Rusina on makea naposteltava, joka upotetaan usein myös moniin ruokiin ja leivonnaisiin – kuuluuko rusina pullaan tai maksalaatikkoon?

Rusina on pieni energiapakkaus, joka on tuttu erityisesti pullasta, sopasta ja maksalaatikosta. Rusinat sopivat moneen muuhunkin. Jos olet mausteisen ruoan ystävä, kokeile marokkolaisia pataruokia. Niissä rusinat ovat parhaimmillaan.

Rusina on kuivattu viinirypäle. Rypäleet kuivataan auringossa tai uunissa, kunnes kosteus on haihtunut ja rypäleet ovat muuttuneet ryppynahkaisiksi makupommeiksi. Rusinat ihastuttavat niin makeissa leivonnaisissa kuin suolaisissa ruoissakin.

Lue myös: Kuivatut hedelmät kuuluvat joululeivontaan – maistuisiko aprikoosikakku tai joulustruudeli? Katso 6 makeaa ohjetta

Rusinoita on moneen lähtöön. Yleisimpiä rusinoita ovat ruskeat, auringossa kuivatut Kalifornian rusinat sekä kullankeltaiset, uunissa kuivatut sultanarusinat. Korintit ovat erityisen pieniä siemenettömiä kuivattuja viinirypäleitä, jotka ovat saaneet nimensä kreikkalaisen Korintin kaupungin mukaan. Muscatel-rusinat puolestaan ovat isoja siemenellisiä tummia rusinoita, joita myydään etenkin joulun aikaan.

Rusina on makea kuin karkki, ja se sisältääkin paljon hedelmäsokeria. Rusinoita napostelee mielellään sellaisenaan. Pienissä energiapakkauksissa on runsaasti B-ryhmän vitamiineja, kuituja, rautaa ja kaliumia.

Rusinoita käytetään useimmiten leivonnassa ja juomien, kuten siman ja glögin, mausteena. Isoäidin rusinasoppa on klassikko. Kuivakakkuihin ja pulliin rusinat kuuluvat erottamattomasti. Ne tuovat mukavasti makeutta myös itse tehtyyn mysliin ja salaatteihin.

Rusinat yllättävät myös monissa suolaisissa ruoissa. Maksalaatikossa rusinat jakavat mielipiteitä, mutta erityisesti Lähi-idän ja Marokon lämpimän mausteiseen makumaailmaan ne sopivat täydellisesti. 

Listasimme reseptejä, joiden vuoksi paketti rusinoita kannattaa olla kaapissa aina varalla.

Rusinapulla on klassikko 

Pohjoismaiseen perinteeseen kuuluu tapa leipoa Lucian päivänä sahraminkeltaisia, kierteiksi muovattuja Lucia- eli lussekatt-pullia, joita rusinat somasti koristavat. 

Lasten kanssa on hauska leipoa pullapoikia, jotka saavat nuttunsa napit, silmät ja hymysuunsa rusinoista.

Pekaanipähkinäbriossit ovat hurmaavan herkullisia joulupullia, joiden ihanan tahmaisessa täytteessä maistuvat rusinoiden lisäksi, pähkinät, mantelimassa ja appelsiini. 

Bostonkakun väliin voi kiepauttaa melkein mitä vain. Pehmeää kanelilla maustettua voi-sokeritäytettä voi piristää vaikkapa rusinoilla, kuivatuilla karpaloilla sekä saksanpähkinöillä. 

Myös joulukranssin täytteeseen voi käyttää melkeinpä mitä tahansa kuivattuja hedelmiä, myös rusinoita. Komea ja herkullinen joulukranssi sopii lahjaksi tai adventtikoristeeksi.

Joulupullalla herkutellaan myös Saksassa, jossa herkku tunnetaan nimellä Stollen. Sen tomusokerilla puuteroitu muoto symboloi kapaloitua vauvaa. Stollenissa maistuvat yltäkylläisesti kuivatut hedelmät ja rusinat, pähkinät sekä mantelimassa. Kakkumaisen täyteläinen joulupulla maistuu ohuina viipaleina joulunajan kahvi- ja teepöydässä. 

Italialainen panettone on kuohkea joululeivonnainen, joka saa makua korinteista ja suklaahippusista.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavankaan ei tarvitse olla ilman rusinoilla höystettyä joulupullaa. gluteenittoman kardemummapullan ohjeella syntyy herkullista, kotipullan makuista vehnästä, joka maistuu parhaimmalta uunilämpimänä.

Rusina sopii kekseihin, muffineihin ja piirakoihin

Leppoisan viikonloppuaamiaisen tai -brunssin kruunaavat herkulliset aprikoosihillolla ja viskimarinoiduilla rusinoilla täytetyt italialaiset muffinit. 

Korinttimuffi­neissa puolestaan maistuu tuttu Snickers­patukka eli suklaan, kinuskin ja maapähkinöiden valloittava makutrio. 

Rusinoita voi piilottaa myös rocky road-leivoksiin vaahtokarkkien, keksimurujen, pähkinöiden sekä muiden sattumien sekaan. Rocky road on helppotekoinen herkku ja mainio lahjaidea vaikka joulun aikaan.

Cookiet ovat keksien klassikoita. Muhkeissa amerikkalaisissa cookieissa taikinan joukkoon piilotetaan rusinoita, suklaahippusia ja pekaanipähkinärouhetta. Keksit leivotaan kookkaiksi kiekoiksi, jotka taltuttavat kovimmankin sokerihampaan kolotuksen.

Kaura-hedelmäkeksit hurmaavat helppotekoisuudellaan ja rusinaisten sekä suklaisten sattumien avulla. Gluteenittomat keksit maistuvat myös keliaakikoille.

