uunilenkki

Rakastetaanko teilläkin makkararuokia? Lue lenkkimakkaran mielenkiintoisesta historiasta

Lenkkimakkara on maistunut suomalaisille jo yli 50 vuoden ajan. Tiesitkö, että makkara käytännössä vapautti suomalaisen naisen hellan äärestä tasa-arvoon?

Suomalaiset rakastavat lenkkimakkaraa. Lihatiedotuksen mukaan suomalaiset syövät ruokamakkaroita 10,8 kg vuodessa henkeä kohden. Ruokamakkaroihin kuuluvat muun muassa grillimakkarat, lenkkimakkara sekä nakit. Kesällä maistuvat erityisesti grillimakkara, grillaussesongin ulkopuolessa muut makkaratuotteet, kuten lenkki.

Lenkkimakkara on sujahtanut mutkattomasti niin leivänpäälliseksi kuin moneen arkiruokaankin. Monessa kodissa uunilenkkiä on syöty aina perjantaisin saunan jälkeen ja makkarakastike on nappivalinta perinteisen perunamuusin kylkeen. Kunnianosoituksena suomalaiselle makkaralle julistettiin vuonna 1991 oma ”Kansallinen lenkkipäivä”. Kansallista lenkkipäivää vietetään HK:n Sinisen syntymäpäivänä, aina elokuun kolmantena perjantaina.

Lue lisää: Helppoja makkararuokia arkeen – katso helpot ohjeet!

Makkarakastike on myös klassikkoruoka.

Lenkkimakkaran alkutaipaleet

Suomeen makkara saapui keskiajalla hansakauppiaiden mukana ja päätyi ensin kartanoiden ruokapöytiin 1500-luvun puolivälissä. Teollinen makkaranvalmistus alkoi Suomessa 1860-luvulla ja ensimmäiset lenkkimakkarantyyppiset makkarat valmistettiin 1800-luvun lopulla. Tuolloin lenkkimakkara oli pitkä kiemura, josta leikattiin halutun kokoinen pala.

Lue lisää: Tutustu makkaralaatuihin & innostu 8 makkarareseptistä

Uunilenkki on klassikkoruoka, joka maistuu silloin tällöin.

Suureksi kansanruoaksi lenkki kohosi sotien jälkeen, kun tarvittiin nopeasti ja helposti valmistuvaa ruokaa. Jälleenrakennus toi myös naiset työelämään eikä arjessa enää ollut mahdollisuutta työvaltaisiin ruoanvalmistuksiin. Ei ollut eineksiä eikä pakasteita ja säilykkeetkin olivat kalliita. Apuun tuli nopeasti valmistuva ja kaikille maistuva lenkkimakkara. Makkara käytännössä vapautti suomalaisen naisen hellan äärestä tasa-arvoon, Makkaraklubin sivuilla kerrotaan.

Lue lisää: Klassikoiden klassikko! Koska olet viimeksi tehnyt uunilenkkiä? Takuuvarma hittiruoka

Lähteet: hk.fi , Lihatiedotus ja Makkaraklubi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Rakastetaanko teilläkin makkararuokia? Lue lenkkimakkaran mielenkiintoisesta historiasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X