Karjalanpiirakan valmistus

Ethän vain heittänyt puuron jämiä pois? Nämä 3 perinneruokaa valmistuvat puurosta

Keititkö kattilallisen puuroa, ja se ei oikein maistunutkaan? Puuroa ei tarvitse aina syödä sellaisenaan, sillä se on myös monen suomalaisen perinneherkun ainesosa.

Expedia Suomen ja Ruokatietoyhdistyksen toteuttamasta kotimaan perinneruokakartasta löytyy mainioita perinneruokaohjeita. Kartta koostuu yli 30 perinneruuasta ympäri Suomen.

Lue lisää: Kotiruokien kymmenen klassikkoa – tunnetko nämä perinneruoat?

Erilaiset puurot ovat kuuluneet suomalaiseen ruokaperinteeseen aina. Perinnekeittiö tarjoilee hyviä vinkkejä muun muassa puurojämien hyödyntämiseen.
Koska olet viimeksi tehnyt sultsinoita, karjalanpiirakoita tai ahvenanmaan pannukakkua?

Sultsina

Sultsinat ovat olleet sunnuntairuokaa, jota on syöty kirkon jälkeen lounaaksi. Ne ovat ”avopiirakoita” eli pelkkiä paistettuja kuoria, jotka sitten täytettiin pöydässä itse puurolla. Puurokulho nostettiin pöytään, ja jokainen täytti siitä oman piirakkansa.

Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakoiden täyte ei perinteisesti ole ollut riisi, vaan erilaiset juuressoseet tai hirssiryyni- tai ohrapuuro ovat olleet muinoin suosituimmat täytteet. Karjalanpiirakat olivat perinteisesti lauantairuokaa, jolloin leivinuuni kuumennettiin, ja kuumassa paistettiin ensin piirakoita ja uunin kuumuuden laskiessa pataruokia ja kukkoja.

Ahvenanmaanpannukakku

Ahvenanmaanpannukakku on pehmeä ja paksu pannari, joka tehdään mannapuurosta. Se maistuu etenkin hillon ja kermavaahdon kera.

Avainsanat

Keskustelu

Kun katsoin karjalanpiirakoita,yksikään ei ollut AIDON KARJALANPIIRAKAN NÄKÖINEN.
Äitini teki keittokomerossaan todella nopeasti 200 kpl piirakoita.Hän keitti riisipuuron edellisenä päivänä,lisäsi jäähtyneeseen puuroon reilusti kananmunia.Piirakkataikinaan hän käytti tietysti voita ja piirakoiden voiteluun kermaa ja voisulaa.- Äidin siirryttyä taivaaseen leipomaan maailman parhaita piirakoita,olen tehnyt muutaman kerran hänen reseptillään,mutta niskavamma ei kestä kaulitsemista.Poikani on jatkanut äitini perinnettä.Tämä poliisi-poika pyöräyttää myös nopeasti piirakat.- Minä teen ”munavoin” niin,että hienonnan 3-4 kananmunaa,lisään saman verran raejuustoa ja Oivariinia tai Ingmariinia vain sen verran,että saan siihen ns. sitkon.

Kommentoi juttua: Ethän vain heittänyt puuron jämiä pois? Nämä 3 perinneruokaa valmistuvat puurosta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X