Ruoka

Ruohosipuli on kotikeittiön monitoimimauste ja kätevä koriste – kokosimme parhaat käyttövinkit ja reseptit

Ruohosipuli on lempeän sipulinen maustekasvi, joka sopii maustamiseen ja koristeluun. Ruohosipuli on parasta tuoreena, mutta sen pakastaminen säilöö sadon myöhempää käyttöä varten.

Ruohosipuli on tuttu kasvimaan kasvatti, jonka ruohomaisia varsia voi hienontaa ruokiin moniin kastikkeista lämpimiin ruokiin ja suolaisiin leivonnaisiin. Koristeeksikin ruohosipulista on ja sen hauskat tupsumaiset kukat kannattaa sujauttaa vaikka kesäisen perunasalaatin koristeeksi. Kurkkaa alta lisää vinkkejä ruohosipulin käyttöön.

Lue myös: Sipulilajikkeet – kokkaajan opas neuvoo eri lajikkeiden käytöstä

Ruohosipuli eli ruoholaukka on laukkojen eli sipuleiden sukuun kuuluva monivuotinen maustekasvi. Ruohosipulilla on sileät, putkimaiset lehtivarret, joiden päähän puhkeaa tupsumainen, violetti kukka. 

Ruohosipuli on paitsi maukasta, myös terveellistä syötävää. Se sisältää runsaasti muun muassa C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja A-vitamiinin esiastetta karoteenia. 

Ruohosipuli: käyttö 

Ruohosipulin kapeat, ruohomaiset lehdet piristävät monia ruokalajeja. Ruohosipuli sopii salaatteihin, keittoihin, kastikkeisiin ja pataruokiin sekä piristämään nuudelivokkeja – siis kaikkialle, mihin mietoa sipulin makua kaipaa.

Ruohosipuli on yhdessä kirvelin, persiljan ja rakuunan kanssa olennainen osa ranskalaista fine herbes -yrttisekoitusta, jota käytetään voipohjaisissa kastikkeissa sekä munakkaiden maustamiseen. 

Yhdistä ruohosipuli parsan, varhaiskaalin, korvasienten, perunan tai herneiden makupariksi. Erityisen hyvin ruohosipuli sopii kalalle esimerkiksi kalakeiton mausteeksi tai ahvenen, hauen ja sillin kaveriksi sekä erilaisiin kylmiin kastikkeisiin kermaviilin tai paksun jogurtin joukkoon hienonnettuna.

Ruohosipulin herkkä aromi ei kestä pitkää kypsennystä, vaan yrtti lisätään ruoanlaiton viime vaiheessa tai valmiiseen ruokaan. Kuivatessa suurin osa aromista haihtuu, joten ruohosipuli kannatta käyttää tuoreena. Jos sato on runsas, voi ruohosipulia myös pakastaa. 

Myös ruohosipulin kukat ovat syötäviä, ja siksi muutama yksittäinen nuppu kannattaa säästää koristeluun. Käytä yksittäisiä pieniä kukkia ruokien koristeeksi ja mausteeksi. Kukat maistuvat miedosti sipulilta ja ovat upeita voileipäkakkujen pinnalla ja salaattien seassa.

Ruohosipuli maustaa suolaiset leivonnaiset

Hienonna ruohosipulia piirakoiden täytteeseen tai pyöräytä vaikkapa korvasienen rikastamien briossien kierteisiin. 

Mätijuustokakku mukailee suostin mätidipin makumaailmaa. Hyydytetty mätijuustokakku hurmaa alkupalana tai noutopöydässä. Koristele ruohosipuilla höystetty mätikakku raikkaasti herneenversoilla ja värikkäillä tomaateilla, retiiseillä ja mädillä. 

Huikea herkku on myös ranskalainen äyriäsipiiras eli peltigalette. Ruohosipuli sopii erinomaisesti lohen, katkarapujen ja chilin seuraan. 

Säväytä salaatit ruohosipulilla

Salaatteihin ruohosipuli tuo lempeän sipulista makua. Erityisesti perunasalaateissa ruohosipuli on todellinen ässä. Kokeile vihreää perunasalaattia, jonka tuhdin yrttiseen kastikkeeseen anjovis antaa upeasti särmää. 

