Ruoka

Pekoni tuo mehevyyttä ruokiin – katso parhaat pekonireseptit ja -vinkit!

Rasvainen pekoni sopii moneen ruokaan. Ruskista rapeaksi tai käytä mehevöittäjänä vähärasvaisen lihan rinnalla.

Pekoni tekee kaikesta vielä vähän parempaa. Paahda se rapeaksi ja lisää risottoon, pastaan, salaattiin, piirakkaan. Höystä pekonilla padat ja liharuoat. Kokosimme tähän Kotilieden parhaat pekoniohjeet.

Paahda pekoni pannulla tai uunisssa

Pekonin voi paahtaa joko pannulla tai uunissa. Jos haluat pekonistasi rapeaa mahdollisimman nopeasti, aseta pekonit kylmälle paistinpannulle ilman rasvaa ja käännä lämpö päälle. Paahda pekonisiivuja keskilämmöllä, kunnes ne rapeutuvat ja siirrä ne sitten talouspaperi päälle valumaan ylimääräiset rasvat pois.

Jos haluat rapeaa pekonia ilman käryä, levitä viipaleet leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Ole tarkkana ja varo käräyttämästä!

Katso myös: Pekonia grilliin – katso 7 ohjetta!

Pekonia pastaan ja risottoon

Pekoni tekee pastasta astetta maukkaampaa – tuhti pasta carbonara onkin jo tuttu klassikko.

Kermainen kastike, paahdettu pekoni ja ripaus sahramia takaavat kermaisen pennepastan makuilotulituksen.

Näyttävä pekoni-sienipasta on mainio ruoka vaikkapa vieraille tarjottavaksi. Pekoni paistetaan pannulla täydellisen rapeaksi yhdessä punasipulin kanssa. Kastikkeeseen tulee lisäksi herkkusieniä, kermaa ja tuoretta pinaattia. Mehevä kastike yhdistetään keitetyn pappardellepastan kanssa, ja tuhti ateria on valmis karkoittamaan kiljuvan nälän.

pekoni-cheddarrisotto

Täyteläinen pekoni-cheddarrisotto suorastaan sulaa suuhun. Paloitellut pekoniviipaleet paahdetaan kattilassa mukavan rapeiksi. Joukkoon lisätään riisi ja risottoa hämmennetään, kunnes jyvät ovat läpikuultavia. Kuiva valkoviini ja voimakas kasvisliemi antavat risotolle tyypillisen maun. Valmis risotto viimeistellään raastetulla cheddarjuustolla ja tuoreella rucolalla.

Pekonia pataan ja pannulle

Aina yhtä maukas poronkäristys saa mehevyyttä pekonista. Vähärasvainen poronliha kaipaa rinnalleen rasvaisempaa pekonia, jotta käristyksen koostumus ja makupaletti saadaan tasapainoon. Olut tuo lisää maittavuutta liharuokaan, ja pitkä haudutusaika takaa käristyksen mureuden. Perinteitä kunnioittaen poronkäristys nautitaan pottuvoin ja puolukkasurvoksen kera.

Klassikko saa uuden muodon modernin pyttiksen ohjeessa. Broilerin jauhelihasta ja pekonista valmistetut hätäisen kokin tuoremakkarat nostavat annoksen aivan uudelle tasolle. Makkaroiden kaikki ainekset jauhetaan monitoimikoneessa sileäksi massaksi, joka pursotetaan tuorekelmun sisälle pötköiksi ja keitetään kypsiksi. Viimeinen silaus eli kauniin ruskea pinta saadaan paistinpannulla. Herkkumakkaroiden lisäksi pyttipannussa maistuvat peruna, porkkana ja lanttu.

Riistapata on tuhti talvinen ruoka, johon pekoni tuo makua ja lisämehevyyttä.

Ranskalaisessa burgundinpadassa yhdistyvät laadukas naudan sisäpaisti, maukas amerikanpekoni ja täyteläinen punaviini. Lihapalat ja pekoni ruskistetaan padassa ennen muiden ainesten lisäämistä. Burgundinpata saa hautua ajan kanssa joko hellalla tai uunissa. Höyryävän kuuma lihapata nautitaan keitetyn riisin kera.

Kukkoa viinissä tuo ranskalainen klassikko valmistuu broilerista, pekonista ja herkkusienistä. Ranskalainen broileripata  on helppotekoinen, mutta vaatii aikaa muhiakseen täydelliseksi.

Trendikkäässä nutellamarinoidussa possunniskassa pekoniviipaleet levitetään rypsiporsaan kasslerin ja sen päälle sivellyn marinadin ympärille. Silavointi pitää marinadin paikallaan, ja paiston aikana pekoni kypsyy herkullisen rapeaksi. Ihastuttavassa bachelor- eli sinkkumarinadissa maistuvat pähkinä-suklaalevite eli nutella sekä sinappi ja tulinen Sriracha-kastike. Possunniskan kanssa samaan pataan laitetaan reilusti sipuli- ja omenalohkoja, jotka paistuvat mukavan makeahkoiksi lisukkeiksi. Mehevä possunniska tarjoillaan marokkolaishenkisen lanttupaistoksen kera.

Pekoni höystää leivonnaiset

Pekoni sopii myös piirakan täytteeksi, vaikkapa klassisesti  sienten kanssa.  Kokeile pekonia myös taateleiden ja sinihomejuuston tai parsan kaveriksi.

Suppilovahveroiden ja pekonin onnellisen liiton kunniaksi tähän mehevään leivonnaiseen tulee lisäksi paprikaa sekä quiche-piirakalle tyypillinen mehevä ja maukas kerma-kananmuna täyte. Herkullinen ja taatusti hetkessä viimeistä suupalaa myöten katoava suppis-pekoniquiche saa vielä  lisää asennetta texmex-juustokuorrutteesta.

Vastakohdat täydentävät toisiaan. Niin myös tässä piirakassa: suolainen ja savunmakuinen pekoni, aromikas sinihomejuusto sekä makea taateli luovat kielenvievän yhdistelmän.  Tällä pekoni-taatelipiirakan ohjeella leivot yhden ison piirakan tai monta pikkupiirasta.

Cheddarmuffineissa on paahdettua pekonia ja päällä herkullinen cheddarjuustokuorrute. Nämä muffinit syntyvät vaivatta, joten niitä jaksaa leipoa vaikka viikkonlopun herkkuaamupalalle.

Sienipiirakka on syksyn paras vierasvara. Pekonilla höystettyna piirakasta tulee erityisen mehevä. Se maistuu salaaatin kanssa kokonaisen ateriana tai iltapalana.

Keväinen parsapiiras saa pekonista mehevän maun. Tässä on suolainen piirakka joka kelpaa buffet-pöytiin.

Saksalainen  flammkuchen eli liekkipiiras saa mukavan makuyhdistelmän persimonista, pekonista ja suolaisesta fetajuustosta.

Artikkelia on muokattu ja siihen on lisätty useita reseptivinkkejä ja -linkkejä 17.5.2021

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Pekonilla höystetty briequiche  ja  Pienet pekonisipulipiiraat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pekoni tuo mehevyyttä ruokiin – katso parhaat pekonireseptit ja -vinkit!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.