Tai leivo usean pikkukeksin sijaan yksi jättimäinen cookie, josta riittää jaettavaa useammallekin herkkusuulle. Cookie skillet eli jättimäinen pannukeksi tehdään nimensä mukaan valurautaisella paistinpannulla. Keksi valmistuu kätevästi suoraan pannulle, ilman turhaa tiskiä. Lisää taikinaan täytteitä, esimerkiksi rusinoita, pähkinöitä, kuivattuja marjoja tai valkosuklaata. 

Itävaltalainen apfelstrudel on omenilla, rusinoilla ja pähkinöillä täytetty rapisevakuorinen herkkuleivonnainen. Keski-Euroopasta kotoisin olevan struudelin nimi tulee saksan kielen sanasta Strudel eli pyörre, joka kuvaa hyvin leivonnaisen kierteelle käärittyä ulkomuotoa. 

Omenoiden ja rusinoiden valloittava makuliitto hurmaa myös mehevässä omenapiirakassa, jonka pehmeä pullapohja maustetaan aikuiseen makuun rommirusinoilla.

Rusina maistuu kuivakakuissa

Christmas pudding eli englantilainen joulukakku tai -vanukas on klassikko, jossa on rusinoita tai korintteja sekä hunajaa tai siirappia. Hedelmäisen joulukakun voi maustaa myös raastetulla sitruunankuorella. Kakku keitetään kypsäksi vesihauteessa ja nostetaan tarjolle liekityksen siivittämänä.

Ihastuttavan joulukakun ulkonäkö ei kerro koko totuutta, sillä vaatimaton ulkokuori kätkee sisäänsä hurmaavan makujen sinfonian. Kuivatut rusinat sekä ananaksen- ja papaijanpalat tuovat kokonaisuuteen hienostunutta hedelmäisyyttä. Reilu loraus madeiraa erottaa kakun muista kahvipöydän tarjottavista.

Britit osaavat kuivakakkujen teon, siitä oiva osoitus on englantilainen joulukakku. Tomusokerihunnun alta paljastuu upea luomus, johon leipuri on lorauttanut oman makunsa mukaan omenamuehua, rommia tai brandya. Nimensä mukaisesti kakussa on runsaasti hedelmäpaloja: rusinoiden seurana on säilykekirsikoita ja sukaattia.

Jouluiset kuivakakut maistuvat toki myös Atlantin toisella puolella, jossa kahvipöytää koristaa amerikkalainen hedelmäkakku. Taikina saa jujua ripauksesta maustepippuria. Hedelmäistä makeutta tuovat rusinat, sukaatit, kirsikat ja pekaanipähkinät. Näyttävä kakku kuorrutetaan appelsiinimarmeladilla ja viimeistellään hedelmä- ja pähkinäkoristuksilla.

Hedelmäkakku on joulun vakioherkku, josta tulee ihanan mehevä, kun taikinan joukkoon sekoitetaan viskissä marinoituja rusinoita. Valkoisen sokerin sijaan leivontaan käytetää aromikasta muscovadosokeria, joka komppaa hyvin kakun mausteista makumaailmaa.

Kun haluat säväyttää, marenkipäällysteinen kakku näyttävä ulkonäkö hurmaa vieraat takuuvarmasti. Sen ainutlaatuisen maun takaa paljastuvat rusinat, hillotut appelsiininkuoripalat sekä tilkka brandya. Kuvankaunis lopputulos aateloidaan kuohkealla marenkipilvellä ja sokeroiduilla hedelmillä.

Rusina piristää suolaisia ruokia

Maksalaatikko – rusinoilla vai ilman? Kun teet klassikkoruoan itse, saat myös päättää kuinka monta makeaa sattumaa laatikkoruokasi sisältää. Isoäidin maksalaatikko tarjotaan klassisesti puolukkahillon tai -survoksen kanssa.

Vaikket rusinoista välittäisikään, anna niille mahdollisuus marokkolaisissa lämpimän mausteisissa ruoissa. Kokeile marokkolaista kasvis– tai jauhelihataginea, marokkolaista sitruunakanaa tai uunilohta marokkolaisin makuvivahtein

Meksikolaisittain muun muassa rusinoilla, hedelmillä, pähkinöillä ja porsaan jauhelihalla täytetyt paprikat eli chiles en nogada saattaa äkkiseltään vaikuttaa todelliselta makujen sekamelskalta, mutta juuri yllättävät ja toimivat makuparit tekevät tästä ruoasta kokeilemisen arvoisen. 

Turkkilaiset varraslihapullat saavat makeutta korinteista tai kultarusinoista. Lopuksi lihapullat haudutetaan kastikkeessa, jossa maistuvat monet itämaiset makut, kuten aprikoosi ja chili ja tomaatti. 

Kukkakaaliriisissä ei ole käytetty riisiä, se on vain hienoksi murustettua kukkakaalia. Kevyt, rusinoilla, pinjansiemenillä ja yrteillä höystetty salaatti sopii loistavasti esimerkiksi liharuokien kaveriksi.

Lue myös Anna.fi: Joulun parhaat maustekakut

Avainsanat

Keskustelu

Pidän rusinoista maksalaatikoissa ja kakuissa sekä pullassa. En kuitenkaan aina lisää niitä, koska aikuiset lapseni eivät niistä välitä. Makuasia

Toisinaan laitan pullaan rusinoita (ainakin jouluna), toisinaan en. Maksalaatikkoa en syö enkä tee.

Kommentoi juttua: Rusina on makea naposteltava, joka upotetaan usein myös moniin ruokiin ja leivonnaisiin – kuuluuko rusina pullaan tai maksalaatikkoon?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X