Pinaatin pakastaminen – säilö vihervoimaa pakastimeen myöhempää käyttöä varten

Pinaatin pakastaminen käy nopeasti ja vaivattomasti. Nappaa hyödylliset vinkit ja säilö vihervoima pakastimeen myöhempää käyttöä varten.

Pinaatin pakastaminen onnistuu, kun tiedä pari niksiä. Pakastettu pinaatti sopii keittoihin, muhennoksiin, kastikkeisiin ja lettujen raaka-aineeksi.

Lue myös: Pinaatti tuo väriä ja voimaa – katso herkulliset reseptit

Pinaatti on Kipparikallen voimanlähde, jota saa kaupoista ympäri vuoden. Kesällä koittaa kuitenkin kotimaisen pinaatin sesonki ja sitä on helppo kasvattaa myös itse siemenestä. Osa runsaasta sadosta kannattaa pakastaa myöhempää käyttöä varten. 

pinaatin pakastaminen

Ennen pakastusta pinaatti tulee ryöpätä nopeasti. Pakastus käy kätevimmin pienissä annosrasioissa tai pakastuspusseissa. Kuva: Sampo Korhonen

Pinaattiruokia pakastepinaatista

Pinaattikeitto ja -letut ovat monen kodin perus arkiruokaa ja niihin pakastettu pinaatti sopiikin täydellisesti.

Pakastetun pinaatin voi lisätä kuumalle paisinpannulle tai kattilaan suoraan pakastimesta kypsennyksen loppuvaiheessa. Ohukaisia varten pinaatti kannattaa nostaa pakastimesta ajoissa sulamaan ja lisätä taikinan joukkoon vasta sulaneena.

Lue myös Anna.fi: Pinaatti-hernepestopasta

Pinaatin pakastaminen: ryöppää, jäähdytä, kuivaa ja hienonna

Pinaatin pakastaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman viitseliäisyyttä. Pese lehdet huolellisesti, jotta saat lehdistä saven ja hiekan pois. Suurimmista lehdistä on hyvä poistaa lehden paksu tyviosa ja paksut lehtisuonet vaikkapa käsin napsaisemalla. Nuoret hennot lehdet eivät trimmausta välttämättä kaipaa.

Ennen pakastamista lehdet tulee ryöpätä eli kiehauttaa pari minuuttia runsaassa vedessä isossa kattilassa. Helpointa on käyttää apuna suurta metallisiivilää, josta pinaatinlehdet on nopea nostaa kylmään veteen jäähtymään kaatamatta kiehuvaa vettä välissä pois. Samalla kerralla voi ryöpätä muutaman pinaattierän ennen kuin vesi tulee vaihtaa siihen liuenneen nitraatin vuoksi. 

Nitraatti muuttuu elimistössä nitriitiksi, joka heikentää veren hapenotto- ja kuljetuskykyä. Aikuiselle pienet määrät nitraattia ei ole hengenvaarallista, mutta varsinkin pienten lasten kohdalla sen saantiin on syytä kiinnittää huomiota.

Laita huuhdellut pinaatinlehdet kiehuvaan veteen joko metallisiivilään tai suoraan kattilaan ja anna kiehahtaa pari minuuttia. Aika lasketaan siitä hetkestä, jolloin vesi pinaatin lehtien lisäämisen jälkeen alkaa uudelleen kiehua. Sen jälkeen pinaatti jäähdytetään mahdollisimman nopeasti kylmässä vedessä, jolloin lehtien kaunis vihreä väri säilyy raikkaana.

Jäähtynyt pinaatti puristetaan huolellisesti kuivaksi. Halutessaan pinaatin lehdet voi hienontaa, mutta välttämätöntä se ei ole. Pinaatti pakastetaan ohuina levyinä pakastuspusseissa tai sopivan kokoisina kerta-annoksina pienissä rasioissa, jolloin sulamaan voi kerralla ottaa juuri sopivan kokoisen annoksen.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pinaatin pakastaminen – säilö vihervoimaa pakastimeen myöhempää käyttöä varten

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X