Mysteerinumero pastapakkauksessa selvisi – oletko joskus miettinyt, mitä ihmettä se tarkoittaa?

Pastapakkauksissa vilahtelee outoja numeroita. Kysymys ei ole nyt keittoajasta. Selvitimme mielenkiintoisen mysteerin.

Pastapakkauksessa on paljon tietoa, kun sitä tarkastelee lähemmin. Pakkauksessa lukee aina pastamuodon nimi. Se voi olla spagetti, linguine, bucatini tai esimerkiksi penne rigatoni.

Lisäksi pakkauksen etusivulla on kerrottu tietoa valmistajasta, mistä vuodesta tehdas on toiminut sekä tietenkin aina keittoaika. Joskus keittoaika ja al dente –aika kerrotaan erikseen. Mutta nyt ei ole kysymys näistä numeroista.

Lue myös: Keitä pasta kuin italialaiset – kiinnitä huomiota näihin 3 kohtaan

Rummo –pastapakkauksen linguine on numeroitu numerolla 13 ja spagetti numerolla 3. De Cecco numeroi spagetin numerolla 12. Kierros marketin pastahyllyssä kertoi, että Barillan spagettipakkauksessa on numero 5.

Pastapakkausten mysteerinumerot kertovat valmistajalle millainen pasta on kyseessä, jolloin valmistan on helpompi suositella juuri oikeaa kastiketta tietylle pastalle. 

Pastapakkausten mysteerinumerot kertovat valmistajalle millainen pasta on kyseessä, jolloin valmistan on helpompi suositella juuri oikeaa kastiketta tietylle pastalle.  Kuva: Mirva Kakko

Miksi Rummon spagettipakkauksessa lukee numero 3, De Ceccolla spagetti on numero 12 ja Barillalla numero 5? Kysyimme asiaa Rummo-pastan tiedotuksesta.

”Kun Suomessa on monta eri sanaa lumelle, on pastan kotimaassa Italiassa monta eri sanaa pastalle ja jopa eri pastatyypeille. Esimerkiksi spagettia saattaa olla jopa kymmeniä eri paksuisia tai mittaisia. Nimeämisessä on eroja riippuen siitä missä päin Italiaa ollaan. Tämän takia on erilaisille pastoille annettu omat numeronsa”, Rummon tiedotuksesta Italiasta kerrotaan.

Pastan täydellisen onnistumisen takaa se, että käytetään juuri kyseiseen kastikkeeseen sopivaa pastatyyppiä. Italialaiset ovat todella tarkkoja mikä kastike sopii millekin pastalle.

Myös pastalajin sisällä on tarkkaa mikä kastike sopii juuri täydellisesti tietynlaiselle pastalle. Esimerkiksi spagetti numero 3 tai spagetti numero 12 saattavat vaatia erilaisen kastikkeen italialaisten pastatietäjien mielestä.

Lue myös: Tiedätkö, mikä pasta sopii minkä kastikkeen kanssa? Näin yhdistät pastan ja kastikkeen kuin italialainen

Spagetti ei ole vain spagettia eikä linguine ole vain linguinea.

”Kun tehdas on numeroinut pastansa, voidaan tehtaan tekemässä reseptiikassa viitata juuri tiettyyn pastaan selkeällä numerolla, jolloin ei tarvitse miettiä mikä esimerkiksi useista penne-vaihtoehdoista on tähän reseptiin juuri se täydellisin vaihtoehto. Numerot selkeyttävät tehtaalle sitä, mistä pastasta puhutaan silloin, kun nimet eivät kerro tarpeeksi yksityiskohtaista tietoa. ”

Rummon tiedotuksesta selvisi myös se, että numerot eivät ole riippumattomia valmistajasta.

”Aiemmin ne olivat. Enää eivät.  Nykyisellään numeroinnit ovat valmistajakohtaisia, koska myös pastalaadut vaihtelevat valmistajittain.”

Eli käytännössä kuluttajalle numero ei varsinaisesti kerro mitään, varsinkaan silloin, jos kuluttaja ostaa aina eri valmistajan pastaa. Käytännössä jos ostat Barillan spaghettia numero 5, ja seuravaalla kerralla Rummon spaghettia numero 3, et saa samanlaista tuotetta.

Avainsanat

X