Raakasuklaa puhuttaa – ravinteikas trendiherkku on helppo tehdä itse

Raakasuklaa viettelee mielen ja kielen. Sen valmistus onnistuu myös kotikeittiössä. Itse tehty raakasuklaa on ihana herkku ja oiva lahja lähimmäiselle.

Raakasuklaa valmistuu helposti ja vaivattomasti. Tarvitset kaakaovoita, raakakaakaojauhetta, hunajaa sekä haluamiasi hedelmiä, pähkinöitä tai muita höysteitä. Kokeile raakasuklaata myös raakakakkujen ja muiden herkkujen valmistukseen.

Lue myös: Tumma suklaa vai taloussuklaa? Yksi ainesosa erottaa suklaat toisistaan

Raa’asta kaakaosta voi valmistaa monenlaisia herkkuja. Raaka kaakaojauhe sopii perinteisten kaakaojuomien valmistamiseen, mutta myös suklaan valmistukseen, jälkiruokiin ja puuronkin joukkoon. Kaakaorouhe eli kaakaonibsit ovat kuoritun kaakaopavun murskattua rouhetta. Ne tuovat suutuntumaa suklaaseen ja käyvät myös loistavasti myslin joukkoon.

Mitä raakasuklaa on?

Raakasuklaa on pitkään käytössä ollut termi, jolle ei ole ollut mitään virallista määritelmää. Tästä syystä Ruokavirasto on vuonna 2020 linjannut verkkosivuillaan, ettei raakasuklaa-termiä saa enää käyttää suklaatuotteiden nimissä. Viraston mukaan raakasuklaa on elintarvikkeen nimenä epämääräinen ja voi johtaa kuluttajaa harhaan.

Perinteisesti raakasuklaalla on kuitenkin tarkoitettu suklaata, jonka lämpötila ei missään valmistusvaiheessa ole noussut yli 42-49 asteen. Tästä syystä raakasuklaan valmistus poikkeaa niin sanotun perinteisen suklaan valmistuksesta. 

Raakasuklaata valmistettaessa kaakaovoi kylmäpuristetaan kaakaomassasta, jotta lämpötila ei ylittäisi raja-arvoa. Samasta syystä myöskään perinteisen suklaan valmistukselle tyypillistä paahtamista, valssausta, konssausta eikä temperointia suoriteta. 

Poikkeavasta valmistustavasta johtuen raakasuklaa ei ole yhtä kiiltävää ja sileää ja sen koostumus on useimmiten hieman karkeampi ja kovempi verrattuna perinteiseen suklaaseen. Esimerkiksi temperoinnin tarkoituksena on antaa suklaalle ominainen sileä ja taivutettaessa napsahtava koostumus. Temperoimaton suklaa murenee helposti ja tuntuu suussa hieman rakeiselta, koska kaakaovoi on kiteytyneessä muodossa.

raakasuklaa

Raakasuklaan valmistus onnistuu myös kotona. Mikä parasta, voit maustaa suklaan juuri mieleiseksesi. Kuva: Kristiina Kurronen

Raakasuklaan valmistus kotona

Raakasuklaan valmistus kotona on hauskaa ja herkullista puuhaa. Ja mikä parasta, suklaan voi maustaa ja höystää juuri mieleisensä makuiseksi.

Kokeile valmistaa suklaata itse ja tutustu raakasuklaalevyn reseptiin.

Raakasuklaa sopii myös leivontaan. Loihdi raakasuklaasta hetkessä helpot kakut, vanukkaat ja mousset.

Onko raakasuklaa terveellistä?

Lempeän käsittelyn tarkoituksena on säästää suurin osa kaakaopavun hyvää tekevistä yhdisteistä. Kymmenen prosenttia raa’an kaakaon painosta on antioksidantteja. Kaakaossa on myös erilaisia mineraaleja, kuten magnesiumia, kromia, rautaa ja sinkkiä. Raakasuklaan vitamiini- ja kivennäisainepitoisuuksista on kuitenkin hyvin vähän, jos ollenkaan luotettavaa tietoa saatavilla.

Lue myös: Vain 4 konvehtia päivässä: Tumman suklaan terveyshyödyt yllättävät

Valmistustavan lisäksi myös käytetyt raaka-aineet poikkeavat hieman perinteisestä suklaasta. Raakasuklaaseen ei lisätä yleensä emulgointiaineita tai muitakaan lisäaineita. Myös valkoinen sokeri pyritään korvaamaan muilla makeuttajilla, kuten luomuhunajalla tai vaahtera-, agave- tai yaconsiirapilla.

Usein raakasuklaa höystetään erilaisilla ”superfoodeilla”. Esimerkiksi mehiläisten siitepöly, kylmäpuristettu kookosöljy tai lucuma-jauhe antavat raakasuklaalle maitosuklaamaisemman maun ja rakenteen.

Suklaata voi maustaa myös kuivatuilla marjoilla ja hedelmillä: mustikoilla, viikunoilla, goji- tai inka-marjoilla. Vanilja, inkivääri ja chili puolestaan tuovat herkkuun eksoottisen säväyksen. Ripaus suolaa tasapainottaa suklaan makua.

Lue myös Anna.fi: Suussa sulavat suklaareseptit

Juttua päivitetty 26.4.2021, lisätty Ruokaviraston linjaus raakasuklaa-termin käytön kieltämisestä suklaatuotteiden nimissä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Raakasuklaa puhuttaa – ravinteikas trendiherkku on helppo tehdä itse

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X