Ruoka

Ranskalaiset ovat ihan paras naposteltava – hittiherkut halloumista, bataatista ja avokadosta

Kukapa ei rakastaisi rapeita, suolahippusin viimeisteltyjä ranskalaisia perunoita? Perinteiseen tapaan perunasta valmistetut ranskalaiset ovat tosin saaneet rinnallensa uusia haastajia. Ranskalaiset tehdään nyt myös bataatista, avokadosta, halloumijuustosta tai lastataan yltäkylläisesti täyteen erilaisia höysteitä kastikkeista ja salsoista aina avokadokuutioihin ja tuoreisiin yrtteihin asti.

Ranskalaiset sopivat pikkupurtavaksi sellaisenaan, lisukkeeksi hampurilaisille sekä grilliruoille ja taipuvat erilaisilla höysteillä lastattuna myös kokonaiseksi ateriaksi. Tässä herkulliset ideat!

Lue myös: 6 x Mehevä hampurilainen

1. Bataattiranskalaiset

Bataattiranskalaiset ovat monen suosikki ja hampurilaispaikoissakin niitä on monesti tarjolla tavisranskisten rinnalla vaihtoehtona. Kotiuunissa valmistettaessa bataattitikut kannattaa pyöräyttää paitsi öljyssä myös maissitärkkelysjauhoissa ja paistaa uunissa kovassa lämmössä. Jos uunissasi on kiertoilma, käytä sitä. Näin saat niistä rapeita. Kesällä bataattiranskalaiset voi valmistaa myös grillissä.

Lue lisää: Grillijuhlien hittireseptit – grillipihvi, coleslaw, grillatut bataattiranskalaiset ja muut suosikit

Bataatti ranskalaiset

 

Mausteeksi bataattiranskalaisiin lisätään ainakin suolaa, pientä potkua saa ripauksesta chilijauhetta, savunmakua savupaprikajauheesta. Myös seesaminsiemenet ovat hauska lisä lohkottujen bataattien pinnalla.

Ohje: Paahdetut bataatit

2. Avokadoranskalaiset

Trendihedelmäksi nousseesta avokadostakin voi tehdä ranskiksia. Jos avokado kuuluu suosikkeihisi, avokadoranskalaiset vievät varmasti kielesi mennessään. Ne ovat oikeaoppisesti pehmeitä sisältä ja rapeita päältä.

avokadoranskalaiset

Valmistukseen tarvitset kypsiä avokadoja, kananmunan ja korppujauhoja tai gluteenittomaan versioon esimerkiksi mantelijauhoja. Halkaistut ja lohkotut avokadot kastetaan ensin rikottuun kananmunaan ja pyöräytetään sitten jauhoissa, joihin voi lisätä suolan ja mustapippurin lisäksi mausteita maun mukaan.

Avokadoranskalaisia paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat pinnalta kauniin kullan ruskeita.

Lue lisää: Terveellinen avokado on monipuolinen herkku – katso 6 helppoa ohjetta!

3. Halloumiranskalaiset

Halloumiranskikset nousivat kertaheitolla trendiherkusi, kun lähi-idän vegekeittiöön erikoistunut Oli Baba’s esitteli ne vuonna 2015 Lontoon Camden Marketin ruokakojussaan.Uppopaistetut juustotikut vietiin käsistä, ja puhuttiin jopa Halloumi Riotista eli halloumi mellakasta, niin suosituiksi halloumiranskalaiset muodostuivat. Instagramista #halloumifries-tagin alta löytyy yli 10 800 julkaisua.

Sittemmin halloumiranskalaiset ovat päätyneet myös monien suomalaisravintoloiden, kuten helsinkiläisen kasvisruokaan suuntautuneen Yes, Yes, Yes -ravintolan ruokalistalle.

Koukuttavan hyvät halloumiranskalaiset onnistuvat helposti myös kotona. Juusto leikataan ranskalaisten tapaan tikuiksi, pyöritellään ensin kananmunassa, sitten Lähi-idän keittiöstä tutulla mausteella, sumakilla, maustetuissa vehnäjauhoissa ja paistetaan lopuksi pannulla runsaassa rasvassa rapeiksi.

Rasvaa ja suolaa tihkuvat halloumiranskalaiset kaipaavat rinnalleen jotain raikasta. Oli Baba’s tarjoaa halloumiranskalaiset niin ikään lähi-idän keittiöstä tutulla mausteseoksella, za’atarilla maustetun jogurttikastikkeen sekä granaattiomenasiirapin, raikkaana poksahtelevien granaattiomenansiementen ja tuoreen mintun kera.

Jos kaipaat todella tuhtia purtavaa, voit dippailla halloumiranskalaisia myös chilikastikkeella maustettuun majoneesiin.

4. Överiranskalaiset

Perinteisille perunasta valmistetuille ranskalaisillekaan ei enää riitä pelkkä ketsuppi, vaan ne höystetään nyt erilaisilla kastikkeilla, mausteilla, salsoilla ja muilla lisukkeilla. Näin ne taipuvat kokonaiseksi ateriaksi tai illanistujaisten herkkutarjottavaksi.

Kumoa valmiit ranskalaiset tarjoiluvadille ja lastaa rennosti päälle esimerkiksi avokadokuutioita, kirsikkatomaatteja, ranskankermaa tai tsatsikia, yrttejä ja kevätsipulia tai vaikka kikherneitä ja fetajuustokuutioita. Mitä överimpää, sen parempi!

Lisää inspiraatiota voi hakea Instagramista #loadedfries -tagilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ranskalaiset ovat ihan paras naposteltava – hittiherkut halloumista, bataatista ja avokadosta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.