parsakaali on herkullinen superruoka

Parsakaali on herkullinen superruoka – tutustu terveysvaikutuksiin ja maukkaisiin resepteihin

Parsakaali kärsii turhaan pahanmakuisen kasviksen maineesta, sillä oikein valmistettuna terveyspommista saa todellista herkkuruokaa. Tiesitkö, että parsakaali jopa ehkäisee syöpää?

Kauniin vihreä parsakaali, eli broccoli, muistuttaa ulkomuodoltaan pienoispuuta. Voit hyvin syödä vahvan rungon ja ohuet oksat, mutta parsakaalin kukinto on sen maukkain pala. Ulkonäöltään parsakaali muistuttaa serkkuaan kukkakaalia, mutta toisin kuin nimestä voisi päätellä, parsakaali ei ole sukua parsalle.

Broccoli tulee säilyttää viileässä, sillä huoneenlämmössä nuput aukeavat nopeasti. Kun nuput aukeavat, kaali ei enää ole parhaimmillaan. Auetessaan nuput muuttuvat keltaisiksi.

Säilyttämisessä kannattaa ottaa huomioon jokunen seikka: Parsakaali on hyvin herkkä esimerkiksi tomaattien ja omenien erittämälle etyleenille, joka edistää kypsymistä ja saa kasvin pilaantumaan nopeasti. Kukintoja ei myöskään kannata leikata säilytystä varten, sillä vihannes kestää paremmin, jos siinä on jäljellä kunnon pätkä vartta ja lehtiä.

Parsakaali edistää syöpäterveyttä

Ravinteikas broccoli sopii hyvin terveyttään tarkkailevan herkuttelijan ruokavalioon, sillä sata grammaa parsakaalia sisältää vain 34 kilokaloria. Sata grammaa vastaa noin yhtä kukintoa ja jo sillä täyttyy päivän C-vitamiinitarve.

parsakaali on herkullinen superruoka

Parsakaali sisältää myös useita muita terveyttä edistäviä ravintoaineita ja biokemiallisia yhdisteitä, kuten folaatti, kuitu, karotenoidit, isotiosyanaatit, kampferolia, antosyaanit ja kversetiini. Viimeaikaiset tutkimuskoosteet viittaavat siihen, että parsakaali ja muut kaalikasvit saattavat vähentää erityisesti paksusuolen ja mahalaukun syövän riskiä, mahdollisesti myös eturauhassyövän ja rintasyövän riskiä.

Parsakaalista saa parhaan terveyshyödyn, jos sitä syö raakana tai mikrossa tai höyryttämällä kypsennettynä. Näin ravintoaineet säilyvät parhaiten.

Nauti kaali rapsakkana

Broccoli sopii niin keittoihin ja piirakoihin kuin sellaisenaan lisukkeeksikin. Kaali tulee huuhtoa huolellisesti ennen kypsentämistä, ettei siihen jää multajämiä.

Kukinto kypsyy vartta nopeammin, joten vihannes kannattaa laittaa kattilaan varsi edellä. Kukinto kypsyy suolalla maustetussa vedessä höyryssä kannen alla. Sopiva keittoaika parsakaalille on noin 6–8 minuuttia. Varo kypsentämästä vihannesta liikaa, jottei se muutu mössöksi. Ylikypsennys myös tuhoaa vitamiineja ja samentaa kauniin kirkkaan värin.

parsakaali on herkullinen superruoka

Parsakaalista syntyy maittava keitto tai mehukas piiras

Herkuttele kolmen juuston parsakaalipiirakalla, joka saa makua parmesaanista, sinihomejuustosta ja Västerbottenista.

Nautiskele kukkakaali-parsakaalipateeta ruokaisan salaatin tai herkullisen pihvin kyljessä.

Juustoinen parsakaalikeitto maistuu lihalla höystettynä tai ilman.

Pienet parsakaalimunakasmuffinit suorastaan sulavat suuhun. Somat pikkumuffinit ovat oiva tarjottava juhlapöytään tai viikonlopun brunssille.

Kylmä gribiche on oiva kalaruokien kastike, joka sopii myös erinomaisesti parsakaalipyttipannun seuraan.

Lue lisää parsakaalista:

Parsakaalia parhaimmillaan
Ruokaideat: Parsakaali
Katso listaus: nämä 15 ruokaa ehkäisevät tutkitusti syöpää

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Parsakaali on herkullinen superruoka – tutustu terveysvaikutuksiin ja maukkaisiin resepteihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X