Ruoka

Saimi Hoyer vinkkaa, mitä sieniä tänä syksynä kannattaa etsiä metsästä –  yksi sieniruoka on niin hyvää, että italialaiset ruokatoimittajat pyörtyivät

Vaikka kesä on ollut paahteinen, matkailuyrittäjä Saimi Hoyer uskoo hyvään sienisyksyyn. Hoyer toivoo, että ihmiset tutustuisivat entistä paremmin sienten erityispiirteisiin. 

Punkaharjulla hotellia emännöivä Saimi Hoyer tunnetaan rakkaudestaan sieniin. Saimi on luotsannut suomalaisia sienestyksen pariin menestyksekkäästi jo vuosia Punkaharjun metsissä vedetyillä sienikursseilla.

”Olen niin onnellinen, että suomalaiset ovat löytäneet sienestyksen ja rakkauden metsään. Punkaharjulla järjestettävät sienikurssit ovat jo ilmiö sienestäjien keskuudessa”, Hoyer sanoo.

Lue myös: Luonnon terveysvaikutukset hämmästyttävät: Näin metsä hellii mieltä ja kehoa

Tulevan syksyn sienikurssit täyttyvät kovaa vauhtia, vaikka alkukesän kuivuus verotti kesän sienisatoa eikä syksystäkään ole vielä takeita.

Punkaharjun sieniviikonloput kokoavat yhteen aloittelijoita ja kokeneita sienestäjiä, mikä onkin paras tapa jakaa tietoutta syötävistä sienistä. Yhdessä oppii enemmän. Yhtään sientä ei saisi poimia koriinsa, jos ei ole varma sen turvallisuudesta ruokasieneksi.

Sienikirjat auttavat aloittelijaa metsässä, ja sienilajeja voi oppia tunnistamaan myös Facebookin sieniryhmissä ja tunnistussovellusten avulla.

Älkää hyvät ihmiset talloko metsän parhaita antimia kumoon, kun silmät kiiluen etsitte kantarelleja ja tatteja.

Saimi Hoyer uskoo, että sienisyksystä tulee mahtava

Keskikesän sienisato on jäänyt heikoksi kuivien ja kuumien säiden vuoksi. Yleensä heinäkuussa satoa tekevät kantarellit ja tatti- ja haperolajit ovat olleet vähissä. Sienisyksystä voi kuitenkin tulla vielä hyvä, jos sadetta saadaan tarpeeksi. Ensimmäinen kesäsato monen lajin kohdalla jäi tältä vuodelta väliin, mutta jotkin sienet antavat monta satoa.

Hoyer uskoo vahvasti hyvään sienisatoon kuivasta kesästä huolimatta.

”Kuiva kesä ja ensimmäisen sienisadon menetys ei ole lannistanut minua. Tämä syksy taitaa mennä nyt ihan nappiin säiden osalta!” Hoyer sanoo.

”Uskon hyvään sienisyksyyn. Haperoita on jo näkynyt, joten se on hyvä merkki tulevasta. Ensi viikoksi luvatut sateet tekevät varmasti tehtävänsä ja uskon vahvasti, että sienet heräilevät ja sienisyksy lähtee hyvin käyntiin. Useat sienet antavat useamman sadon, joten peli ei ole menetetty.”

Alla olevalla videolla Saimi tanssii sadetanssia tulevalle syksylle. Jos et näe videota, voit katsoa sen Instagram-sovelluksessa tästä linkistä. 

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Saimi Hoyer (@saimihoyer) jakama julkaisu

Lue myös: Tiesitkö, että nurmikollasi voi kasvaa syötäviä sieniä? Opettele tunnistamaan 4 herkullista ruokasientä, jotka löytyvät kotipihaltasi

Saimin sienitärpit: opettele ainakin nämä sienet!

Yksi sienisuku herättää Hoyerissa erityisen voimakkaita tunteita.

”Jos haperoita ei nousisi ollenkaan, olisin todella pettynyt. Ne ovat monipuolisuudessaan omia suosikkejani. Niiden kirjoon kannattaa todellakin tutustua”, Hoyer kannustaa ja antaa tämän syksyn metsäreissuille erityisen tarkan neuvon:

”Älkää hyvät ihmiset talloko metsän parhaita antimia kumoon, kun silmät kiiluen etsitte kantarelleja ja tatteja. Metsässä näkee usein isohaperoita kumoon tallottuna. Se on yksi parhaista sienistä, kuin pihviä söisi. Sitä ei tarvitse edes esikäsitellä, vaan se sopii suoraan pannulle. Se on älyttömän hyvä sieni.”

Lue myös: Ota haltuun yleisimmät ruokasienet – näin tunnistat tatit, kantarellit ja suppilovahverot

Isohapero kannattaa opetella tuntemaan. 
Isohapero kannattaa opetella tuntemaan. Se on herkullinen, eikä sitä tarvitse esikäsitellä.  Kuva: Kari Hirvo

Haperot ovat runsassatoisia, ja niitä löytää todella helposti, joten niiden tunnistaminen on vaivatonta opetella. Haperoista etenkin isohapero on tutustumisen arvoinen, mutta myös palterohapero ja sillihapero kannattaa ottaa haltuun.

Hoyer toivoo, että ihmiset tutustuisivat erilaisiin sieniin ja niiden yksilöllisiin makuihin.

Jokaisella sienellä on oma erityispiirteensä. Sikurirouskua Hoyer hehkuttaa erityisesti maustekäytössä. Tavalliset kotiruoat nousevat uudelle tasolle, kun ne maustaa sikurirouskujauheella.

”Sikurirousku on mainio sieni, joka on helppo opetella. Sen tunnistaa helposti tuoksusta. Siinä on voimakas currymausteinen aromi. Se sopiikin loistavasti kanaruokien mausteeksi”, Hoyer kertoo.

”Sikurirouskun voi syödä tuoreena, tai sen voi kuivattaa ja jauhaa jauheeksi. Jauheella voi sitten maustaa ruokaa kuin ruokaa. Jos haluat kokeilla jotain uskomattoman herkullista, ripottele sitä perunamuusin joukkoon. Käyttäkää sikurirouskua nimenomaan mausteena.”

Sikurirouskuja kasvaa usein rahkasammalmättäillä kuusimetsissä. 
Sikurirouskuja kasvaa usein rahkasammalmättäillä kuusimetsissä.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Hotelli Punkaharjun ravintolan keittiössä ruokasieniin pääsee tutustumaan yllättävissäkin ruokalajeissa. Juomamenulla näkee sienicocktaileja, ja jopa jälkiruokiin saadaan umamimaista makua sienistä.

”Paljastan nyt, että syksyllä on tulossa sellainen sienimenu, että ei ole ennen nähty. Tulemme käyttämään sieniä entistäkin monipuolisemmin yksittäisissä ruokalajeissa. Menulle tuodaan takaisin myös legendaarinen sieniliemi, joka on tehty sikurirouskuista. Sikurirouskuliemi on niin hyvää, että italialaiset ruokatoimittajaystäväni pyörtyivät sitä syödessään”, Hoyer hehkuttaa.

Lue myös Anna.fi: Tunnistatko eri sienilajit? Tee sienitesti ja selvitä, yllätkö sienitietäjän titteliin!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saimi Hoyer vinkkaa, mitä sieniä tänä syksynä kannattaa etsiä metsästä –  yksi sieniruoka on niin hyvää, että italialaiset ruokatoimittajat pyörtyivät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.