Punaherukka sopii leivontaan, juomiin ja jälkiruokiin – 9 makeaa ohjetta

Kirpsakka punaherukka kesyyntyy makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa. Sujauta viinimarjoja erilaisiin taikinoihin, puuroihin tai sorbetteihin – ja nauti kesäisen raikkaista herkuista.

Kuvankaunis punaherukka-masariinipiirakka on maittava valinta kahvipöytään. Perinteinen piirakkataikina painellaan vuoan pohjalle ja päälle levitetään reilu kerros tuoreita marjoja. Viimeisenä vuokaan levitetään mantelimassalla höystetty täyte, joka paistuu uunin lämmössä kullanruskeaksi .

178912-herukka.jpg

Virkistävä punaherukka-piimäjuoma maistuu kesähelteellä niin aamiaisjuomana kuin nopeana välipalana. Ohje on helppo muistaa: Juomaan tulee punaherukoita, piimää ja vettä – kutakin ainesosaa tarvitaan yhtä paljon. Piimän pehmeys tasoittaa punaherukoiden kirpeyden, jolloin sokerilisäystä ei tarvita.

valkosuklaavaahto

Täydellisen täyteläinen jälkiruoka eli valkosuklaavaahto omenien ja herukoiden kera suorastaan kutsuu upottamaan lusikan samettiseen suklaaunelmaan. Makea valkosuklaavaahto saa rinnalleen raikkaita punaherukoita sekä kevyesti kypsennettyjä omenanpaloja, jotka maustetaan inkiväärillä ja mintulla. Syötävän suloinen jälkiruoka viimeistellään vaalealla siirapilla juuri ennen tarjoilua.

221630-Herkukainen-pullavanukas.jpg

Herukkaisen pullavanukkaan pehmeys ja kotoisuus hurmaavat herkuttelijat vauvasta vaariin. Ihanan täyteläinen jälkiruoka valmistuu ilman pullankannikoita, sillä helppotekoinen taikina muodostaa vanukkaan perustan. Maukas taikina noudattelee pullan makumaailmaa ja se kaadetaan voidellun vuoan pohjalle. Päälle ripotellaan runsaasti punaherukoita, jotka uppoavat kauniisti taikinan joukkoon. Kokonaisuus viimeistellään kanelisokerilla ja paistetaan uunissa kauniin ruskeaksi. Lämmin pullavanukas saa rinnalleen kylmää vaniljajäätelöä – ja kesäisen hurmaava makunautinto on taattu.

276525-viininmarjasorbetti.jpg

Kylmän raikas viinimarjasorbetti saa veden kielelle kesähelteellä. Pirteä sorbetti on kevyempi vaihtoehto kermaisille jäätelöille, mutta mausta ei tarvitse tinkiä. Vadelmien ja punaherukoiden liitto on lyömätön, sillä se tuo molempien parhaat puolet esille: Vadelmien hento aromi taittaa mukavasti punaherukan kirpeyttä, jolloin tuloksena on täydellisen marjainen kokonaisuus. Sorbetti valmistuu näppärästi jäätelökoneessa ja puolen tunnin odottelun jälkeen kesäpäivän viilentäjä on valmis.

0-vispipuuro.jpg

Syksyinen puolukka saa väistyä, kun vispipuuro saa uuden makumaailman. Hienostuneessa vanilja-punaherukka-vispipuurossa punaherukoita keitetään sokerilla maustetussa vedessä ja joukkoon lisätään mannasuurimoita. Jäähtynyt puuro maustetaan vaniljasokerilla ja vatkataan ilmavaksi. Kesän kuohkein välipala nautitaan tuttuun tapaan kylmän maidon ja sokeriripauksen kera.

179605-punaherukka-vadelmamehu.jpg

Itsetehty mehu maittaa talvipakkasilla ja palauttaa kesän muistot mieleen. Keitetty punaherukka-vadelmamehu on astetta juhlavampi mehutiiviste, sillä happamat punaherukat ja makeat vadelmat saavat rinnalleen vaniljan aromaattisuutta. Mehu keitellään hiljalleen valmiiksi ja kaadetaan kuumennettuihin pulloihin talvea varten.

0-herukkaherkku.jpg

Kirpakka herukkaherkku on helppo jälkiruoka puutarhan parhaista antimista. Kypsän mehevät karviaiset ja viinimarjat saavat seurakseen murustettua halvaa sekä täyteläistä kastiketta, joka valmistuu näppärästi mascarponejuustosta ja vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta. Ainekset kerrostetaan annosmaljoihin ja jälkiruoat viimeistellään punaherukkatertuilla.

0-herukkaleipa.jpg

Kun perinteinen leipä kyllästyttää, on aika virkistää taikinaa raikkailla viinimarjoilla. Kesäinen herukkaleipä on lähes liian marjainen ollakseen klassinen vuokaleipä, joten se sopii myös kahvipöydän kevyeksi vaihtoehdoksi. Aromikkaassa leivässä maistuvat viinimarjojen ohella erilaiset mausteet: inkivääri, fenkolinsiemen ja neilikka. Uunin lämmössä kypsyvää leipää valellaan hunaja-vesiliemellä, mikä takaa kauniin kullanruskean ulkonäön ja mehevän maukkaan lopputuloksen.

Nauti kesän marjat maukkaassa muodossa:
Mustikkabrowniet ja muut kesän mainiot marjaleivonnaiset – 8 ohjetta
Marjat säilöön mehuina ja hilloina
Mansikka Tatin ja viisi muuta helppoa jälkiruokaa mansikasta
Mehevä mustikka sopii piirakkaan, pullaan, mehuun – nappaa helpot ohjeet!
Ruoka.fi: Hurmaannu mansikoista – katso 5+5 herkullista ohjetta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Punaherukka sopii leivontaan, juomiin ja jälkiruokiin – 9 makeaa ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X