piparjuuri

Piparjuuri antaa potkua moniin ruokiin – ota kokeiluun myös piparjuuritahna ja piparjuurituorejuusto

Piparjuuri tuo ruokaan pirteän pippurisen puraisun. Jos ärhäkän makuinen juures on jäänyt etäiseksi tuttavuudeksi, kannattaa asia korjata pikimmiten. Kalaruokien ja paahtopaistin lisäksi piparjuuri on ihanaa myös perunamuusin ja keittojen mausteena.

Piparjuuri on ikivanha viljelyskasvi, mutta chilien, sinapin ja pippureiden yleistyttyä sen käyttö on jäänyt vähemmälle.

Lue myös: Joulusilli saa makua wasabista

Piparjuurta on käytetty paitsi mausteena, myös rohdoskasvina ja yleislääkkeenä lähes vaivaan kuin vaivaan. Piparjuuren sisältämillä yhdisteillä on uskottu olevan antibioottisia, antibakteerisia ja antiviraalisia ominaisuuksia.  Erityisesti sitä on käytetty sisäisesti ja ulkoisesti erilaisten tulehdusten ja vilustumisoireiden, kuten yskän sekä reuman, kihdin ja ruoansulatushäiriöiden hoitoon.

Piparjuuri muistuttaa maultaan wasabia ja on samansukuinen kasvi. Wasabin maku on voimakkaampi. Hyvin usein wasabin nimellä tarjotaan vihreäksi värjättyä piparjuurta.

Piparjuuri käyttö: testaa myös valmis piparjuuritahna ja piparjuurituorejuust0

Piparjuuren voimakas, kirpeästä sinappiöljystä peräisin oleva aromi voi alkuun vaatia hieman totuttelua, mutta kun makuun pääsee, se vie kielen. Piparjuurella voi kokeilla korvata chilit ja pippurit. 

Piparjuuren paksu juuri kannattaa kuoria ja käyttää sitä mukaa, kun sitä tarvitsee, koska piparjuurelle ominainen aromi katoaa pian raastamisen jälkeen.

Piparjuurta ei pidä lämmittää, vaan lisätä lämpimiin ruokiin vasta hetki ennen tarjoilua, jotta se ei menetä potkuaan ja muutu maultaan ikävän kitkeräksi ja epämiellyttäväksi.

Tuoreen juuren lisäksi kaupoista löytyy myös kätevä valmis piparjuuritahna, jota voi tuoreen piparjuuren tapaan käyttää mausteen tapaan.

Piparjuurituorejuusto sopii leivän levitteeksi, leivontaan sekä pastakastikkeisiin ja keittoihin kermaisuutta ja makua tuomaan.

Piparjuurikastike majoneesista tai kermaviilistä

Helpoin keino päästä piparjuuren makuun on sekoittaa raastetta majoneesin, paksun jogurtin tai kermaviilin sekaan ja tarjota seos kastikkeen tapaan.

Piparjuuren maustamat täyteläiset ja raikkaat kastikkeet käyvät kalaruokien kaveriksi ja sopivat mainiosti myös salaattien ja liharuokien kylkeen. Esimerkiksi piparjuurikerma on helppo ja maukas kastike suolatulle tai savustetulle kalalle.

Valkokastike on kastikkeiden klassikko, johon piparjuuri antaa raikkaan säväyksen. Tarjoa raikas valkokastike uunikalan ja keitinperunoiden kaverina. 

Piparjuuri kalan ja paahtopaistin mausteena

Perinteisesti piparjuurta tarjotaan kalaruokien kaverina. Erityisen hyvin piparjuuren ärhäkkä maku taittaa lohen rasvaisuutta, mutta vähintään yhtä ihanaan se on ihanaa myös silakkalaatikon mausteena.

Piparjuuren maustama lohipasta on nopea ruoka, jolla kelpaa herkutella niin arkena kuin viikonloppunakin. Voit käyttää ruokaan valmista piparjuurituorejuustoa tai maustaa tuorejuustosta pyöräytetyn kastikkeen nokareella piparjuuritahnaa.

Graavi- ja kylmäsavukalojen sekä paahtopaistin kanssa piparjuuri on varsinainen ässä. Sipaise piparjuurituorejuustoa naudan paahtopaistiviipaleen väliin, aseta päälle iso kapris ja kääräise rullalle. Tai sekoita piparjuurituorejuustosta sekä  savulohesta nopea kalatahna vaikka saaristolaisleivän levitteeksi tai uuniperunan täytteeksi.

Piparjuurituorejuusto on ihanaa myös kylmäsavulohipiirakan täytteessä. Pirteä piparjuuri loihtii lohipiirakasta todellisen luksusherkun.

Ihanan alkuruoan tai pikkusuolaisen suupalan teet maustamalla kuutioidut keitinperunat majoneesilla, ranskankermalla sekä piparjuuritahnalla ja tarjoamalla perunasalaatin graavilohen kanssa.

Piparjuuri maustaa salaatit ja lämpimät ruoat

Liha- ja kalaruokien lisäksi piparjuurta kannattaa rohkeasti lisätä mausteeksi erilaisiin laatikkoruokiin, muhennoksiin, keittoihin esimerkiksi porkkanan tai kesäkurpitsan kaveriksi sekä perunamuusin joukkoon. Maistele piparjuuriperunasosetta valmistusvaiheessa, sillä piparjuurta tarvitaan mausteeksi vain pieni ripaus.

Salaatteihin, raasteisiin sekä lämpimiin uunijuureksiin piparjuuri tuo raikkaan makuvivahteen. Kokeile sekoittaa raastettu piparjuuri paksun jogurtin tai tuorejuuston täytelöittämän kastikkeen joukkoon ja tarjota se sellaisenaan kasvisten kaverina. Esimerkiksi kurkku-fetasalaatti ja piparjuuri-jogurttikastike on herkullinen kaveri grilliruoille tai kaloille. Raikas salaatti kokataan Sikke Sumarin suositulla ohjeella.

Helppo tapa tuoda perinteiseen blinipöytään uutta jujua on sekoittaa ripaus raastettua piparjuurta punajuurikuutioiden joukkoon. Tuorejuuston täytelöittämä ja piparjuuren raikastama punajuurisalaatti on pirteä lisä muutoin jokseenkin raskaalle bliniaterialle.

Piparjuuri ja etikka ne yhteen sopii

Piparjuuren maku sopii hyvin myös happamien ruokien seuraan, ja siksi sitä kannattaa kokeilla säilykepunajuurien kaverina sekä etikkaisten silakoiden, sillien ja säilöttyjen kurkkujen maustamisessa.

Piparjuurella maustetut kermaiset sillit ja silakat ovat herkkua joulupöydässä muiden joulun kalaherkkujen sekä makean saaristolaisleivän kanssa.

Lue myös Anna.fi: Sienipiirakan ihanat maut: klassikkopiirakka saa lisäsäväyksen chorizosta tai piparjuuresta

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Piparjuuri antaa potkua moniin ruokiin – ota kokeiluun myös piparjuuritahna ja piparjuurituorejuusto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X