Pastavuoka maistuu koko perheelle – kokosimme parhaat uunipastareseptit, jotka pelastavat arjen!

Pastavuoka maistuu arkena ja viikonloppuna. Helppoa uuniruokaa voi nimittäin varioida ihan yhtä paljon kuin muitakin pastaruokia. Sujauta vuokaan pastan kaveriksi esimerkiksi kasviksia, juustoa tai chorizomakkaraa.

Pastavuoka on arjen hitti, joka maistuu vanhemmille ja perheen pienimmille. Kun makaronilaatikko ja lasagne tylsistyttävät, ota kokeiluun Vappu Pimiän suosittu spagettivuoka tai maista italialaisia cannelloneja kasvis- tai sienitäytteellä.

Lue myös: Laiskan kokin pelastus – perunasoselaatikko ja neljä muuta helppoa vuokaruokaa

Pastavuoka kanalla, chorizolla, fetajuustolla tai jauhelihalla

Feta-pinaattipastavuoka maistuu myös kasvissyöjlle. Helppo pastavuoka valmistuu kerrostamalla vuokaan vuorotellen tuorejuuston ja pestokastikkeen tukevoittamaa feta-pinaattikastiketta, valmista tomaattipastakastiketta sekä pastaa. Emmenetaljuustokuorrute viimeistelee kokonaisuuden. 

Chorizo-pastavuoka on astetta parempi arkiruoka, joka syntyy mausteisesta espanjalaisesta makkarasta ja saa makua muun muassa arrabiata-pestokastikkeesta, aurinkokuivatuista tomaateista sekä fetajuustosta. Chorizo-pastavuoka on helppo ja suht nopea valmistaa. Se on pöydässä vajaassa tunnissa, mutta varsinaista kokkausaikaa kuluu alle puoli tuntia.

Vappu Pimiän maistuva spagettivuoka yhdistää kaksi lasten lempparia eli makaronilaatikon ja spagetti bolognesen, jotka muhkea juustokuorrute peittää ihanasti alleen. Helppo pastavuoka uppoaa metrinmittaisille takuuvarmana.

Pastavuoka makaroneista – iki-ihanat makaronilaatikot

Makaronilaatikko lienee tutuin pastavuoista. Sen etuihin kuuluu niin helppous, nopeus, maukkaus kuin edullinen hintakin. Ja kerralla valmistuu niin iso satsi, että sillä ruokkii arjen kiireessä monta nälkäistä suuta. 

Perinteisen liha-makaronilaatikon pääraaka-aineena on nimensä mukaan makaroni sekä yleensä jauheliha, jotka sidotaan yhteen munamaidolla. Jos haluat tehdä makaronilaatikon ilman maitoa, tee makaronilaatikko lihaliemeen. Lihaliemessä on upea maku, joka tuo suosikkiruokaan syvyyttä. Pikainen arkiliemi valmistuu laadukkaasta fondista tai lihaliemikuutiosta.

Klassikkoakin on lupa tuunata hieman. Esimerkiksi lihan voi jättää vuoasta kokonaan pois ja korvata sen esimerkiksi maa-artisokalla tai pippurisella tuorejuustolla. Isoäidin makaronilaatikossa on lihan sijaan juustoraastetta, joka takaa, että pastavuoka on uskomattoman mehevä. 

Myös soijarouhe rikastaa suosikin makoisaksi ilman lihaa. Soijamakaronilaatikko ohje on kätevä olla takataskussa erityisesti silloin, kun tekee mieli kiristellä kukkaron nyörejä ja säästää arkiruokakuluissa. Halpa soijarouhe on proteiinipommi, joka sopii mainiosti makaronilaatikkoon.

Viikonlopun suosikki – lasagne

Lasagne, kotoisasti lasse, on sekin eräänlainen pastavuoka, jonka voi koota perinteisten tomaatti- ja juusto- sekä jauhelihakastikkeen sijaan myös muista täytteistä tai valmistaa vaikka täysin gluteenittomana. 

