rapu-kuha-perunasoselaatikko

Perunasoselaatikko x 4 – kätke kuuman perunamuusin alle kalaa, lihaa tai linssejä

Perunasoselaatikko on suomalaisen keittiön kotiruokaklassikko ja konstailematonta arkiruokaa. Tuttu ja turvallinen lohturuoka lämmittää pakkasella ja maistuu koko perheelle.

Laatikko- ja vuokaruoat ovat takuuvarmoja arkiruokia, eikä perunasoselaatikko ole tästä poikkeus. Se ei ehkä kuulosta kaikkein eksoottisimmalta ruoalta, mutta kuuman pottumuusin alle voi kätkeä vaikka millaisia herkkuja ja loihtia siitä helposti viikonloppuaterian fiinin tarjottavan.

Lue myös: Laiskan kokin pelastus – perunasoselaatikko ja neljä muuta helppoa vuokaruokaa

Perunasoselaatikon idea on yksinkertainen, kuten parhaiden kotiruokien tuppaa olemaan. Pohjalla on muhkea ja mehevä täyte, päällä pehmeää perunasosetta. Mausteita ja höysteitä voi vaihdella mielin määrin ja loihtia ruoasta juuri oman suun mukaisen. 

Perunasoselaatikkoon voi toki hyödyntää myös jääkaapista löytyvät ruoanrippeet. Edelliseltä aterialta tähteeksi jääneen muusin voi halutessaan höystää herkuksi esimerkiksi juustoraasteella ja piilottaa täytteeseen vaikkapa jauhelihaa, kalaa, härkistä, papuja tai linssejä. 

Perunasoselaatikkoa kannattaa tehdä kerralla reilu satsi. Sitä nimittäin kelpaa syödä vielä seuraavanakin päivänä.

Jauheliha-papu-perunasosevuoka

Klassisen liha-peruasoselaatikon maukas muunnos on pavuilla ryyditetty jauheliha-perunasosevuoka. Ideana on paistaa jauheliha pannulla ja höystää se porkkanoilla ja valmiilla papusekoituksella muhevaksi. Kastike levitetään uunivuoan pohjalle, päälle ladotaan juustolla maustettu perunamuusi. Koko komeus kruunataan vielä juustoraasteella, joka sulaa uunin lämmössä ihanaksi kuoreksi.

Jauheliha-papu-perunasosevuoka valmistuu näppärästi myös arki-iltana, kun teet jauhelihatäytteen ja perunamuusin edellisenä iltana valmiiksi ja nostat vuoan uuniin vasta seuraavana.

jauheliha-papu-perunasoseleetikko

Uutta twistiä perunasosevuokaan saat, kun muhennat perunoiden joukkoon myös muita juureksia. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Jauheliha-papu-perunasosevuoka 

Rapu-kuha-perunasoselaatikko

Rapu-kuha-perunasoselaatikko on täydellinen sunnuntailounas ja fiini tarjottava myös viikonloppuvieraille. Kuuman perunamuusin alta paljastuu kermainen kalakastike, jota tilli, sitruuna ja katkaravut ryydittävät. Viime silaus syntyy lisänä tarjottavasta sitruunamajoneesista eli aiolista, joka syntyy suit sait sauvasekoittimella surauttaen tai vispilällä vatkaten. 

rapu-kuha-perunasoselaatikko

Sunnuntain suosikkiruoka tulee tässä: kuuman perunasoseen alta paljastuu tillillä ja sitruunalla ryyditetty kermainen kalakastike. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Rapu-kuha-perunasoselaatikko

Marokkolainen lammas-perunasoselaatikko

Muhevan makuinen lammas-perunasosevuoka on juhlaruokaa. Koukuttavan maun salaisuutena ovat marokkolaiset mausteet, juustokumina ja harissa sekä tilkka punaviiniä, joita kuivatut aprikoosit ja oliivit säväyttävät. Valitse lihaksi luutonta lampaan lapaa tai paistia ja hauduttele se hissukseen uunissa mureaksi. Vasta lopuksi pinnalle ladotaan perunamuusi, jolle pikainen gratinointi antaa kauniin ruskettuneen värin.

marokkolainen lammas-perunasosevuoka

Muhevan makuinen lammas-perunasoselaatikko maustetaan marokkolaisen keittiön hedelmillä ja mausteilla. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Marokkolainen lammas-perunasoselaatikko 

Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Perunasoselaatikko kuuluu myös ranskalaisiin kotiruokaklassikoihin. Tässä vegeversioissa jauheliha on korvattu yrttisellä linssihöystöllä, joka on maustettu kuivatuilla sienillä. Voit käyttää täytteeseen ranskalaisia puy-linssejä tai valita tutumpia vihreitä, joita löydät myös perusmarkettien valikoimasta. Kun upotat perunamuusiin purkin ranskankermaa sekä pari kourallista juustoraastetta, ei laatikosta jää pisaraakaan tähteeksi.

ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Ranskalainen perunasosevuoka eli parmentier on klassinen ranskalainen kotiruoka. Kasvisversiossa jauheliha korvataan yrttisellä linssihöystöllä, joka on maustettu kuivatuilla sienillä. Kuva: Pia Inberg

Ohje: Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Avainsanat

Keskustelu

Vanhanajan haudutettu ja paistettu perunasosevuoka on maittavaa ruokaa sellaisenaan. Lisukkeet laitetaan tarjolle erillisenä ruokana, niin haudutetun ja paistetun perunasosevuo’an maku ja aromit ovat parhaimmillaan ja lisukkeiden makukin saa oman tilan.

Tarvitaan:

2½ kg perunoita
vettä keittämiseen ja soseuttamiseen
4-5 ruokalusikallista ruisjauhoja tai ohrajauhoja
n. 1 litra maitoa, määrä vaihtelee eri lajikkeilla runsaasti
50-100 g ylikypsäksi kypsennettyä sian läskiä, vatkaamalla hajoavaa
2-3 teelusikallista suolaa

Valmistus:

Kuoritaan kypsennettäessä helposti hajoavat jauhoiset perunat raakoina kattilaan. Perunat keitetään kypsiksi pienessä vesimäärässä niin että vesi voi jäädä soseeseen. Perunat survotaan kattilassa soseeksi suoraan keittoveteen, niin että saadaan puuromainen sose.
Sose jäähdytetään noin 70 asteiseksi. Sose jäähtyy tasaisesti, kun sitä välillä sekoitetaan. Jäähdytettyyn soseeseen lisätään jauhot yhtäjaksoisesti ja hyvin sekoittaen. Lisätään tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Laitetaan kansi kattilaan.
Pidetään huoli siitä että soseen lämpötila ei laske alle 65 asteen.
Laitetaan sosekattila 70 asteiseen uuniin hautumaan. Annetaan hautua noin 3 tuntia. Hautumisen aikana soseeseen kehittyy maku ja aromit.
Haudutettuun soseeseen lisätään sian läskistä sulatettu rasva tai soseeksi vatkattu ylikypsä sian läski. Lisätään maitoa niin että saadaan notkeahko tai sakea puuromainen sose. Lisätään suola.
Laitetaan haudutettu ja valmisteltu sose voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään hiukan sianrasvaa. Paistetaan aluksi kuumassa uunissa, niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 130-145 asteeseen, niin kupliminen raihoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.
Haudutettua perunasosevuokaa paistetaan noin 3 tuntia.

Lihaiset lisukkeet sopii hyvin tarjottavaksi haudutetun ja paistetun perunavuo’an kanssa.

Kommentoi juttua: Perunasoselaatikko x 4 – kätke kuuman perunamuusin alle kalaa, lihaa tai linssejä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X