Ruskistettu voi tekee kaikesta ruoasta parempaa – näin se valmistetaan
Ruskistettu voi on nerokas ja helppo tapa tehdä kaikesta ruoasta parempaa. Monikäyttöinen voi on helppo tehdä. Katso video!
Ruskistettu voi on uskomattoman helppo tehdä. Se nostaa ruoanlaittosi aivan uudelle tasolle.
Ruskistettua voita kutsutaan myös maailman parhaaksi mausteeksi. Sitä voi käyttää leivonnaisiin, kastikkeena, uusien perunoiden kanssa mausteena, perunamuusiin tai pastakastikkeeseen ja se sopii ihanasti tuoreelle parsalle. Se sopii myös jälkiruokien valmistukseen.
Katso videolta, miten ruskistettu voi tehdään:
Lue myös: Keittiömestarin kesäruokapaljastukset – yksi lisä perunoille tekee niistä erityisen hyviä
Ruskistettu voi: mitä se on ja miten se tehdään?
Ruskistettu voi tehdään yksinkertaisesti vain voista. Voi sisältää rasvan lisäksi myös vettä, joka haihtuu, kun voita sulattaa ja paahtaa. Paahteinen väri voihin tulee proteiinien ruskistuessa.
Voi sulatetaan ja sen jälkeen siinä alkaa tapahtua: se vaahtoaa ja sihisee ensin vähän, sitten se kirkastuu, eli proteiinit erottuvat ja sen jälkeen hera paahtuu.
Valmistus on helppoa, mutta liian kovalla lämmöllä tehty sulattaminen ja paahtaminen voi myös pilata voin hetkessä. Voi palaa erittäin herkästi, jos lämpötila on liian kuuma, joten varo ettei voi pääse kärähtämään. Paahtaminen ja käristäminen ovat eri asioita.
Pilko voi paksupohjaiseen kattilaan. Nosta kattila levylle ja lämmitä sitä keskilämmöllä. Voi sulaa pikkuhiljaa. Huomaat pian, kuinka voi alkaa paahtumaan ja siitä nousee herkullinen, hieman pähkinäinen tuoksu. Mitä tummemmaksi uskallat paahtaa voin, sitä parempaa siitä tulee.
Sekoittele voita, ettei se tartu kattilan pohjaan. Hellan lämpötila kohoaa helposti, joten ole tarkkana ja säädä lämpötilaa tarpeen mukaan pienemmäksi. Etenkin induktiolieden kanssa pitää olla varovainen lämpötilan suhteen. Jos sinulla on keittiömittari, ota se käyttöön. Kun voin lämpötila näyttää 160 astetta, nosta kattila levyltä ja anna voin tasaantua hetki.
Tasaantuessa palanut proteiini valuu hippusina pohjalle ja pinnalle jää ruskistunut osa ja vaahto. Kaada ruskistunut voi nopeasti toiseen astiaan jäähtymään. Voit halutessasi siivilöidä ruskistuneen heran. Jos hera ei ole kovin palanut, sen voi sekoittaa myös voin joukkoon.
Voit käyttää ruskistetun voin heti tai säilöä sen tavallisen voin tapaan jääkaapissa. Kylmässä se jähmettyy. Jähmettyneestä ruskistetusta voista voi tarpeen mukaan viipaloida tai lusikoida paloja tai sulattaa sen jatkokäyttöä varten.
Ruskistettu voi: näin monipuolisesti sitä voi käyttää
Monikäyttöinen ruskistettu voi sopii ruoanlaittoon, mausteeksi tai jälkiruokiin.
- Sekoita sulatettua voita pehmeän voin joukkoon ja vaahdota se. Käytä leivän päällä tai croissantin välissä.
- Ruskistettu voivaahto sopii uusille perunoille dippikastikkeeksi tai perunamuusin maustamiseen.
- Lorota sulaa ruskistettua voita perunoiden tai uunijuuresten päälle tai paistetulle kalalle.
- Kuumana se sopii myös tuorepastalle herkulliseksi kastikkeeksi etenkin salvian tai timjamin kera.
- Sekoita sitä vaniljajäätelön joukkoon.
- Mausta ruskistetulla voilla majoneesi tai käytä ruskistettua voita ruokaöljyn sijasta itse tehdyn majoneesin valmistuksessa.
- Mausta sillä erilaiset kastikkeet.
- Käytä se sellaisenaan grillattujen maissien tai muiden kasvisten kanssa.
- Käytä se leivonnaisten maustamiseen. Etenkin ranskalaiset klassikkoleivonnaiset kuten financier– tai madelineleivokset vaativat ruskistettua voita.
- Tee kakunkuorrutus joka jää mieleen: mausta voi-sokerikreemi ruskistetulla voilla.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ruskistettu voi tekee kaikesta ruoasta parempaa – näin se valmistetaan
Voisi myös sanoa: kaikki ruoka tulee epäterveelliseksi tällä niksillä! Mielestäni on jopa epäeettistä manipuloida ihmisiä, kuten tekstissä: kaikki tekevät nyt näin. Suomalaisten terveystilanne ei ainakaan kotilieden ohjeita noudattamalla parane. Ravintolamaailmasta tulevat vaikutteet ovat valitettavan usein hyvin epäterveellisiä eivätkä sovi suositeltaviksi kotikeittiöihin. Missä on Kotilieden vastuullisuus, sitä on pitänyt viime vuosina ihmetellä.
Juu kova rasva on vaarallista.. . 😅 Asiantuntijat perustele an sen mm. sillä, että vauvan kolesteroliarvot ovat alhaiset. Seuraavaksi kielletään imettäminen, koska vauva saa kovaa rasvaa ja rappio alkaa.
Samaa mieltä. Pitää olla muita tapoja saada ruoka kurkusta alas miellyttävästi kuin voi tai kerma
Sitä ei ainakaan sokeri ole, meidät on uskoteltu että luonnollinen eläinrasva on kaiken ongelma, mitä se ei ole, ellei sitä yhdistetä runsaaseen hiilihydraattien syöntiin, mikä sotkee elimistön rasvan käsittelyn.
Ruskistettu voi ei ole epäterveellistä, jollei sitä käytä päivittäin jatkuvasti. Silloin kun on aika herkutella, kannattaa tehdä hyvää ruokaa näistä terveyspoliiseista piittaamatta. Arkisin ja miksei välillä viikonloppuisinkin syödään myös välillä terveellisempää ja vähärasvaisempaa ruokaa.