Ruskistettu voi tehdään voista.
Ideoita ruoanlaittoon

Ruskistettu voi – kaikki ruoka paranee tällä pienellä niksillä

Ruskistettua voita tekevät nyt kaikki. Ammattikeittiöistä tuttu tapa paahtaa voita on uusin kotikeittiöihin napattu salaisuus.

Ruskistettu voi on uskomattoman helppo tehdä. Se nostaa ruoanlaittosi aivan uudelle tasolle. Sitä voi käyttää leivonnaisiin, kastikkeena, uusien perunoiden kanssa mausteena tai yksinkertaisesti vain leivän päällä voin joukossa. Se sopii myös jälkiruokien valmistukseen.

Lue myös: Keittiömestarin kesäruokapaljastukset – yksi lisä perunoille tekee niistä erityisen hyviä

Ruskistettua voita näkee nyt joka paikassa, vaikkapa savustettujen perunoiden kanssa.  Ravintolat ovat käyttäneet sitä kautta aikojen maustamaan kastikkeita. Sitä sekoitetaan pehmeän voin joukkoon, jolloin voista tulee ikäänkuin kinuskimaista levitettä. Ruskistettuun voihin tulee nimittäin herkullinen paahteinen ja hieman pähkinäinen maku. Sen takia sitä kutsutaan myös pähkinävoiksi.

Ruskistettu voi maustaa voin perunoiden kanssa.
Sikke’s ravintola Helsingissä tarjoili äitienpäivänä uusiaperunoita ja ruskistetulla voilla maustettua pehmeää voita alkupalana. Annos oli koristeltu vaahterankukilla. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Vanhan Porvoon jäätelötehdas teki pari kesää sitten jäätelömaun, joka oli  maustettu ruskistetulla voilla. Siitä tuli välitön hitti. Se sopii siis lähes kaikkeen. Ja mikä parasta, siihen ei tarvita kuin yhtä raaka-ainetta: voita.

Ruskistettu voi: mitä se on ja miten se tehdään?

Ruskistettu voi tehdään yksinkertaisesti vain voista. Voi sisältää rasvan lisäksi myös vettä, joka haituu, kun voita sulattaa ja paahtaa. Paahteinen väri voihin tulee proteiinien ruskistuessa.

Voi sulatetaan ja sen jälkeen siinä alkaa tapahtua: se vaahtoaa ensin vähän, sitten se kirkastuu, eli proteiinit  erottuvat ja sen jälkeen se paahtuu. Valmistus on helppoa, mutta liian kovalla lämmöllä tehty sulattaminen ja paahtaminen voi myös pilata voin hetkessä. Voi palaa erittäin herkästi, jos lämpötila on liian kuuma, jote varo polttamasta sitä karrelle.  Paaahtaminen ja käristäminen ovat eri asioita.

Ruskisettu voi on kauniin värinen.
Varo polttamasta ruskistettua voita pohjaan. Kauniisti paahteinen väri riittää tuomaan makua. Kuva: iStock

Pilko voi paksupohjaiseen kattilaan. Nosta kattila levylle ja lämmitä sitä keskilämmöllä. Voi sulaa pikkuhiljaa. Huomaat pian, kuinka voi alkaa paahtumaan ja siitä nousee herkullinen, hieman pähkinäinen tuoksu. Mitä tummemmaksi uskallat paahtaa voin, sitä parempaa siitä tulee. Sekoittele voita välillä, ettei se tartu kattilan pohjaan. Hellan lämpötila kohoaa helposti, joten ole tarkkana ja säädä lämpötilaa tarpeen mukaan pienemmäksi. Etenkin induktiolieden kanssa pitää olla varovainen lämpötilan suhteen. Jos sinulla on keittiömittari, ota se käyttöön. Kun voin lämpötila näyttää 160 astetta, nosta  kattila levyltä ja anna voin tasaantua hetki.