Gluteenittoman kasvislasagnen tekeminen on helppoa. Riisijauhoista tehdyt lasagnelevyt ovat loistavia ja kastike tehdään paahdetusta härkäpapurouheesta, joka on hyvä kotimainen vaihtoehto jauhelihalle tai soijarouheelle. 

Nyhtökaura-pinaattilasagne on siitä kiva, että joukkoon on upotettu reilusti kasviksia ja jauhelihakin on korvattu kasviproteiinivalmisteella. Kasvisten määrä ruokavaliossa siis kasvaa ja lihan määrä vähenee kuin huomaamatta, mausta hitustakaan tinkimättä. Saat lasagnesta vielä himpun verran terveellisemmän vaihtamalla perinteiset lasagnelevyt täysjyvään ja kerrostamalla juustokastikkeen kaveriksi raejuustoa. 

Tuoreet tomaatit ja vuohenjuusto takaavat kasvis-vuohejuustolasagnen suussa sulavan makumaailman. Yrteillä ryyditetty tomaattikastike ja vuohenjuustolla mehevöitetty juustokastike vuorottelevat pastalevyjen välissä. Viimeistele muheva pastavuoka viipaloimalla kerrosten väliin vielä munakoisoa sekä paprikaa ja kuorruta koko komeus meheväksi juustolla ja timjamilla.

Juustonystävät hoi, tämä lasagne on teitä varten! Sinihome-, emmental- ja parmesaanijuusto aateloivat kolmen juuston kasvislasagnen viikonlopun luksusherkuksi. 

Sienilasagne tehdään tuorepastalevyistä, sillä ne ovat ylivoimaisesti parhaat lasagneen. Täytteessä on broilerin ja mustakaalin lisäksi ihanan makuisia lampaankääpiä, jotka uppoavat myös niille, jotka eivät muka tykkää sienistä. Kannattaa kokeilla!

Lue myös Anna.fi: Rakastetaanko teilläkin makaronilaatikkoa? Kokeile silloin myös näitä suussa sulavia pastavuokia

Napolin suosikit – cannellonit 

Cannellonit ovat tiettävästi kotoisin Napolin seudulta Campaniasta. Ne valmistetaan suurista pastaputkista, joiden sisään sujautetaan mieleinen täyte. Täyttämisen jälkeen cannellonit paistetaan uunissa herkulliseen kastikkeeseen peitettynä kuin kotoisa pastavuoka tai lasagne konsanaan. Cannelonit ovat vähän hienompaa arkiruokaa ja sopivat hyvin myös viikonlopun herkkuhetkiin.

Perinteisesti cannellonien sisään tulee jauhelihatäyte ja ruokaa mehevöittää suussa sulava tomaatti- tai juustokastike, mutta canneloneja voi varioida ihan yhtä paljon kuten muitakin pastaruokia. Sujauta pastaputkien sisään esimerkiksi kasviksia tai sieniä. 

Sienitäytteisiin cannelloneihin voi valita esimerkiksi tatteja, kuningasosterivinokkaita, suppilovahveroita tai siitakesieniä. Täyttämisen jälkeen sienicannellonit paistetaan uunissa herkullisella juustokastikkeella peitettynä.

Puoli kiloa päivässä ei ole temppu eikä mikään, kun kokkaat päivän aterialle meheviä kasvis-cannelloneja. Porkkanoita, palsternakkaa, kesäkurpitsaa sipulia ja yrttejä pehmentävät pinjansiemenet sekä ricotta- ja parmesaanijuusto. Tahnamainen täyte sujahtaa pastaputkien sisään helpoiten, kun nappaat vinkin kondiittoreilta ja käytät rohkeasti apuna pursotuspussia.  

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pastavuoka maistuu koko perheelle – kokosimme parhaat uunipastareseptit, jotka pelastavat arjen!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X