Säilö puolukat ilman sokeria – vanhanajan opit toimivat vielä tänäkin päivänä
Säilö puolukat ilman sokeria tällä vanhalla ja erittäin toimivalla tavalla. Puolukkaa ei todellakaan tarvitse upottaa epäterveelliseen sokeriin säilyvyyden takaamiseksi. Tämä tapa on uskomattoman helppo ja onnistuu kaikilta.
Säilö puolukat tällä ikivanhalla konstilla ilman sokeria tai sen erityisempiä lisäaineita. Kyse ei ole nyt kuivaamisesta eikä pakastamisesta, vaan vieläkin yksinkertaisemmasta asiasta: tuoresurvoksena säilömisestä.
Lue myös: Puolukka on supermarja – tiesitkö nämä puolukan terveysvaikutukset?
Säilö puolukat ilman sokeria tuoresurvoksena
Kotimaiset marjat kuten puolukka, karpalo ja lakka voidaan säilöä myös ilman sokeria tuoreena, niin kutsuttuna tuoresurvoksena. Nämä marjat sisältävät luonnostaan bentsoehappoa, joka mahdollistaa marjojen säilymisen ilman sokeria.
Ennenvanhaan ei tuhlattu kallista sokeria säilöntään. Vaikka sokeri pyöristääkin puolukan makua kivasti, tätä säilöntätapaa kannattaa harkita, jos haluat välttää sokeria.
Arktiset aromit -tietosivustolla kerrotaan, että marjat voi hyvin säilöä tuoresurvoksena ilman sokeria.
Tuoresurvos tehdään niin, että osa marjoista survotaan ja osa jätetään kokonaisiksi. Puolukka on kuiva marja, joten survo niitä runsaalla kädellä, jotta marjojen mehu alkaa irrota. Laita survos ja marjat puhtaaseen astiaan, painele kokonaiset puolukat survoksen alle tiiviisti niin, että ne eivät ole ilman kanssa kosketuksissa. Päälle voi laittaa vielä painon, esimerkiksi leivinpaperia ja jonkun lautasen. Näin marjat ovat varmasti omassa liemessään.
Nosta astiat kylmään jääkaappiin tai kellariin. Sieltä on sitten helppo talven mittaan ottaa käyttöön tarvittava määrä vispipuuroon, ruoan kanssa tai lisukkeeksi.
-
Resepti
Puolukkajäädyke ja piparkakunmakuinen kolakastike
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
-
-
-
-
-
Neljä hyvää syytä syödä puolukkaa
Puolukka on tunnetusti yksi terveellisimmistä marjoistamme. Se on monipuolinen ja hyvän makuinen.
- Vitamiinipommi ja kuidun lähde: Puolukka sisältää erityisesti C- ja E-vitamiinia sekä mangaania ja kuitua. Lisäksi puolukassa on runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, minkä vuoksi sen suositeltavaa syötävää erityisesti niille, joiden verenpaine on koholla.
- Polyfenolit: Erilaisten polyfenolisten yhdisteiden määrässä puolukka on yliveto. Polyfenoliset aineet ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä bioaktiivisia aineita. Runsaasti polyfenoleita sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpään sairastumisen riskiä. Puolukan fenoliset yhdisteet ehkäisevät esimerkiksi virtsatietulehdusten uusiutumista.
- Satoisa: Puolukka tuottaa luonnonmarjoista suurimman sadon. Kuivana marjana sitä on myös helppo kerätä. Puolukka kasvaa koko Suomessa.
- Mainio niin suolaisessa kuin makeassa ruoanlaitossa. Katso alta ihanimmat puolukkareseptit.
Myös nämä jutut saattaisivat kiinnostaa sinua:
Kommentoi
Kommentoi juttua: Säilö puolukat ilman sokeria – vanhanajan opit toimivat vielä tänäkin päivänä
Meillä kotona puolukat urvottiin isolla sitä varten tehdyllä puisella survimella isoon puutynnyriin. Tynnyrin päälle laitettiin voipaperista tiivis kate ja sen päälle kansi. Survostynnyri oli aitassa. Sieltä haettiin talven mittaan. Isällä oli terävä ”sapelipuukko” jolla koverrettiin. Ja
Näin tämä tehtiin kaikkialla,kun juuri muuta tuoretta ei pystynyt säilömään ja väkeä oli paljon syömässä taloissa. Tuo jäisen puolukan vuoleminen aitassa ei unohdu ikinä. Kun vei vuollun hileen uuniin sulamaan,ei kovan työn tuloksena ollut kuin ehkä kahvikupillinen hilloa.
Puolukan sato ollut tänä vuonna käsittämättömän runsas. Kun pakastustila ei riitä kaikkeen, tuli otettua vanhat keinot käyttöön ja survoin puolukkaa lasipurkkeihin ja purkit jääkaapin taka-osaan kun muuta paikkaa ei kerrostalossa ole.
Kokemusta on, viime syksynä laitoin lasipurkkeihin ja jääkaappiin kun ei ollut muuta mahdollisuutta. Hyvin säilyivät uuteen satoon saakka. Samoin teen nytkin.