Parhaat pikkujoulut ja illanistujaiset – katso kattausvinkit ja 12 helppoa reseptiä

Odotettu pikkujoulu käynnistää loppuvuoden juhlasesongin. Herkulliset pikkujoulutarjottavat valmistellaan hyvissä ajoin, joten vieraiden saapuessa illanistujaiset voivat alkaa.

Ikimuistoisten juhlaruokien lisäksi pikkujoulutunnelmaan siivittää kaunis kattaus ja juhlavat koristeet. Näyttävän juhlakattauksen loihdit näillä vinkeillä: 

  • Pikkujoulukattauksen tunnelma syntyy kynttilöillä ja kukilla, jotka voi ripotella erikokoisiin pieniin maljakoihin pöydälle. Kokoa kotoa löytyviä maljakoita ja kynttilänjalkoja pieniksi asetelmallisiksi ryppäiksi, ja lisää niihin leikkokukkia tai oksia luonnosta. 
  • Jokaiselle juhlijalle voi varata pellavaservetin, jonka ympärille on kiedottu samettinauha ja havuja koristeeksi. 
  • Juhlatunnelmaan sopivat värit ovat esimerkiksi murrettu viininpunainen ja roosa ripauksella kultaa ja vihreää. 
  • Juhlajuomaksi tietysti kuplivaa italialaista proseccoa.

Lue lisää: Pikkujoulujen maukas menu

Tervetuliaisjuoma: Mausteinen kuusenkerkkäcocktail

Mausteinen kuusenkerkkäcocktail toivottaa vieraat tervetulleiksi. Jägermeister Spice -likööristä ja kuusenkerkkäjuomasta sekoitettu tervetuliaisjuoma sopii juhlistamaan myös itsenäisyyspäivää. 

kuusenkerkkäcocktail

Kuusenkerkkäcocktail sopii juhlistamaan myös itsenäisyyspäivää.

Ohje: Mausteinen kuusenkerkkäcocktail

Alkupalaksi: Mäti-kampasimpukkablinit ja savulohi devil eggs

Hienostuneet pikkublinit tekevät juhlan ja sopivat hyvin alkupalaksi. Ne viimeistellään paistetuilla kampasimpukoilla, smetanalla ja mädillä. 

Devil eggs ovat helppo ja herkullinen pikkusuolainen tarjottava tai hauska alkupala myös pikkujouluissa. Kananmunanpuolikkaiden täytteenä on pehmeää savulohitahnaa, koristeena kylmäsavulohiruusukkeita ja kapriksia.

mäti-kampasimpukkablinit

Juhlava alkupala syntyy pikkublineistä ja paistetuista kampasimpukoista.

Ohjeet:

Mäti-kampasimpukkablinit

Savulohi devil eggs – paholaisen munat savulohitäytteellä

Kääri rullalle

Filotaikinasta valmistettujen rapeiden talvikääryleiden sisältä paljastuu makeansuolainen täyte. Taateleiden, päärynän, sinihomejuuston ja saksanpähkinöiden muodostama makuliitto on kerrassaan vastustamaton.

Gratinoidut kinkku-salaattisikurit vievät kielen. Ilmakuivattuun kinkkuun käärityt salaattisikurit kätkevät sisäänsä parmesaanijuustoa ja pekaanipähkinöitä. 

savulohi devil eggs ja filotaikinarullat

Alkupalaksi tai pikkusuolaisiksi suupaloiksi sopivat savulohella täytetyt munanpuolikkaat ja filotaikinasta käärityt makean suolaiset rullat.

Ohjeet:

Sinihomejuustolla täyetyt filotaikinarullat

Gratinoidut kinkku-salaattisikurit

Friteeratut nyhtökaurapyörykät ja paistettu camembert

Friteeratut nyhtöpullat tehdään nyhtökaurasta, joten ne ilahduttavat myös kasvissyöjiä. Rapeapintaiset pyörykät sopivat tarjottaviksi niin lämpiminä kuin kylminäkin paistetun, rosmariinilla maustetun camembert-juuston kera. 

nyhtpullat ja paistettu camembert

Nyhtökaurasta tehdyt friteeratut pyörykät tarjotaan paistetun camembert-juuston kera.

Ohjeet:

Friteeratut nyhtöpullat

Paistettu camembert

Sienipatee

Upota syksyn huikea sienisaalis pehmeään sienipateeseen tai käytä siihen herkkusieniä. Kirveli antaa sienipateelle hienostuneen maun. Sen kanssa nautitaan rapeaa näkkileipää tai siemennäkkäriä. 

sienipatee

Sienipateeseen sopivat metsäsienet tai herkkusienet

Ohje: Sienipatee

Lämmin salaatti sesongin kasviksista

Juuressalaatti on astetta ruokaisampi tarjottava, joka valmistetaan paahdetuista sesongin kasviksista: porkkanasta, palsternakasta, punajuurista ja ruusukaalista. Pienet ja pirtsakat granaattiomenan siemenet hohtavat salaatin seassa arvokkaina kuin smaragdit.  

juuressalaatti ja Gratinoidut kinkku-salaattisikurit

Ruokaisa salaatti syntyy uunipaahdetuista sesongin kasviksista. Kinkkuun käärityt salaattisikurit vievät kielen.

Ohje: Juuressalaatti

Britakakku juhlapuvussa

Britakakun viehätys piilee pehmeän kermatäytteen ja rapean marengin yhdistelmässä. Ikisuosikki taipuu joulusesonkiin sopivaksi kruunaamalla se päärynöillä ja murustetuilla piparkakuilla. Tomusokerihuntu ja syötävät kukat viimeistelevät leivonnaisen juhlakuosiin.

päärynä-piparkakku brita

Juhlan jälkiruokakruunuksi sopii päärynöillä ja piparkakuilla maustettu Brita-torttu.

Ohje: Brita-kakku päärynä-mascarponetäytteellä

Pikkunaposteltavaa – suolaista ja makeaa

Juustotarjotin on helppo ja tyylikäs tarjottava. Varaa tarjottimelle 3 – 5 erilaista juustoa, kuten kypsytettyjä juustoja sekä tuore- ja homejuustoja. Täydennä tarjotin pienillä suolakekseillä ja pipareilla sekä viikunoilla ja päärynäviipaleilla. Muista nostaa juustot temperoitumaan hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Voit myös kuivata joulun juustotarjottimen koristeeksi ohuita appelsiiniviipaleita. Levitä viipaleet uunipellille ja kuivata uunissa 70 lämpöasteessa 5 tuntia. Jätä vielä appelsiiniviipaleet yöksi uuniin jälkikuivumaan, uunin luukku hieman raollaan.

juustotarjotin

Hyvä juustotarjotin syntyy 3–5 laadukkaasta juustosta. Muista nostaa juustot huoneenlämpöön vähintään tunti ennen tarjoilua.

Joulun herkkupöytään kuuluvat erilaiset makeiset. Itse valmistetuilla valkosuklaa-pistaasitryffeleillä keräät kehut ja tyylipisteet. Tuoreet lakut ja vihreät kuulat täydentävät makean herkkupöydän. 

valkosuklaa-pistaasitryffelit

Joulun herkkupöytään kuuluvat itsevalmistetut valkosuklaa-pistaasitryffelit, vihreät kuulat ja tuoreet lakut.

Ohje: Valkosuklaa-pistaasitryffelit

Keskustelu

Kommentoi juttua: Parhaat pikkujoulut ja illanistujaiset – katso kattausvinkit ja 12 helppoa reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X