Polenta on helppo maustaa mieleisekseen – täydellinen lisuke onnistuu, kunhan muistat yhden asian

Polenta on levinnyt laajalle Italian ulkopuolelle ja saavuttanut suuren suosion, eikä syyttä – se on helppo valmistaa ja maustaa mieleiseksi.

Polenta voidaan tarjoilla monella tavalla. Vastakeitettynä, pehmeänä ja puuromaisena tai antaa sen asettua tovin ja leikata sen jälkeen neliöiksi ja paistaa öljyssä tai voissa. Puurosta voi pyöritellä palloja, antaa niiden jähmettyä hetken ja paistaa upporasvassa tai uunissa.

Lue myös:  Suomen himotuin risotto – kokki paljastaa mistä tunnistaa täydellisen kypsyyden

Polenta tehdään nykyään lähes aina maissista, mutta aikoinaan ennen kuin Amerikan löytyminen toi maissin Eurooppaan, polenta saatettiin tehdä miltei mistä tahansa jauhoista. Sen historia juontaneekin jo antiikin aikoihin.

Nykyään tästä pohjoisitalialaisten talvisesta perusruoasta, polentapuurosta, on tullut ruokamaailman kestosuosikki, jota tarjoillaan eri tavoin jalostettuna ravintoloiden ruokalistoilla.

Monipuolista polentaa käytetään ruokien lisukkeena, perunan, pastan tai riisin tilalla. Sitä voi käyttää myös leivonnassa taikinan osana. Polentaryynit sopivat keliaakikon leivonnaisia valmistettaessa esimerkiksi kakkuvuoan jauhottamiseen.

Polenta concia - gratinoitu polenta

Polenta concia – gratinoitu polenta on Luoteis-Italialainen lohturuoka. Kuva: iStock

Polentapuuron voi myös gratinoida uunissa todelliseksi lohturuoaksi. Tämä laskettelumatkoilta monelle tuttu polenta concia on Luoteis-Italian herkku. Kuumaan polentapuuroon sekoitetaan voita, Aostan laakson fontina-juustoa lisäksi usein myös muita juustoja. Juustoinen puuro kaadetaan uuniastiaan ja voidaan vielä kuorruttaa parmesaaniraasteella.

Kuten kaikista klassikkoresepteistä, myös polenta conciasta on useita versioita. Jotkut lisäävät seokseen vielä kermaa, makua pehmentämään.

Polenta vaatii hämmentämistä

Italialaisten polentajauhojen karkeusaste vaihtelee hienoista jauhoista karkeisiin mannaryynejä muistuttaviin suurimoihin ja väri valkoisesta kullankeltaiseen.

Esikypsentämätön italialainen polenta vaatii 40 minuutin keittämisen. Kauhan varresta ei kannatta kauas irrottautua, sillä polenta palaa herkästi pohjaan ja saattaa paakkuuntua. Pienestä puuhasta huolimatta lopputulos on vaivan väärti.

Meillä myytävät polentaryynit ovat vaivattomampia valmistaa. Niin sanotut pika-polentaryynit kypsyvät noin 5–7 minuutissa, osa jopa parissa minuutissa ja lopputuloksena on sileä puuromainen muusi.

Valmista polenta aina pakkauksen ohjeen mukaan, sillä keittoaika ja veden ja jauhojen määrä vaihtelevat tuotekohtaisesti.

”Pika”polentajauhot kypsyvät yleensä noin 5–10 minuutissa. Polentajauhot lisätään kiehuvaan veteen vähitellen koko ajan sekoittaen. Keitä polentaa ohjeen mukainen aika ja lisää suolaa.

Polentaseosta, oli se sitten pikaversio tai perinteinen italialainen, on sekoitettava lähes koko keittämisen ajan, sillä puuro palaa pohjaan erittäin helposti. Ahkera sekoittaminen tekee puurosta myös kuohkeaa. Valmistuksen loppuvaiheessa polentaa voi hauduttaa miedolla lämmöllä.

Polentapuuroa vai rapeita kolmioita?

On monta tapaa tarjota polentaa. Ppehmoisen puuromaisena  kotoisen perunamuusimme tapaan tai esimerkiksi viipaleiksi leikattuna kakkupalana.

Kun polentapuuro on valmis, sen voi maustaa mieleisekseen. Perinteiset mausteet ovat suola ja oliiviöljy tai voi. Parmesaani-juusto sopii myös erinomaisesti polennan mausteeksi, mutta myös  gorgonzolaa tai emmentaalia voi puuroon lisätä. Kermatilkkasella saa polentaan täyteläisyyttä, tuoreilla yrteillä väriä ja makua.

Karitsan potkaa, parmesaanipolentaa ja mokkakastiketta. Kuva: Sampo Korhonen

Polennan voi myös levittää esimerkiksi paistinlastalla vaikkapa leivinpaperilla vuoratun leikkuulaudan päälle tasaiseksi noin parin sentin paksuiseksi levyksi ja antaa jäähtyä.

Jäähtyneestä ja kovettuneesta levystä voi leikata esimerkiksi kolmion tai suorakaiteen muotoisia paloja.

Polentapalat paahdetaan grillissä tai parilalla, vaihtoehtoisesti pannulla voissa tai oliiviöljyssä. Öljyä voi maustaa halutessaan valkosipulilla ja yrteillä.

Paistetut polentapalat

Paistetut polentapalat voi tarjoilla notkena vuohenjuuston ja uunissa paahdettujen kirsikkatomaattien kanssa. Kuva: iStock

Paistetut palat maistuvat vaikkapa sienikastikkeen kera pääruokana tai gorgonzolan, burratan, tuore- tai vuohenjuuston kanssa naposteltavana antipastona.

Juustolla höystetyn polentapalasen voi kruunta vielä uunissa paahdetuilla kirsikkatomaateilla.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Omenalla glaseerattua porsaankylkeä, timjamipolentaa ja savoijinkaalipaistosta

Avainsanat

Keskustelu

Suomessa ei tarvita mitään ulkomaalaisista viljoista tehtyjä tuotteita. Meillä on omat mainiot perunat ja muut juurekset. On ohra, josta voi tehdä ohrattoa. Ja kait sitä polentaa voi tehdä myös mannaryyneistä, jos sitä nyt ylipäätään edes tarvitsee.

Kommentoi juttua: Polenta on helppo maustaa mieleisekseen – täydellinen lisuke onnistuu, kunhan muistat yhden asian

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X