quesadillat
Ideoita ruoanlaittoon

Quesadillat – kätke jääkaapin aarteet tortillan täytteeksi ja tee perjantairuokien kunkku

Quesadillat ovat kuin meksikolainen versio lämpimistä voileivistä. Ne ovat helppoja tehdä ja sopivat perjantai-iltaan kuin chili salsaan. Väliin voi kätkeä melkein mitä tahansa, sulanut juusto tekee kaikesta herkkua

Quesadillat ovat mainiota syötävää ystävien kanssa illanistujaisissa, herkullista leffaillan pikkupurtavaa ja mitä nerokkain tapa hyödyntää jääkaapin aarteet. Paista täytettyjä tortillalettuja paistinpannulla ja quesadillat ovat hetkessä valmiit.

Lue myös: Meksikolainen ruoka hurmaa – parhaat tacot, quesadillat ja muut mausteiset herkut

feta-mustakaaliquesadillat
Quesadillojen väliin voi piilottaa vaikka mitä herkkuja. Pääasia, että juustoa on paljon! Kuva: Paula Kukkonen

Quesadillat-reseptiä ei tarvita

Quesadilla on kuin tehty soveltajille ja tähteiden hyödyntäjille, Rento ruoka ei tarkkaa ohjetta kaipaa, vaan tortillaletun väliin voi kätkeä kaikenlaisia jääkaapista löytyviä aarteita: jauhelihaa, broileria, kasviksia, papuja tai vaikka yrttipuskan tähteet. Kuten nimikin kertoo, juustoa, queso, on kuitenkin oltava ja paljon.

Pääperiaate on varsin simppeli: tarvitset paistinpannun sekä tortillalettuja ja juustoa. Voit valita juustoksi mitä tahansa mistä tykkäät tai vaikka jääkaappiin unohtuneet kuivahtaneet kannikat. Kokeile fetaa, vuohenjuustoa, cheddaria tai vaikka perus-emmentalia. Tämän ruoan kanssa ei ole niin nökönuukaa. Mallia voi ottaa esimerkiksi näistä feta-mustakaalitäytteisistä quesadilloista.

Meksikossa quesadillat ovat yleensä todella yksinkertaisia, juuston lisäksi niissä on usein vain hieman jotain toista täytettä. Kotikeittiössä voi toki olla avokätisempi, mutta liikaa ei kannata ahnehtia. Kun quesadillat täyttää maltillisesti, niiden paistaminen pannulla onnistuu helpommin.

Autenttinen meksikolainen quesadilla tehdään kerrallaan yhdestä tortillasta, joka asetetaan paistinpannulle lämpenemään. Valurautainen paistinpannu, joka kestää kuumentamista myös ilman rasvaa, on tähän tarkoitukseen näppärin. Letun toiselle puolelle ripotellaan mieluisia täytteitä sekä reilusti juustoraastetta ja toinen puoli käännetään täytetyn puolikkaan päälle niin, että syntyy puolikuun muotoinen rakennelma. Tarkoitus on, että juustoa on niin paljon, että se sulaessaan sitoo toisen puolikkaan ja muut täytteet yhteen.

paahdettu tomaattikeitto ja quesadilloja
Quesadillat ovat kuin meksikolainen versio lämpimistä voileivistä – helppoja tehdä ja sopivat keittojen kaveriksi kuin nakutettu. Kuva: Jorma Marstio

Salsat täydentävät quesadilla-aterian

Erilaiset salsat, tahnat ja kastikkeet kuuluvat ehdottomasti meksikolaiselle aterialle ja sopivat myös quesadillojen kaveriksi. Lisukkeiden kera tarjottuna quesadillat taipuvat kokonaiseksi ateriaksi. 

Tarjolle voi asettaa esimerkiksi tulista tomaattisalsaa eli pico de galloa, guacamolea sekä ranskankermaa. Jos kaipaat tulisuutta voit töräyttää lisää makua Sriracha-chilikastikkeesta. Yksikin kastike riittää ja voit oikasta halutessasi vaikka kaupan valmiilla.

Simppelisti juustolla täytetyt quesadillat täydentävät myös kevyen keittoannoksen ruokaisaksi ateriaksi. Sujauta tortillaletun väliin juustoa sekä basilikaa ja pyöräytä simppelit quesadillat esimerkiksi paahdetun tomaattikeiton kaveriksi.

Lue myös Anna.fi: Vietä herkullinen TexMex-ilta: näin teet tortillat, salsat ja boolin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Quesadillat – kätke jääkaapin aarteet tortillan täytteeksi ja tee perjantairuokien kunkku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.