Pelastetaan peruna! 8 hyvää syytä syödä perunaa ja 7 parasta reseptiä

Tilastokeskuksen tuore Tieto & Trendit –katsaus kertoo kuinka suomalaisten kotitalouksien elintarvikehankinnoissa on tapahtunut muutoksia vuoden 1966 jälkeen. Perunan asema on romahtanut dramaattisesti.

Perunan asema on romahtanut

Perunan kulutus on vähentynyt radikaalisti: noin neljännekseen vuoden 1966 kulutuksesta eli 22 kiloon henkilöä kohden vuonna 2016. Perunaa syövät pääasiassa yli 65-vuotiaat yksinasuvat ja parit. He kuluttavat perunaa noin 35 kiloa vuodessa, kun taas alle 45-vuotiailla perunoita kuluu vajaat 10 kiloa, Tilastokeskuksen katsauksessa kerrotaan.

Lue myös: Kuoritko perunan ja heitit perunan kuoret pois? Ei olisi ehkä kannattanut

Pasta ja riisi ovat tulleet perunan tilalle. Perunatuotteiden valikoima on myös monipuolistunut ja niitä ostetaan yhä enemmän. Perunatuotteita ovat valmiit soseet, sosehiutaleet, pakasteperunalohkot ja ranskalaisetperunat.

janssoninkiusaus

 

Pelastetaan peruna

Lokakuun 2018 lopulla ilmestyvässä Peruna (Readme) –kirjassa puhutaan perunan puolesta ja annetaan lähes 100 reseptiä monipuoliseen perunan käyttöön. Kirjassa kerrotaan perunan hyvistä ominaisuuksista ja annetaan tietoa erilaisista lajikkeista.

Miksi suomalaiset eivät enää syö perunaa?

”Harmillisesti pasta- ja riisiruoat ovat vallanneet perunalta sijaa lautasella. Kulutustottumukset ovat yksinkertaisesti muuttuneet. Monet ovat laiskoja käsittelemään raaka-aineita keittiössä ja haluavat usein nopeasti ja helposti ruoan pöytään. Uskon, että kirjan julkaisun jälkeen peruna tulee kokemaan uuden nousun ja vanhat tutut perunaruoat palaavat  lautaselle. Merimiespihvi, kiusaukset, laatikot ja kuoriperunat tullaan näkemään taas uusin silmin ja niistä innostutaan, kunhan tarjoillaan vain helppoja ja maukkaita ohjeita niiden valmistamiseen. Kotikokit ja laitoskeittiöt tulevat huomaamaan, kuinka herkullista peruna onkaan! Ruoanlaitossa pitäisi mennä aina maku edellä. Perunassa on niin paljon enemmän makua kuin esimerkiksi pastassa,” Peruna-kirjan tekijä Sanna Mansikkamäki sanoo.

Lue myös: Näin maustat perunaruoat

Lohikusaus on täydellistä lohturuokaa.

