Pottumaito vai sipulikuppi? Tämä kesäruoka on ”Mummun tekemää jumalten nektaria”

Pottumaito tai tutummin sipulikuppi –ruoka on ruoka, joka nousee otsikoihin aina kesällä, kun uudet perunat ovat ajankohtaisia. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, millä nimellä se tunnetaan teillä?

Facebookin kotiruokaryhmissä keskustellaan kiivaasti vanhan ajan pottumaidon oikeaoppisesta valmistustavasta ja ruoan nimestä. Siitä käytetään myös nimeä kesäkastike, vesisoosi, kuppisoosi, dippikuppi, kuppikastin, kastepottu, kuppipottu, perunamaito tai perunamaitu.

Lue myös: Osaatko keittää uudet perunat? Ne vaativat erityishuomiota – muista oikea määrä suolaa keitinveteen

Eri puolilla Suomea ruokaa nimitetään eri nimillä, mutta lopputulos on aina sama. Liemeen tulee kuumaa perunoiden keitinvettä, voita, maitoa tai kermaa, tuoretta raakaa kesäsipulia ja sipulinvartta. Kaikki laitetaan kuppiin ja sinne dippaillaan pieniä uusia perunoita.

Ruoka on erittäin salonkikelpoinen. Ruotsissakin uudet perunat ovat erityisessä arvossa ja legendaarinen kotiruokaa eli husmanskostia tarjoileva tukholmalainen Operakellaren ravintolakin tarjoilee annosta nimellä dopp i kopp.

Sipulikuppi on kesäruokaa parhaimmillaan. Se on mökkiruokaa, joka ylistää herkullista uutta perunaa ja kesää. Varaa tarpeeksi perunoita per syöjä, sillä hyviä perunoita hupenee hujauksessa kilo jos toinenkin.

Pottumaidossa ei säästellä voissa. Kuva: Frutti di Mutsi -blogi

”Pottumaito on jumalten nektaria!”

Kotilieden herkkusuu Frutti di Mutsi -bloggaaja Sofia ylistää pottumaitoa ja muistelee lapsuutta: ”Olen ennenkin kirjoittanut tästä jumalten nektarista, eli vanhanajan pottumaidosta. Ruoka ei tästä enää muutu yksinkertaisemmaksi ja silti se on niin käsittämättömän hyvää. Kun olin lapsi, minun mummu teki tätä aina meille. Mummu käytti sipulina oman maan ruohosipulia, mutta itse pidän enemmän kevätsipulista. Aikaa tämän valmistukseen ei myöskään kulu kauaa, ja mitä pienempiä perunat ovat, sitä nopeammin ruoka valmistuu.

Frutti di Mutsin pottumaito, 2 annosta

  • 10-14 uutta perunaa
  • 2 l vettä
  • 1 l maitoa
  • 2-3 kevätsipulia varsineen
  • Nokare voita
  • Suolaa
  1. Keitä uudet perunat suolavedessä ja kaada vesi pois.
  2. Kaada perunoiden sekaan maito ja silputtu sipuli varsineen ja kiehauta maito.
  3. Lisää suolaa ja tarkasta maku.

Keskustelu

Kyllä se on pelkkä löökikastike ! Ei muuta kuin löökiä,vettä,suolaa ja rutkasti voita se on siinä . Se oli lapsuuden aikana jokapäiväinen potun soosi ,sillä oli pärjättävä !

Kommentoi juttua: Pottumaito vai sipulikuppi? Tämä kesäruoka on ”Mummun tekemää jumalten nektaria”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X