Ruoka

Saku Tuominen ei usko dieetteihin eikä eineksiin – uutuuskirjassaan hän ylistää järkevää ruokaa

Saku Tuominen kirjoittaa joka kesä yhden kirjan Italian auringon alla. Viime kesän tuotantona syntyi uusin teos Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta. Millaista on hyvä ruoka Saku Tuomisen mielestä?

Saku Tuominen on yrittäjä, luova johtaja, keynote-puhuja ja omien sanojensa mukaan ”toipuva tv-tuottaja”. Hän viljelee oliiveja Italiassa ja on kirjoittanut kasan kirjoja. Nyt Sakun uusin teos Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta (Otava) on saapunut uunituoreena kirjapainosta.

Lue myös: Kotilieden ruokatoimittaja sai arvostetun pakinnon: Sanna Mansikkamäen Peruna-kirja on vuoden paras keittokirja

”Siitä tuli ylistys ruoalle. Se on ikään kuin hyvän ruoan ja hyvin syömisen puolustuspuhe, mutta vähän eri näkökulmasta. Mikä hyvän ruoan rooli on – tai mikä se voisi olla – osana hyvää elämää?” Saku kertoo.

Saku Tuominen ei usko dieetteihin

Vaikka Sakun päätyö on viime vuosien ajan ollut koulutuksen parissa, kirjoja hän on kirjoittanut harrastuksenaan viimeiset 15 vuotta. Jokainen kesä kuluu Italiassa, ja reissun päätteeksi taskussa on jälleen kirjoitettuna uusi teos.

Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta on viime kesän tuotos. Se ei ole perinteinen keittokirja. Se on enemmänkin Sakun ruokafilosofia painettuna mustana valkoiselle. Teos kytkee hyvän elämän ja hyvän ruoan toisiinsa ja tarkastelee ruoan roolia yllättävistäkin näkökulmista.

”Olen lukenut paljon hyvästä elämästä. Juuri missään ei kuitenkaan puhuta ruoasta osana hyvää elämää. Unen ja työn lisäksi syöminen vie kuitenkin yhtä ison lohkon joka päivä. Olen miettinyt paljon, mikä hyvän ruoan rooli on elämänlaadun parantamisessa. Mikä voisi olla ruoan rooli ihmissuhteissa tai mielenrauhassa? Entä stressin torjunnassa tai unen laadussa?”

Samalla kirja on myös puheenvuoro dieettejä vastaan. Saku ei harrasta pätkäpaastoja, vaan uskoo pitkäkestoisiin valintoihin, jotka kantavat läpi elämän.

”Jos tavoitteena on auttaa hallitsemaan painoa pitkällä tähtäimellä, ainoa toimiva dieetti on sellainen, mihin on valmis sitoutumaan lopun elämän”, Saku sanoo.

”Jos haluaa karpata lopun elämän, olkoon sitten niin.”

”Vähemmän, mutta parempaa”

Uusinta teosta inspiroi Sakun halu selvittää, mitä on hyvä ruoka. Kirjan loppuun muotoutui lopulta vastaus kysymykseen. Se on innostavaa ruokaa, joka on tehty tavalla, josta voi olla ylpeä.

”Innostavassa ruoassa on rakkautta. Siinä on mietitty, että mistä tulisi hyvä mieli juuri tänään. Ruoasta voi olla ylpeä, jos raaka-aineet ovat jollain tavalla järjellisiä, ne ovat kasvatettu järjellisesti ja niiden poisheittäminen on minimissä”, Saku sanoo.

”Ruokafilosofiani on kliseinen, mutta aika lähellä totuutta: vähemmän mutta parempaa.”

Osta vähemmän ja heitä pois vähemmän, hän neuvoo. Laatua parannetaan ostamalla rakkaudella kasvatettuja hyviä raaka-aineita. Kevyttuotteille ja eineksille on ehdoton ei. Pääosin Saku ostaakin luomua.

Uusimman teoksen taustalta voi löytää Sakun laajemman elämänfilosofian, joka tulee läpi kaikissa hänen kirjoissaan. Edellinen teos Juu ei. Pieni kirja priorisoinnista (Otava) käsitteli nimensä mukaisesti priorisointia. Priorisointi on Sakun mukaan myös ruoanlaiton ytimessä.

”Moni ihminen sanoo, ettei ole aikaa kokata joka päivä. Ei tietenkään ole, ellei se ole prioriteetti. Joka päivä tehdään päätöksiä ja mietitään, mitkä asiat tuovat itselle hyvää mieltä. Itse voin paljon paremmin, jos kokkaan. Ruoan kanssa ei ikinä ole sellainen olo, että aika meni hukkaan”, hän sanoo.