Perunasalaatti kermaviilikastikkeella puolestaan syntyy tähteeksi jääneistä, keitetyistä ja jäähtyneistä uusista perunoista, kurkusta sekä ruohosipulista. Artisokka antaa perunasalaatille uutta makua.

Tai jos nautit perunasalaattisi mieluiten lämpimänä, paista perunasalaatti muurikassa ja kruunaa annos lipstikkapestolla. Ruohosipulin kukat antavat salaatille tyylipisteet.

Persimonicarpaccio yhdistää ihanalla tavalla suolaisen kalan, makean hedelmän ja ruohosipulin. Ohuen ohuiksi viipaloitujen hedelmien päälle taiteillaan kauniita lohiruusukkeita. Simppeli alkuruoka herättää taatusti ihastusta juhla-aterialla. 

Muna-anjovissalaatti on tuhti ja ruokaisa salaatti esimerkiksi vappupöytään. Majoneesipohjaisen salaatin raikastaa tuore ruohosipuli. 

Savukalasalaatti puolestaan toimii juhannuksena, juhlien pitopöydissä tai vaikkapa saunan jälkeisenä iltapalana. Savulahna sopii loistavasti salaattiin perunan ja ruohosipulin rinnalle. Pienet varhaisperunat ovat oivallisia perunasalaatissa, eikä niitä tarvitse pilkkoa. 

Pikkusuolaista syötävää

Ruohosipuli sopii erinomaisesti kalaruokien ja mädin seuraan sekä erilaisiin tahnoihin ja dippeihin. Unohda tylsät dippikastikkeet ja tee sipsien seuraan supersuosittu mätidippi. Kokeilemisen arvoisia herkkuja ovat myös mäti- ja lohimousse sekä klassinen gubbröra eli anjovistahna. Ruohosipuli tuo näihin kaikkiin lempeän sipuista makua.

Jos kaipaat juhlapöytään jotain hauskaa ja herkullista pikkusyötävää, tartu tähän ohjeeseen. Mini-hasselbackan perunat paahtuvat uunissa ihanan rapeiksi ja sisältä pehmeiksi. Västerbotten-juustosta valmistuu suussa sulava tahna, joka sopii loistavasti perunan päälle. Mätinokare ja ruohosipuli viimeistelevät maun ja ulkonäön. 

Tai tarjoa pikkusyötävänä klassisia paholaisen munia. Täytteeksi voi laittaa vaikka avokadoa tai savulohitahnaa. Ruohosipuli viimeistelee maun. 

Munaleipä tehdään tanskalaisen smörrebrödin tapaan. Pikkelöidyt kananmunat saavat kauniin värin punajuurien säilöntäliemestä. Juhlavat leivät voidellaan ruohosipulivoilla ja koristellaan upean värisellä mätinokareella.

Raikkautta ja makua lämpimiin ruokiin

Lämpimiin ruokiin rouhosipuli sopii niin kalan, sienien kuin lihankin seuraan. Tee herkullinen kalatahna luonnonkalasäilykkeestä ja tarjoa sitä uuniperunoiden täytteenä. Tai paista pino lettuja ja tarjoa ne ruokaisana ateriana herkullisen sienitäytteen kera.

Keväällä herkutellaan tietysti parsalla, josta savukalan kera pyöräytetään maukas ja hienostunut risotto. Savulohi-parsarisottoa maustavat valkoviini, curry, sitruuna ja ruohosipuli.

Makkarapelti on oiva arki-illan ateria, johon pyttipannun tapaan voi hieman tulisten raakamakkaroiden ja perunoiden kaveriksi pilkkoa melkein mitä tahansa kasviksia, kuten makeita suippopaprikoita ja kukkakaalia. Tarjoa ruoka sinapilla maustetun majoneesin, parmesaanijuustoraasteen ja ruohosipulin kanssa

Kermaiset ahvenfileet tuovat vaihtelua kala-aterialle, eikä sen valmistaminen vaadi aikaa tai vaivaa. Sinapilla terästetty kermakastike korostaa upeasti ahvenen miedon hienostunutta makua. Lisää kermaisiin ahvenfileisiin vain tilliä ja ruohosipulia.