Tasaantuessa palanut proteiini valuu hippusina pohjalle ja pinnalle jää ruskistunut osa ja vaahto. Voit halutessasi siivilöidä palaneet hippuset siivilään, mutta ruskistetun osan kaataminen toiseen astiaan käy myös helposti ilman siivilöintiä, jos voi on saanut levätä kattilassa hetken.

Voit käyttää ruskistetun voin heti tai säilöä sen tavallisen voin tapaan jääkaapissa. Kylmässä se jähmettyy. Jähmettyneestä ruskistetusta voista voi tarpeen mukaan viipaloida tai lusikoida paloja tai sulattaa sen jatkokäyttöä varten.

Ruskisettu voi näyttää tältä siivilöitynä.
Ruskistettu voi näyttää tältä siivilöitynä. Kuva: iStock

10 vinkkiä ruskistetun voin käyttöön

Monikäyttöinen ruskistettu voi sopii ruoanlaittoon, mausteeksi tai jälkiruokiin.

  1. Sekoita sulatettua voita pehmeän voin joukkoon ja vaahdota se. Käytä leivän päällä tai croissantin välissä.
  2. Ruskistettu voivaahto sopii myös uusilleperunoille dippikastikkeeksi.
  3. Lorota sulaa ruskistettua voita perunoiden päälle tai paistetulle kalalle.
  4. Kuumana se sopii myös tuorepastalle herkulliseksi kastikkeeksi etenkin salvian tai timjamin kera.
  5. Sekoita sitä vaniljajäätelön joukkoon. Tajunnan räjäyttävä makuelämys.
  6. Mausta sillä majoneesi tai käytä ruskistettua voita ruokaöljyn sijasta itse tehdyn majoneesin valmistuksessa.
  7. Mausta sillä kastikkeet.
  8. Käytä se sellaisenaan grillattujen maissien tai muiden kasvisten kanssa.
  9. Käytä se leivonnaisten maustamiseen. Etenkin ranskalaiset klassikkoleivonnaiset kuten financier– tai madelineleivokset vaativat ruskistettua voita.
  10. Tee kakunkuorrutus joka jää mieleen: mausta voi-sokerikreemi ruskistulla voilla. Tämän parempaa ei voi olla!
Tarjoile ruskistettua voita paistetun kesäkalan kera. Kuva: OM-arkisto

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruskistettu voi – kaikki ruoka paranee tällä pienellä niksillä

Minna C.

Voisi myös sanoa: kaikki ruoka tulee epäterveelliseksi tällä niksillä! Mielestäni on jopa epäeettistä manipuloida ihmisiä, kuten tekstissä: kaikki tekevät nyt näin. Suomalaisten terveystilanne ei ainakaan kotilieden ohjeita noudattamalla parane. Ravintolamaailmasta tulevat vaikutteet ovat valitettavan usein hyvin epäterveellisiä eivätkä sovi suositeltaviksi kotikeittiöihin. Missä on Kotilieden vastuullisuus, sitä on pitänyt viime vuosina ihmetellä.

S. Nieminen

Juu kova rasva on vaarallista.. . 😅 Asiantuntijat perustele an sen mm. sillä, että vauvan kolesteroliarvot ovat alhaiset. Seuraavaksi kielletään imettäminen, koska vauva saa kovaa rasvaa ja rappio alkaa.

Fätmän

Samaa mieltä. Pitää olla muita tapoja saada ruoka kurkusta alas miellyttävästi kuin voi tai kerma

Juksu

Sitä ei ainakaan sokeri ole, meidät on uskoteltu että luonnollinen eläinrasva on kaiken ongelma, mitä se ei ole, ellei sitä yhdistetä runsaaseen hiilihydraattien syöntiin, mikä sotkee elimistön rasvan käsittelyn.

Jugi

Ruskistettu voi ei ole epäterveellistä, jollei sitä käytä päivittäin jatkuvasti. Silloin kun on aika herkutella, kannattaa tehdä hyvää ruokaa näistä terveyspoliiseista piittaamatta. Arkisin ja miksei välillä viikonloppuisinkin syödään myös välillä terveellisempää ja vähärasvaisempaa ruokaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.