Ryynimakkara on nostalginen makumuisto lapsuudesta

Ryynimakkara on aito suomalainen perinneruoka, joka on jäänyt ihmisiltä unholaan lapsuusaikojen jälkeen. Vähärasvainen ja kuitupitoinen ryynäri maistuu grillattuna tai paistettuna perunamuusin ja puolukkahillon kera.

Ryynimakkara on turhaan aliarvostettu. Vain nopean kuumennuksen vaativa ryynäri pelastaa pulasta, kun maukasta syötävää on saatava nopeasti tarjolle.

Lue lisää: Tutustu makkaralaatuihin & innostu 8 makkarareseptistä

Verta, lihaa ja suurimoita

Ryynimakkara valmistetaan perinteisesti sianlihasta ja ohrasuurimoista, joista makkaran nimikin juontaa juurensa. Usein mukana on myös verta, mikä antaa makkaroille luonteenomaista tummanpunertavaa väriä. 

Ohrasuurimoiden lisääminen makkaramassaan pienentää rasvan ja lihan osuutta, mutta lisää makkaran kuitupitoisuutta.

Valmistajasta riippuen ryynimakkarassa on rasvaa 10-15 %, kun monissa muissa makkaroissa rasvan osuus voi olla viidennes tai enemmänkin. 

Ryynimakkara on suomalainen perinnetuote, johon on ollut tapana käyttää kaikki tähteelle jäänyt lihanripe. Myös sisäelinten ja veren käyttö on ollut ryynimakkaran valmistuksessa yleistä eikä varsinaista lihaa ole välttämättä käytetty lainkaan.

Nykyään kaupoissa myytävien ryynimakkaroiden lihapitoisuus vaihtelee valmistajasta riippuen. Osa tuotteista on varsin lihaisia ja sianlihan lisäksi joukkoon saatetaan lisätä myös riistaa, kuten hirven lihaa.

Myynnissä on myös ruisryynäri, jossa ohrasuurimoiden seurana on ruissuurimoita. 

ryynimakkarat

Ryynimakkara on helppo valmistettava. Paista pannulla, kunnes makkaroissa on hyvä väri ja rapea kuori. Nauti! Kuva: iStock

Ryynimakkara – paras paistettuna

Ryynimakkarat kuuluvat monen lapsuuden nostalgisiin herkkuihin, mutta nykyään ne löytävät huonosti tiensä suomalaisten ruokapöytiin.

Aivan syyttä, sillä ryynäri on herkullinen makkara ja mainiota arkiruokaa: ravitsevaa, vähärasvaista ja nopea valmistaa ateriaksi.

Parhaimmillaan ryynäri on pannulla tai uunissa paistettuna, ja se sopii myös grillattavaksi. Uunissa makkarat valmistuvat 225 asteessa puolessa tunnissa. Makkaran pintaan saa tulla vähän väriä, jotta kuoresta tulee mukavan rapsakka.

Pannulla ryynimakkaroita paistetaan keskilämmöllä reilussa rasvassa välillä käännellen kymmenisen minuuttia, kunnes makkaroissa on hyvä väri ja rapea kuori. 

Makkaroihin yhdistetään usein sinappi, mutta ryynimakkara viihtyy parhaiten puolukkahillon tai -hillokkeen seurassa sekä perunoiden tai muusin kaverina.

Ryynimakkara maistuu erityisen hyvin myös raikkaan rapean kaalisalaatin tai hapankaalin kanssa.

Lue lisää: Parhaat perunamuusit makkaran kylkeen

Kokeile ensi kerralla valmistaa perinteiset makkaraperunat useasta makkaralaadusta. Ryynimakkara sopii muiden makkaroiden sekaan mainiosti. Kun makkaroissa on erilainen suutuntuma ja maku, saa ruokaan heti uutta jujua.

Kaupasta löytyy myös pieniä prinssi-ryynimakkaroita, joista saa helppoja ja nopeita makkararuokia. Ne sopivat hyvin myös erilaisiin paistoksiin, patoihin, kastikkeisiin ja keittoihin.

Ryynimakkaran läheisiä sukulaisia ovat erilaiset verimakkarat, kuten tamperelainen mustamakkara. Hämäläisessä perunamakkarassa ohrasuurimoiden tilalla perunoita.

Avainsanat

Keskustelu

Ryynäri on kuulunut mun eväisii koko ikäni. Kölvinä sain erillaisia Hämäläisiä palttuja ja kotitekosta vastaavaa. Mutsi oli sieltä kotosin.
Nyt pistelen palvaria noin kahdesti kuussa.
Näissä on eroja.
Puolukalla tottakai.

Olen aina tykännyt ryynäristä.Noin kerran kuussa syön sitä. Paistan sen uunissa. Ja seurakseen saa perunamuusia.

Kommentoi juttua: Ryynimakkara on nostalginen makumuisto lapsuudesta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X