä ja makua syksyn ruokiin. Kurpitsan lempeän makea maku tekee esimerkiksi risotosta pehmeän lohturuoan. Höystä kurpitsarisotto perinteisesti parmesaanilla tai sekoita joukkoon vuohenjuustoa. Jos haluat risottoon syvän kurpitsanmaun, paahda kurpitsat uunissa ja lusikoi ne lopuksi suoraan juuri valmistuneeseen risottoon.

Pienen myskikurpitsan voi täyttää samalla tavalla kuin perunan ja paahtaa puolikkaan uunissa. Mainion kasvisruoan uunikurpitsasta saa, kun käyttää täytteeksi kuskusia, kvinoaa, löysää risottoa tai sienikastiketta.

Kurpitsasta tahnaa tai marmeladia

Dipit ja tahnat maistuvat sekä arkena että illanistujaisissa ja buffetpöydissä. Kotilieden paahdetussa kurpitsatahnassa on ripaus Lähi-idän eksotiikkaa.

Sunnuntain brunssia piristää raikas itse tehty kurpitsamarmeladi. Keltainen marmeladi on herkkua esimerkiksi paahtoleivän päällä. Itse tehty marmeladi on myös hauska ruokalahja. Valmista kerralla useampi purkki.

Lue myös: Kaiverra kurpitsalyhty helposti – katso video ja ota teko-ohje talteen

Kurpitsaa salaattiin

Uunissa paahdetut kurpitsanpalat maistuvat salaateissa. Yhdistele kurpitsaa vuohen- tai sinihomejuustoon, rucolaan tai pinaatinlehtiin. Viimeistele salaatti vaikkapa granaattiomenan siemenillä.

Paahdettu kurpitsasalaatti

Paahdettu-kurpitsasalaatti maistuu appelsiini-tahinikastikkeen kanssa taivaalliselta. Kuva: Sampo Korhonen

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuvat: iStock ja Otavamedia

Keskustelu

Kommentoi juttua: Parhaat kurpitsareseptit – näihin sesongin herkkuihin jäät koukkuun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X