makkarakastike ja perunamuusi

Parhaat perunamuusit makkaran kylkeen

Mitä perunasta valmistettuihin lisukkeisiin tulee, perunamuusi on eittämättä suomalaisten ikisuosikki. Erityisen hyvin perunamuusi istuu lenkkimakkaran ja siitä valmistetun makkarakastikkeen kylkeen.

Perunamuusiohjeita lienee yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Myös huippukokit ja ruoka-alan ammattilaiset tekevät muusin jokainen omalla hyväksi havaitulla tavallaan. Yksi luottaa reiluun määrään voita, toinen oliiviöljyyn ja sitruunaan.

Lue lisää: Paljonko perunamuusiin kuuluu laittaa voita? Kokki Kape Aihinen: ”Paljon voita ja aina käsin, ei koskaan vatkainta!”

Hyvä muusi ei juuri makuaineita kaipaa. Kun peruna on laadukas ja hyvän makuinen, muusin kanssa ei tarvitse kikkailla. Vain voita, suolaa ja tilkka täysmaitoa ja se on siinä. Lisää kuitenkin ensin voi ja vasta sitten maito. Siten koostumus on samettisen pehmeä.

paistettua turskan seläkettä, perunapyree ja simpukka beurre blanc

Ohje: Perunapyree

Jos kuitenkin kaipaat muusiin pientä vaihtelua, maistuisiko esimerkiksi hummuksella täytelöitetty, ruskistetulla voilla herkuksi silattu tai sinapilla ryyditetty perunamuusi?

Lue lisää: 5 x perunamuusi ja kastike

Muusi paahdetuista perunoista

Jos muusiin haluaa vaihtelua, kypsennä perunat vaihteeksi uunissa. Uunipaahdettuun perunamuusiin soveltuu parhaiten jauhoinen perunalajike, esimerkiksi Rosamunda.

Valitse mahdollisimman tasakokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät samanaikaisesti ja paahda ne 200-asteisessa uunissa pehmeiksi. Tähän menee aikaa noin tunnin verran, mutta kypsymisaika riippuu paljon perunoiden koosta.

Halkaise pehmeät, aavistuksen jäähtyneet potut ja kaiverra sisus kuoresta. Valmista muusi tämän jälkeen perinteiseen tapaan lisäämällä joukkoon ensin voita, sitten lämmitettyä maitoa ja mausteeksi ripaus suolaa.

Paahdetuista perunoista valmistettu muusi on rakenteeltaan aavistuksen karkeampaa ja siinä on herkullisen paahteinen, hieman pähkinäinen maku, joka sopii uunimakkaran kylkeen kuin nakutettu.

Ruskistetulla voilla maustettu perunamuusi

Ruskistamalla muusin joukkoon lisättävän voin, saat muusin vastustamattoman makulisän.

Tee näin: Sulata voi keskilämmöllä ja anna sen ruskistua. Kun voi alkaa paahtua, se vaahtoaa hieman. Siirrä kattila liedeltä heti kun väri muuttuu tummemmaksi ja voi tuoksuu pähkinäiseltä. Lisää sitten ruskistettu voi muhennettujen perunoiden joukkoon. Lisää myös kuumaa maitoa sen verran, että saat koostumuksesta mieleisesi.

Sinappinen perunamuusi

Mikäpä sopisi lenkkimakkaran kylkeen paremmin kuin sinapilla ryyditetty muusi? Valmista perunamuusi perinteiseen tapaan, mutta vaihda maito kuohukermaan ja lisää mausteeksi ruokalusikallinen sinapinsiemeniä.

uunilenkki

Ohje: Perunamuusi

Makua ja väriä yrteistä

Tuoreet yrtit, kuten timjami ja rosmariini sekä tilli tuovat muusiin väriä ja makua. Niiden lisäksi joukkoon voi raastaa myös parmesaanijuustoa, jolloin maku on yhtä aikaa raikas ja ihanan täyteläinen. Myös pestokastike sopii hyvin muusin mausteeksi.

jauheliha-kasviskastike

Hummus-perunamuusi

Jos kaipaat astetta eksoottisempaa muusia, kokeile Kokkaavan isin ruokablogin ohjeella valmistettua hummus-perunamuusia. Kikherneistä valmistettu tahna tekee perunamuusista kermaisen ja ruokaisan.

Ohje: Hummus-perunamuusi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Parhaat perunamuusit makkaran kylkeen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X