Rakuuna viimeistelee béarnaisekastikkeen ja Lyonin kanan – mausta yrttien kuninkaalla rohkeasti muitakin ruokia

Rakuuna kuuluu perinteisesti ranskalaisen keittiöön, jossa se tunnetaan yrttien kuninkaana. Rakuuna loistaa supersuositussa Lyonin kanassa, mutta on myös monien muiden ruokien oiva seuralainen.

Rakuuna on maultaan voimakas ja omintakeinen. Oikein käytettynä se tuo moniin ruokiin herkullisen makuvivahteen.

Lue myös: Tee itse yrttikimppu bouquet garni

Rakuuna on tukeva- ja pitkävartinen monivuotinen yrtti, jota kutsutaan myös nimillä maustemaruna ja dragonia. Latinankielinen lajinimi dracunculus tarkoittaa pientä lohikäärmettä. Nimelle on monta selitystä. Se voi viitata kasvin omintakeiseen makuun, kiemurtelevaan juureen tai uskomukseen kasvin kyvystä karkottaa käärmeitä, liskoja ja jopa lohikäärmeitä.

Rakuuna kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Venäjältä Siperian halki ulottuvalla vyöhykkeellä sekä Pohjois-Amerikassa. Eurooppaan yrtti tuotiin Länsi-Aasiasta ristiretkien aikaan. Nykyään sitä viljellään ympäri maailmaa erityisesti Ranskassa ja Italiassa.  

rakuuna

Käytä rakuunaa varoen. Sen omintakeinen maku tekee ruoasta helposti kitkerän. Kuva: Seppo Saarentola

Kaksi rakuunaa: lempeä venäläinen ja ärhäkkä ranskalainen

Rakuunasta on olemassa kaksi monivuotista muotoa: ranskalainen ja venäläinen. 

  • Ranskalainen rakuuna on viljelyssä vaativampi, sillä se ei tuota lainkaan siemeniä, vaan sen lisääminen onnistuu ainostaan kasvullisesti jakamalla tai pistokkaista juurruttamalla. Maultaan ranskalainen on venäläistä rakuunaa hienostuneempi ja tunnetumpi sen anismaisen vivahteensa vuoksi.
  • Venäläinen rakuuna on rakuunan mietoaromisempi muoto. Se tarvitsee runsaasti tilaa, sillä se voi kasvaa jopa puolentoista metrin korkuiseksi. Venäläistä muotoa voi lisätä siemenistä ja siksi sen viljely on ranskalaista rakuunaa helpompaa.

Rakuuna maustaa klassikkoruoat

Rakuuna on tunnettu erityisesti ranskalaisesta ja armenialaisesta keittiöstä. Ranskalaisessa keittiössä se tunnetaan ”yrttien kuninkaana” ja on tärkeä osa klassisia Bouquet garni- ja Fine herbs-mausteseoksia, jolla esimerkiksi ranskalaiset munakkaat maustetaan. Tunnetuimpia rakuunalla maustettuja ruoista lienevät béarnaisekastike, rakuunaporkkanat ja Lyonin kanaa.  

Lue myös Anna.fi: Grillattu sisäfilee ja paahteinen rakuunavoi

Upea lisä broileri- kasvis- ja sieniruokiin

Rakuuna sopii erityisesti kana- ja kalaruokien mausteeksi, mutta se ihastuttaa myös kasvis-, sieni- ja munaruokien sekä erilaisten kalaruokien makuparina. Upea-arominen yrtti käy hyvin myös juustoruokiin sekä yrttivoihin.

Rakuuna tuo makua salaatteihin ja kastikkeisiin

Rakuunaa kannattaa kokeilla myös happamien makujen, kuten sitruunan ja etikan kanssa. Kokeile yrttiä rohkeasti etikkapohjaisissa salaatinkastikkeissa sekä erilaisissa dipeissä ja marinadeissa.

Käytä tuoreena tai kuivattuna

Rakuunassa on voimakkaan ryytimäinen, hieman pippurisen pistävä ja aavistuksen kitkerä maku. Sen vahvan ja omalaatuisen makunsa vuoksi rakuunaa on syytä käyttää maustamiseen varoen. Liiallisesti käytettynä yrtti hallitsee maullaan ruokaa ja tekee siitä helposti kitkerän.

Sekä rakuunan pitkulaiset kiiltävät lehdet että vihreät, keltaiset ja valkoiset kukat ovat syötäviä. Yrttiä suositellaan käytettäväksi tuoreena, mutta se kestää myös kypsentämistä. Osa pitää kuivattua rakuunaa miedompana, osa kitkerämpänä kuin tuoretta.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Rakuuna viimeistelee béarnaisekastikkeen ja Lyonin kanan – mausta yrttien kuninkaalla rohkeasti muitakin ruokia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X