Ruoka

Riisi on keittiön kuivakaapin monikäyttöinen tavis – näin riisin keitto ja käyttö onnistuu

Riisi on monipuolinen ja edullinen raaka-aine. Riisiruoat sopivat kaikkiin vuodenaikoihin, arkeen, viikonloppuun ja juhlahetkiin. Riisi on myös kekseliään kokin kaveri. Kokeile ainakin kreikkalaista sipuliriisiä tai sitruunaista broileri-oliivivuokaa riisipedillä?

Riisi sopii erinomaisesti aterian lisukkeeksi, mutta ei kieltäydy aterian pääroolistakaan. Ota haltuun riisin keitto oikeaoppisesti.

Lue myös: 6 täydellistä risottoa – näillä ohjeilla onnistut

Täysjyvää, jasmiinia, puuroriisiä vai kenties pikariisiä valmiissa keittopussissa? Kauppojen laajan riisivalikoiman edessä iskee todellinen runsauden pula.

Oikeanlaisen riisin valitseminen voi olla pulmallista, jos erilaiset riisilajikkeet eivät ole tuttuja. 

Riisipussia ei kannata valita ostoskoriin summanmutikassa. Tietyt ruokalajit, kuten riisipuuro ja risotto, vaativat ehdottomasti juuri tietyntyyppisen riisilajikkeen.

Kun riisissä yhdistyy oikea tasapaino nesteen imeytymisen, riisinjyvän koostumuksen ja maun välillä, on ruoanvalmistuksessa helppo onnistua. 

Riisihärö

Riisi jaetaan jyvän muodon mukaan pyöreä-, pitkä- ja puolipyöreäjyväisiin riiseihin. Kuvassa pitkäjyväinen riisi.

Riisin keitto oikeaoppisesti 

Ennen keittämistä riisi kannattaa huuhdella siivilässä juoksevan kylmän veden alla. Riisit voi keittää vähäisessä vedessä hissukseen kannen alla, kunnes ne on kypsiä, ja neste on imeytynyt riisiin.

Riisin keittäminen oikealla tyylillä. Varaa vettä kaksinkertainen määrä riisin tilavuuteen nähden. 

Voit keittää riisin myös runsaassa vedessä, jolloin se säilyy paremmin irtonaisena. Valuta ylimääräinen vesi huolella pois esimerkiksi siivilässä.

Tarkista riisin keittoaika aina pakkauksen kyljestä, sillä riisin keittoaika riippuu riisinjyvän koosta sekä pintakerrosten määrästä.

Pitkäjyväiset lajikkeet kypsyvät nopeammin kuin paksummat pyöreä- ja puolipyöreäjyväiset riisit.

Tumma riisi kypsyy valkoista riisiä hitaammin, sillä tummissa riisinjyvissä on myös kuorikerrokset jäljellä. 

Pikariisit kypsyvät muutamassa minuutissa, sillä ne on käsitelty esikypsyttämällä ja kuivaamalla, ja siksi niiden koostumus jää huokoisemmaksi ja keitinvesi pääsee imeytymään nopeammin riisinjyvän ytimeen asti. 

Keitinliemenä voi vettä, liha- tai kasvisliemiä, tomaattimehua tai vaikkapa kookosmaitoa. Lisää makua riisiin saat maustamalla keitinveden esimerkiksi tuoreilla yrteillä, kanelitangolla tai sitruunan kuorella.

Kokeile myös riisinjyvien paistamista voissa ennen nesteen lisäämistä. Se tuo riisiin herkullisen täyteläisen ja aavistuksen pähkinäisen makuvivahteen.

Riisin ravintoarvot 

Riisin ravintoarvot vaihtelevat riisilaadun mukaan. Tummat, vähän hiotut riisilaadut ovat ravintoarvoltaan parempia kuin valkoiset, sillä sekä kuitu että vitamiinit sijaitsevat jyvän kuorikerroksessa.

Riisi on erinomainen energian ja hiilihydraattien lähde, mutta rasvaa ja proteiinia siinä on vain vähän.

Sata grammaa keitettyä riisiä sisältää energiaa noin 100 kcal. Riisilaadusta riippuen riisi sisältää jonkin verran myös kuituja. Sadassa grammassa raakaa täysjyväriisissä kuitua on 7,5 g, valkoisessa vain noin 2 g.

Lue myös: Riisistä syntyy maukkaita aterioita – kokeile japanilaista kuppilaruokaa 

Aattoaamun joulupuuro

Riisi sopii lisukkeeksi tai aterian päätähdeksi

Riisi on suosittu lisuke, mutta sopii monenn muuhunkin. Kauho keitettyä riisiä japanilaisen lohikulhon pohjalle tai taiteile siitä Lähi-idän makumaailmaa mukaileva linssi-riisilisuke eli mujaddara.

