Portobello paistuu grillissä, taipuu burgeriksi ja täyttää suolaisen piirakan
Lihaisa, maukas ja mehevä portobello on omaa luokkaansa. Tee siitä burgeri, piirakka tai kokeile vaikka grillattuna ja täytettynä.
Portobello on isoksi kasvanut herkkusieni. Sen lakki on halkaisijaltaan yli kymmenen senttimentriä pitkä. Pidemmän kasvuaikansa ansiosta se on maultaan tavallista herkkusientä voimakkaampi ja aromikkaampi.
Lue myös: Maukasta kotiruokaa herkkusienistä – ohjeita possupadasta murekerullaan
Portobellon liha on kiinteää eikä siitä kuumennettaessa irtoa lainkaan niin paljon nestettä kuin tavallisia herkkusieniä tai muita sieniä valmistettaessa. Ennen kypsennystä portobellon lakki kannattaa puhdistaa mullasta ja hiekasta kevyesti harjaamalla tai huuhtelemalla.
Muhkean kokoinen portobello sopii moneen ja sen lihaisa koostumus ihastuttaa erityisesti kasvissyöjiä. Sienen voi syödä grillattuna tai paahdettuna pääruokana tai tarjota lisukkeena esimerkiksi täytettynä ja gratinoituna tai pekoniin kääräistynä. Portobello sopii täydellisesti myös hampurilaisen väliin sekä piirakan täytteeksi. Tässä kolme muhevaa tapaa käyttää portobelloa.
Portobello-burger sopii kasvissyöjälle
Portobellon koostumus on mehevän lihaisa. Sillä sopii korvata pihvi kasvissyöjän hampurilaisessa. Sienet on helppo kypsentää burgeria varten grillissä, pannulla tai uunissa.
Jos ”kasvis” ei ole välttämätön vaatimus, voi portobellon kaveriksi ujuttaa myös muutaman rapeaksi paahdetun pekoniviipaleen. Sienet ja pekoni, nehän ovat monen kertaan hyväksi havaittu ja toimiva makupari.
Portobellohampurilaisen kokoamisen voi kääntää myös toisinpäin. Jos kaipaat perinteiselle hampurilaissämpylälle kevyempää tai gluteenitonta vaihtoehtoa, voi pihvin kastikkeineen ja muine herkullisine höysteineen sujauttaa myös kypsennettyjen portobellohattujen väliin.
Ohjeet: Kasvishampurilainen kesägrillissä
Täytetyt portobellot – ruokaisa kasvissyöjän eväs
Proteiinipitoinen nyhtökaura sopii loistavasti täytettyihin portobellosieniin. Poista sienistä jalka ja lusikoi tilalle täytettä. Nyhtökauran lisäksi lakin sisään ujutetaan kirsikkatomaatteja sekä oliiveja. Pinnalle sulanut juusto tekee ruoasta koukuttavan hyvää. Täytetyt portobellot valmistuvat nopeasti uunissa, kesällä helposti myös grillissä.
Ohje: Täytetyt portobellosienet
Portobello-piirakka hurmaa
Jättikokoisista portobellosienistä syntyy iki-ihana iltapalapiirakka. Sienten lisäksi pecorinojuusto antaa makua piirakan täytteelle. Rustiikkinen piiras muotoillaan ranskalaisen avopiirakan, galetten, muotoon. Taikina kaulitaan suureksi levyksi, keskelle levitetään täytteet ja reunat käännetään huolettomasti päälle. Älä murehdi ulkonäöstä, rosoisuudessa piilee vähintään puolet portobellopiiraan viehätyksestä.
Ohje: Rustiikkinen portobellopiirakka
Kommentoi
Kommentoi juttua: Portobello paistuu grillissä, taipuu burgeriksi ja täyttää suolaisen piirakan