Kynttilöitä ja aamupalaa

Vaikka priorisointi vaatiikin jostain luopumista, yleensä kyse on hyvin pienistä asioista. Jos halua on, aikaa löytyy.

”Luin Financial Timesistä jutun, jossa naurettiin, että kenellä on aikaa sytyttää kynttilät joka aamu? Ihan yhtä perusteltu kysymys on, että kenellä ei ole? Se on ajallisesti 20 sekuntia. Puhaltamiseen menee toiset 10 sekuntia. Samalla tavalla aamupala ei ole viime kädessä aikakysymys.”

Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta -teoksen tarkoituksena ei ole besserwisseröidä.

”Kirja on kirjoitettu vain ja ainoastaan minulle. Sitä ei ole kirjoitettu naislukijalle tai mieslukijalle tai ruokafanille”, Saku sanoo.

”Siihen kuitenkin sisältyy luottamusta siitä, että sen aitous kiinnostaa muitakin kuin vain minua. Ajatuksenani ei ole kertoa, miten kenenkään pitäisi elää elämänsä. Ei tippaakaan. Ajatuksena on kertoa, minkä olen itse huomannut toimivaksi omassa elämässäni. Haluan haastaa ihmisiä pohtimaan.”

Matka media-alalta ruokamaailmaan

Vaikka rakkaus ruokaan on kytenyt jo lapsuudesta, ei se ole aina ollut Sakun omissa prioriteeteissä. Lapsena perheen todellinen ruoka-asiantuntija oli pikkuveli Aksu. Saku pelasi jääkiekkoa, ja hänen lempiravintolansa oli Tapiolasta löytyvä Grilli Toro.

Kokkisota-ohjelma muutti Sakun suhteen ruokaan. Saku toimi ohjelman vastaavana tuottajana useamman vuoden ja vietti pitkiä päiviä studiossa muun muassa Helena Puolakan, Hans Välimäen ja Jyrki Sukulan kanssa.

”Kun heidän kanssaan jutteli studiolla aamusta iltaan ruoasta, sai puolivahingossa peruskurssin ruoanlaittoon. Aloin kokeilla vinkkejä myös kotona.”

Lue lisää: Aamunsa kaurapuurolla aloittava huippukokki Hans Välimäki paljastaa mehevän puuron salaisuuden

Ruoanlaitosta tuli elämäntavan lisäksi myös ammatti. Nyt Saku Tuominen on osakkaana Financier Groupissa, jonka alaisuuteen ravintolalegendat Savoy ja Palace kuuluvat. Ravintolaperheen uusin tulokas Ravintola Espa aukesi viime viikolla Pohjoisesplanadille.

Mitä olet oppinut hyvästä ruoasta, Saku Tuominen?

Ympärillä pyörivät ruoka-alan ammattilaiset ovat olleet Sakulle korvaamaton tiedonlähde. Ruokaan liittyviä tietoja ja sääntöjä löytyy kuitenkin myös netistä ämpäritolkulla. Oikean tiedon lisäksi joukossa on paljon disinformaatiota. Tietotulvan keskellä kannattaa kuunnella kaikkia, mutta uskoa itseään, sanoo Saku.

”Minäkin luen paljon ruokablogeja, lehtiä ja keittokirjoja. Kolmannes ohjeista on sellaisia, joita en itse noudattaisi. Mutta se on ihan ok. Minun tapani ei ole parempi, se on vain erilainen”, hän sanoo.

Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta pursuaa ajatuksia makujen yhdistelystä ja eri aistien tärkeydestä. Helposti sivuutettaviin yksityiskohtiin kiinnitetään huomiota eri tavalla kuin ennen, ja tutut suolan ja oliiviöljyn kaltaiset tuotteet pääsevät valokeilaan.

Tarkoitus ei ole seurata orjallisesti toinen toistaan monimutkaisempia reseptejä, vaan kokata intuitiivisesti. Maistaa, haistaa ja tunnustella. Olla läsnä.

Teos on täynnä itsestäänselvyyksiä, koska Saku uskoo, että viime kädessä juuri ne ovat kaikkein arvokkaimpia asioita. Niiden ymmärtämiseen hänellä on kuitenkin mennyt lähes koko elämä. Mitä hyvästä ruoasta voi oppia?

”Viime kädessä ruoanlaitossa on kyse todella yksinkertaisista asioista. Hyvän raaka-aineen löytämisestä ja sen kypsentämisestä ja maustamisesta laadukkaasti.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saku Tuominen ei usko dieetteihin eikä eineksiin – uutuuskirjassaan hän ylistää järkevää ruokaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.