Herkutellaan silakalla – poimi parhaat ohjeet
Tänä keväänä silakalla voi herkutella entistä keveämmin mielin. Uusimpien tutkimustulosten mukaan silakan käytölle erityissuosituksia tuoneet ympäristömyrkkypitoisuudet ovat pienentyneet merkittävästi ja alittavat nykyään selvästi EU:n asettamat raja-arvot. Lisäksi sen sisältämät pehmeät rasvat sekä D-vitamiini ovat hyväksi terveydelle.
Silakka taipuu moneksi ja siitä valmistuvat helposti niin perinteiset silakkapihvit kuin astetta modernimmatkin ruoat. Maistuisiko klassiset silakkapihvit, stadilainen silakkakukko tai aasialaisittain maustetut halstratut silakat? Näistä silakkaresepteistä löytyy jotakin jokaiseen makuun!
Moderni kalakukko
Stadilainen silakkakukko on moderni versio perinneherkusta. Se syntyy ruisleivästä, silakoista ja rapeaksi paahdetusta pekonista. Mutkattomat ja ruokaisat leivät maistuvat lounaana tai iltapalana, mutta sopivat mainiosti myös brunssille. Ohjeessa kukot kypsennetään uunissa, kesällä ne voi sujauttaa myös grilliin paahtumaan.
Ohje: Stadilainen silakkakukko
Silakoita perinteiseen tapaan
Perinteiset silakkapihvit valmistuvat vähällä vaivalla. Mausteeksi silputaan tuoretta tilliä ja panerointiin käytetään ruisjauhoja, paistamiseen voita. Tillin sijaan fileiden väliin voi ripotella myös ruohosipulia, juustoraastetta tai sinihomejuustoa. Uuden maun saat myös maustetulla tuorejuustolla tai pestolla.
Ohje: Perinteiset silakkapihvit
Silakoita grillattuna
Kesällä silakoita kannattaa kokeilla myös grillattuina. Lado silakat öljyttyyn halsteriin vieri viereen ja halstraa molemmin puolin hiilloksen päällä noin 4 minuuttia per puoli. Silakat saavat koukuttavan maun pikantista inkiväärin, sitruunaruohon ja korianterin ryydittämästä marinadista, jota valellaan kalojen pintaan grillauksen loppuvaiheessa.
Ohje: Halstratut silakat
Silakoita kalakauppiaan tapaan
Nämä silakkarullat valmistuvat porvoolaisen kalakaupan ohjeella helposti, nopeasti ja kermaa säästelemättä. Ketsupilla ja tillillä maustetut kermaiset silakkarullat maistuvat keitettyjen perunoiden ja raikkaan vihersalaatin kanssa ja kylmänä myös leivän päällä.
Ohje: Silakkarullat
Silakoita, fenkolia ja puoluoita
Uunissa kypsennetyista silakoista saat helposti hyvää, kun valitset lisukkeet oikein. Aromikas fenkoli ja pirteät puolukat sopivat silakoiden seuraan kuin nakutettu.
Ohje: Fenkolisilakat
Helppo leivänpäällystahna
Ei voi olla helpompaa! Huippuhyvä kalatahna sekoitetaan valmiiksi savustetuista silakoista ja ranskankermasta. Mausteeksi voi lisätä sitruunamehua, tilliä ja punasipulia. Savusilakkatahna sopii erityisen hyvin makean mallaseivän tai rapean varrasleivän päälle.
Ohje: Maukas savusilakkatahna
Keskustelu
Kommentoi juttua: Herkutellaan silakalla – poimi parhaat ohjeet