saaristolaisleipä Nauvosta

Saaristolaisleipä maistuu ympäri vuoden – 5 mehevää ohjetta

Saaristolaisleivän makea maku saa hymyn huulille. Sipaise päälle oikeaa voita tai kruunaa leipäviipale graavilohella – ja nauti saaristolaistunnelmasta.

Tummanpuhuva, maltainen saaristolaisleipä maistuu ympäri vuoden – kesällä saaristolaispöydän täydentäjänä ja talvella joulupöydän herkkuleipänä. Makean siirappinen maku ja tahmainen sormituntuma ovat täydellisen leivän tunnusmerkkejä. Mikä parasta, leipä on helppo valmistaa itse, eikä se vaadi vaivaamista. Kunnollinen kohotus on kuitenkin tarpeen. Klassinen saaristolaisleipä paistuu vuoassa, mutta pyöreä limppu toimii aivan yhtä mainiosti. Perinteitä voidaan rikkoa myös makumaailmassa, sillä trenditietoinen leipoja lisää taikinaan raparperiä tai lakritsijauhetta. Valmiit leivät säilyvät mehevinä pitkään, elleivät tule syödyksi sitä ennen.

Herkullinen saaristolaisleipä Nauvosta luottaa perinteisiin raaka-aineisiin: piimään, kaljamaltaisiin, siirappiin ja ruisjauhoihin. Vehnää lisätään taikinaan kahdessa muodossa eli jauhoina sekä kuitupitoisina leseinä. Ainekset sekoitetaan lämmitettyyn piimään ja hiivan annetaan tehdä tehtävänsä. Kohonnut taikina kaadetaan voideltuihin leipävuokiin ja paistetaan uunin lämmössä välillä vesi-siirappiliuoksella valellen.

191388-saaristolaislimppu.jpg

Kauniin pyöreä saaristolaislimppu tarjoaa tuttuja makuja uudessa muodossa. Piimän, leipäsiirapin ja jauhojen ohella taikinaan lisätään ripaus kuminaa. Täydellisen limpun valmistaminen ei ole hätäisen leipurin puuhaa, sillä taikina saa kohota kolmeen otteeseen ennen uuniin laittamista. Ajankäyttö kuitenkin palkitsee leipojan, sillä maku on taivaallisen täyteläinen.

Lakritsinen saaristolaisleipä

Lakritsainen saaristolaisleipä tuo perinteiseen leipään trendikkään vivahteen: Kesän hittimaku eli lakritsi sujahtaa leipään uskomattoman hyvin! Leivän raaka-aineissa voi muutenkin leikitellä vaihtamalla nesteen pirteänmakuiseen appelsiinimehuun sekä lisäämällä taikinaan rouskuvia auringonkukansiemeniä. Mikä parasta, leipä valmistetaan valmiista saaristolaisleipäaineksista, jolloin kaupasta ei tarvitse ostaa kaikkia aineita erikseen.

Pirteän erilainen lopputulos syntyy myös kesäisen saaristolaisleivän ohjeella. Kirpeä raparperi keitetään samettiseksi soseeksi yhdessä rusinoiden ja ruokosokerin kanssa. Raparperisoseen lisäksi taikinaan tarvitaan ainoastaan vettä ja valmista saaristolaisleipäsekoitusta. Kesän hedelmäisin saaristolaisleipä paistuu kypsäksi noin tunnissa, jonka jälkeen se saa jäähtyä rauhassa ennen tarjoilua.

Helppo saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä on oiva valinta kalapöydän rinnalle niin jouluna kuin juhannuksena. Helppo saaristolaisleipä maustetaan talviseen makuun sopivaksi piparkakkumausteen ja kuivattujen puolukoiden tai karpaloiden avulla. Omenamehuun valmistettu leipä on toivottu ruokalahja ja kaunis tuliainen. Leivän voi huoletta valmistaa muutamaa päivää ennen kyläilyreissua, sillä maku vain paranee vanhetessaan.

Muita herkullisia leipäohjeita:
Gluteeniton leipä x 8
Lämmin leipä palkitsee leipojan
Leipäreseptejä herkkusuille
Nokkosleipä
Rouheinen pataleipä
Ruoka.fi: Leivo leipää lauantai-illaksi

Keskustelu

Kommentoi juttua: Saaristolaisleipä maistuu ympäri vuoden – 5 mehevää ohjetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X