Riisiruoat sopivat kaikkiin vuodenaikoihin, arkeen sekä juhlaan, aamupalalle ja herkutteluun.

Täyteläinen riisivanukas ja perinteinen riisipuuro kuuluvat joulun aikaan, marjojen ja kermavaahdon kera tarjottu riisipaistos ihastuttaa aurinkoisena kesäpäivänä.

Riisi tekee salaatista ruokaisan

Tee salaatista ruokaisampaa lisäämällä siihen keitettyä riisiä. Huuhtele kypsä riisi viileällä vedellä ja mausta. Kokeile oliiviöljyä, sitruunamehua tai viinietikkaa – suolaa ja pippuria unohtamatta.

Riisi rikastaa laatikko- ja vuokaruoat

Riisi tekee vuoka- ja laatikkoruoasta täyttävän. Kaalilaatikko on arjen tuttu konkari, mutta kokeile vaihteeksi myös sitruunalla ja oliiveilla piristettyä riisi-broilerivuokaa.

Riisi on risottojen päätähti

Valitse risottoon pyöreäjyväinen riisi. Tunnetuimpia risottoriisilajikkeita ovat arborio ja carnaroli -riisit. Näistä tehtynä risoton koostumuksesta tulee juuri oikeanlainen: pehmeä, muttei puuromainen.

Kuumaa lientä lisätään risoton joukkoon pienissä erissä koko ajan hämmentäen. Täydellinen risotto on koostumukseltaan valuvaa ja riisin jyvässä on vielä aavistus purutuntumaa.

Ruokia tähteelle jääneestä riisistä

Jäikö riisiä tähteelle? Kekseliäs kokki jalostaa jämäriisistä uuden aterian.

Kreikkalaisessa sipuliriisissä valko-, kevät- ja keltasipulin seuraan murennetaan fetajuustoa. Paistettuun riisiin voi hyödyntää myös muita jääkaapin tähteitä.

Riisi sopii leivonnaisiin ja jälkiruokiin

Riisi rikastaa hienosti suolaiset ja makeat leivonnaiset sekä jälkiruoat. Keitä aamupalaksi kattilallinen riisipuuroa ja hyödynnä tähteet esimerkiksi Ahvenanmaan pannukakussa, karjalanpiirakoissa tai kermaisessa riisivanukkaassa.

Italialaisessa paistetussa riisivanukkaassa maistuvat kaneli ja sitruunankuori.

Tunnetko eri riisilajikkeet?

Riisi jaetaan jyvän muodon mukaan pyöreä-, pitkä- ja puolipyöreäjyväiseen. Suomalaisille tutuimpia riisilajikkeita ovat pitkäjyväiset lisukeriisit sekä pyöreä- ja puolipyöreäjyväiset puuroriisit. 

Puuroriiseiksi käytetään yleensä japonica-lajikkeen riisejä, joissa on vain vähän amylaasia. Tällaisista riisilajikkeista vapautuu reilusti tärkkelystä veteen ja riisin koostumus muuttuu tahmaiseksi ja mureaksi.

Puuroutuvat riisilajikkeet sopivat hyvin esimerkiksi sushiin, riisipuuroon ja risottoon, sillä ne vaativat riisiltä tahmeutta.

Pitkäjyväisistä riiseistä suurin osa kuuluu indica-lajikkeisiin, joissa amylaasia on enemmän kuin japonica-riiseissä. Se pysyy keitettäessä irtonaisempana sekä kiinteämpänä ja sopii siksi hyvin lisukkeeksi.

Intialaisessa keittiössä suosittu basmatiriisi ja kaakkoisaasialaisiin ruokiin sopiva jasmiiniriisi kuuluvat pitkäjyväisiin riiseihin.

Riisinjyvä käsitellään hiomalla. Täysjyvä- eli raakariisistä on poistettu akanat, mutta kuorikerros ja siten myös vitamiinit sekä kivennäisaineet ovat jäljellä.

Tumma riisi on kevyesti hiottua. Sen uloin kuorikerros on poistettu, mistä syystä se kypsyy jonkin verran täysjyväistä nopeammin. Tummat riisilaadut ovat maultaan täyteläisempiä ja ravintoarvoltaan parempia kuin valkoiset.

Valkoista eli kiillotettua riisiä saadaan, kun riisinjyvästä hiotan kuorikerrokset, leseet ja alkiot pois. Mitä enemmän riisiä hiotaan ja käsitellään, sitä vähemmän siihen jää vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ennen hiontaa riisinjyvät käsitellään usein parboil-menetelmällä, jossa ravintoaineita imeytetään painehöyryllä jyvän ytimeen. Käsittelyn ansiosta pinnan tärkkelys kypsyy ja jyvät pysyvät irtonaisina kypsennettäessä. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Riisi on keittiön kuivakaapin monikäyttöinen tavis – näin riisin keitto ja käyttö onnistuu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.