Perinteiset silakkapihvit on klassikko, jotka perinteiseen tapaan valmistettuna pyöritellään ruisjauhoissa ja paistetaan pannulla runsaassa voissa. Uutta makua kotiruokaan saat ripottelemalla tillin sijaan fileiden väliin ruohosipulia.

Ruohosipuli maustaa soossit kermaviilikastikkeesta chilidippiin

Ruohosipuli sopii erinomaisesti niin kylmiin kuin lämpimiinkin kastikkeisiin. Supersimppeli, viiden raaka-aineen chilidippi nostaa grilliruoat uudelle tasolle. Tarvitset vain majoneesia, tabascoa, ruohosipulia ja ripauksen suolaa sekä pippuria. 

Sipaisu yrttivoita patongin päällä maistuu taivaalliselta. Yrttivoilla viimeistelet mehukkaan grillatun maissin tai pihvin. Kokeile yrttivoin mausteeksi erilaisia tuoreita yrttejä, kuten oreganoa, persiljaa tai ruohosipulia.

Tai hienonna ruohosipulia erilaisiin salaatinkastikkeisiin. Karkea yrttikastike kruunaa salaatin. Öljyn ja sitruunamehun joukkoon saksitaan runsaasti yrttejä: persiljaa, minttua, ruohosipulia ja basilikaa. 

Punajuurivärjätyt kananmunat, parmankinkku ja dijonkastike on mainio tarjottava vaikka pääsiäisaterialla. Punajuurten etikkaliemi värjää keitetyt munat kauniisti eikä anna juuri makua. Ruohosipuli puolestaan antaa herkullista makua dijoninsinapin säväyttämään kastikkeeseen.

Kermaviilikastike on klassikko. Se maistuu erinomaisesti kalan kanssa. Makunsa se saa sinappirelissistä ja ruohosipulista.

Valkosipulinen, ruohosipulin ja yrttien maustama jogurttikastike on uskomattoman monikäyttöinen. Se sopii paitsi salaatinkastikkeeksi, myös liharuokien kanssa, erityisesti grillatun lampaanlihan kaverina ja kalan sekä höyrytettyjen kasvisten höystäjäksi.

Ruohosipuli: kasvatus onnistuu vasta-alkajaltakin

Monivuotinen ruohosipuli on vanha viljelyskasvi, jota kasvaa Suomessa myös luonnonvaraisena rannikolla ja saaristossa. Puutarhoissa se menestyy hyvin, kunhan olosuhteet ovat suotuisat.

Ruohosipuli vaatii vahvan, kuohkean ja kalkkipitoisen maan sekä lämpimän aurinkoisen kasvupaikan. Ruohosipulia voi viljellä siemenistä tai taimista, ja jo vuoden ikäisen tupaksen voi lisätä jakamalla.

Satoa voi kerätä läpi koko kesän leikatuista tuppaista. Kukat vievät kasvilta voimia ja tyrehdyttää versokasvun, mutta erityisesti ilman kukkavarsia ruohosipuli uudistuu ja kasvaa hienosti. Jos siis haluat runsaan sadon, leikkaa kasvusto alas nuppuisena. Se innostaa sipulin kasvattamaan uuden, mehukkaan naatiston.

Lue myös Anna.fi: Sipuli tuo makua ruokaan

Ruohosipuli: pakastus säilöö sadon

Ruohosipulin pakastaminen on nopeaa ja helppoa. Parasta on leikata sato ennen kukintaa parin kolmen senttimetrin korkeudelta. Näin ruohosipuli uudistuu ja tuottaa uutta satoa.

Pakasta vain hyväkuntoisia ja napakoita varsia ja leikkaa tarvittaessa huonot kohdat pois. Hienonna ruohosipulinvarret saksilla tai terävällä veitsellä ja pakkaa haluamasi kokoisiin annospusseihin ja nosta sitten pakastimeen odottelemaan myöhempää käyttöä.

Pakastettua ruohosipulia tarvitse sulattaa, vaan sen voi lisätä ruokiin jäisenä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruohosipuli on kotikeittiön monitoimimauste ja kätevä koriste – kokosimme parhaat käyttövinkit ja reseptit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.