8 hyvää syytä syödä perunaa

  1. Halpaa ja riittoisaa. Peruna on kaikkien saatavilla. Sitä löytyy jokaisesta ruokakaupasta ja vaihtoehtoja erilaiseen ruoanvalmistukseen löytyy. Peruna on todella edullista ja riittoisaa kokattavaa.
  2. Suomalainen raaka-aine. Suomessa myytävä ruokaperuna on pääasiassa kotimaista. Ostamalla kotimaisia raaka-aineita tuet suomalaista maataloutta.
  3. Lisäaineeton ja turvallinen. Peruna on aitoa tavaraa. Siinä ei ole lisäaineita eikä sitä ole käsitelty mitenkään. Perunassa maistuu turvallisuus, arki ja pysyvyys. Se on suomalaisen ruokakulttuurin kivijalka. Ostaessasi ruokaperunaa, voit olla varma, että saat kotimaista ja laadukasta ruokaa. Pakastealtaan perunatuotteisiin kannattaa tutustua huolella, sillä niiden alkuperä ei välttämättä ole suomalainen.
  4. Kevyttä ja rasvatonta sekä lisäksi maidoton ja gluteeniton. Peruna on kevyttä ja rasvatonta, siinä on vähemmän energiaa kuin bataatissa, pastassa tai riisissä. Perunassa ei ole mitään ylimääräistä ja se on gluteeniton.
  5. Ekologista. Ympäristönäkökulmasta tarkasteltuna peruna on ekologista ruokaa. Perunalla on todella pieni hiilijalanjälki. Se on energiatehokasta ravintoa. Peruna on esimerkiksi yksi säästeliäimpiä ravintokasveja tuottamiseen tarvittavan veden suhteen. Perunaa viljellään Suomessa runsaasti ja valtaosa kaupoissa sekä ruokapiireissä myytävästä perunasta on lähiruokaa. Näin vältytään pitkän kuljetuksen ympäristölle aiheuttamilta haitoilta. Valitse siis aina peruna, joka on tuotettu mahdollisimman lähellä.
  6. Paljon ravintoaineita. Perunassa on huomattavat määrät muun muassa kuitua, B-vitamiinia ja runsaasti C-vitamiinia. Kuorineen syödyssä perunassa on enemmän ravintoaineita kuin kuoritussa. Peruna sisältää runsaasti kaliumia, enemmän kuin esimerkiksi korkeasta kaliumpitoisuudestaan tunnettu banaani. Kalium auttaa muun muassa kontrolloimaan verenpainetta. Lisäksi perunasta saa natriumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia, sinkkiä, jodia, seleeniä, kuparia, foolihappoa, niasiinia, A-, E- ja K-vitamiineja.
  7. Perunan syöminen tuo mielihyvää. Peruna on lohturuokaa, joka tekee hyvän olon. Hyvä ruoka, parempi mieli! Hyvänmakuisen ruoan syöminen tuottaa hyvän olon tunnetta koko kehoon.
  8. Lajikkeita on todella paljon ja uusia tulee koko ajan. Älä jumitu vain yhteen tuttuun perunaan, vaan osta erilaisia lajikkeita aina mahdollisuuden mukaan ja maistele niitä. Saatat yllättyä, kuinka monipuolinen makuareena sinulle avautuukaan. Tutustu perunapussin kyljessä oleviin teksteihin ja ruokalajisuosituksiin. Myös irtoperunan kohdalla tarkista aina, että lajike on mainittu ja käyttötarkoitus. Jos näin ei ole, kysy sitä kauppiaaltasi. Peruna taipuu monenlaisiin ruokiin. Se on kiitollinen maustettava ja sen voi valmistaa monella tavalla. Peruna on niitä harvoja raaka-aineita, jotka esimerkiksi uppopaistamisen jälkeen maistuvat vielä itselleen ja säilyttävät oman tunnusomaisen makunsa.

peruna-jauhelihalaatikko

Parhaat perunaruoat

Janssoninkiusaus on ihanan nostalginen kotiruoka. Perunoista, anjovisfileistä ja kermasta syntyy uunissa maukas, edullinen ja helppo arkiateria.

Samaan tapaa tehdään myös merimiehen kiusaus, johon käytetään anjoviksen sijaan kylmäsavulohta ja katkarapuja.

Tuhti perunavuoka taltuttaa suuremmankin nälän. Perunoista, pekonista, kermasta ja juustosta haudutetun uunivuoan voi valmistaa myös edelliseltä aterialta ylijääneistä keitetyistä perunoista.

Pieneen nälkään tai ruokaisaksi iltapalaksi on omiaan muheva uuniperuna, joka täytetään tuorejuustolla ja kylmäsavulohella.

Perunafocacciaan voi käyttää raastettua tai survottua perunaa. Myös tähteeksi jäänyt perunasose sopii hyvin taikinaan. Perunaleivän päälle ladotaan kesäkurpitsaviipaleita, kirsikkatomaatteja ja parmesaania.

Uunissa kypsennetty perunamunakas on ruokaisa herkku, johon uppoavat monenlaiset aterianrippeet, kuten keitetyt perunat. Lempeä pinaatti sopii hyvin munakkaaseen.

Jauhoisista perunoista, pekonista, juustosta ja kermasta hautuu uunissa tuhti perunavuoka, joka vie suurenkin nälän. Voit tehdä ruoan myös kypsistä perunoista, jolloin paistoaika on puolisen tuntia.

perunat

Lähde: Tilastokeskus Tieto & Trendi -katsaus, Sanna Mansikkamäki: Peruna (Readme 2018)

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pelastetaan peruna! 8 hyvää syytä syödä perunaa ja 7 parasta reseptiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X