Salaattikastike on helppo tehdä itse – kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin kastikkeen valmistuksesta ja säilytyksestä

Salaattikastike viimeistelee salaatin ja niputtaa raaka-aineet yhteen. Paras salaattikastike valmistuu itse tehden. Nappaa vinkit, joilla onnistut parhaiten oman salaattikastikkeen tekemisessä!

Salaattikastike on parasta itse tehtynä. Kaupan valmiskastikkeet ovat usein hintavia ja vähän tylsänkin makuisia. Itse tehdyssä salaattikastikkeessa on makua, raikkautta ja vivahteita, joita ei pullotetusta löydä.

Lue myös: Salaatinkastike kruunaa salaatin – onko lempparisi öljypohjainen vai kermaviilikastike?

Kokosimme vastaukset yleisimpiin salaattikastikkeen valmistusta koskeviin kysymyksiin. Näillä vinkeillä saat salaattiisi loputtomasti vaihtelua ja nostat simppelinkin vihersalaatin hetkessä luksusluokkaan. 

Mitä öljyä valita salaattikastikkeeseen?

Hyvä salaattikastike syntyy kourallisesta raaka-aineita: oliiviöljystä, valkoviinietikasta, suolasta ja pippurista. Koska raaka-aineet ovat varsin simppelit, kannattaa niiden laatuun panostaa. 

Oliiviöljy on taivaallista, kunhan se ei ole liian voimakkaan ja ruohoisen makuista. Valitse kastikkeen pohjaksi laadukas ekstra-neitsytoliiviöljy. Voit myös tehdä sekoituksen ja laittaa puolet vaikka neutraalin makuista rypsiöljyä, puolet voimakkaamman makuista oliiviöljyä. 

Lisää makua kastikkeeseen saat erilaisilla pähkinä- tai seesamiöljyillä. Ne saattavat olla yllättävänkin voimakkaan makuisia ja siksi niitä kannattaa lisätä joukkoon pienissä erissä ja välissä maistellen. 

Millaista etikkaa valita salaattikastikkeeseen?

Etikka tuo salaattikastikkeeseen makua ja särmää, ja erilaisilla etikoilla makuun saa helposti myös uusia makuvivahteita. Valkoviinietikka on perinteinen ja aina varma valinta. Valkoviinietikan tilalla kannattaa testata omenaviinietikkaa. Aromikkaat ja hedelmäiset balsamiviinietikat ovat herkuttelijan vailinta. Balsamicopohjainen kastike puolestaan sopii täydellisesti juustosalaattien maustajaksi. 

Öljystä ja etikasta sekoitettu vinaigrette on salaatinkastikkeiden moniottelija. Helpoimmillaan se syntyy sekoittamalla keskenään kolme osaa öljyä ja yksi osa etikkaa. Jos pidät happamammasta, voit lisätä hieman etikan määrää.

Etikan voi vaihtaa myös vastapuristettuun sitruunamehuun tai hedelmäiseen appelsiinimehuun.

Katso ohje: Vinaigrette

Miten öljy ja etikka saadaan sekoittumaan keskenään?

Öljy ja etikka muodostavat keskenään emulsion, joka syntyy kahden luonnostaaan toisiinsa sekoittumattoman nesteen yhdistelmästä. Salaattikastike-emulsiossa toisena faasina on pooliton öljy ja toisena polaarinen etikka. 

Emulsion muodostumisen kannalta on olennaista, että ainekset sekoitetaan voimakkaasti keskenään. Helpoiten saat salaattikastikkeen ainekset eli öljyn ja etikan sekä mausteet yhdistettyä kierrevatkaimella vimmaisesti sekoittaen. Jos teet kerralla isomman satsin, mittaa ainekset kannelliseen rasiaan tai pulloon ja ravista voimakkaasti. 

Jos halutaan saada aikaan pysyvä emulsio, öljy lisätään vähitellen muihin aineksiin samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisäksi tarvitaan pienten rasvapisaroiden ja nesteen toisiinsa sitovaa ainetta, emulgaattoria. Emulgaattoreita ovat erilaiset proteiinit, joita löytyy esimerkiksi kananmunasta sekä vaikkapa tärkkelys, sinappi, hienojakoiset mausteet ja jauhot.

Miten salaattikastike saa lisää makua?

Välttämättä salaattikastike ei kaipaa kummoisia mausteita. Ripaus suolaa ja sokeria tai tilkka hunajaa sekä kenties hiven vastarouhittua mustapippuria riittävät usein jo täydelliseen makuelämykseen. 

Sinappinen salaattikastike on monen suosikki. Sinappikastiketta varten tarvitset hyvää dijoninsinappia, jota jääkaapissa kannattaa pitää aina purkillinen. Sekoita sinappi ensin etikan tai sitruunamehun kanssa ja vatkaa vasta sitten öljy joukkoon ohuena nauhana.

Salaattikastikkeeseen sopivat myös erilaiset yrtit – joko kuivattuna tai tuoreena. Esimerkiksi karkeaan yrttikastikkeeseen silputaan runsaasti tuoreita yrttejä: persiljaa, minttua, ruohosipulia ja basilikaa. Vihreä salsa eli salsa verde puolestaan on alkujaan meksikolainen kastike, joka syntyy chilistä, tomatillosta, korianterista ja mausteista.

Voit myös lisätä joukkoon esimerkiksi hienonnettua valkosipulia, tuoretta inkivääriä tai ripauksen chiliä. Esimerkiksi ranskalaisen salaattikastikkeen maku tulee dijoninsinapista ja valkosipulista.  

Ole varovainen ja lisää mausteita maltilla, sillä maut tekeytyvät ajan kuluessa ja seuraavana päivänä maku saattaa olla jo turhankin ärhäkkä.

Miten kermaviili- ja majoneesipohjainen salaattikastike maustetaan?

Öljyn ja etikan sijaan salaattikastike onnistuu myös kermaviili-, jogurtti- tai majoneesipohjaisena. 

Jogurtti- ja kermaviilipohjaiset kastikkeet syntyvät hetkessä. Valitse riittävän rasvainen valmiste, sillä rasva pehmenää makua ja tuo myös muut maut paremmin esiin. 

Mausta kermaviili– ja jogurttipohjainen kastike lempimausteillasi, sekoita ja kastike on valmista. Esimerkiksi valkosipuli, yrtit tai vaikkapa valmis pestokastike toimivat hyvin paitsi kermaviilin myös paksun jogurtin kanssa.

Majoneesipohjaisen kastikkeen maustamiseen pätevät samat vinkit. Jos teet majoneesin itse, valmista ensin perusmajoneesipohja ja lisää mausteet vasta lopuksi. Superhelppo majoneesi onnistuu parissa minuutissa sauvasekoittimella surauttaen. 

Jos pelkkä majoneesi on makuusi liian rasvainen, kevennä sitä sekoittamalla joukkoon esimerkiksi jogurttia tai kermaviiliä. Esimeriksi amerikkalainen ranch-kastike sekoitetaan majoneesista ja piimästä.

Klassinen caesarkastike puolestaan tehdään perusmajoneesipohjasta, johon makua antavat valkosipuli, dijoninsinappi, anjovisfilee, worchestershirenkastike sekä sitruunamehu. Juuston ystävä voi lisätä kastikkeeseen myös parmesaaniraastetta.

Miten itse tehty salaattikastike säilytetään? 

Salaattikastiketta voi hyvin valmistaa kerralla ison purkillisen ja säilyttää jääkaapissa. Esimerkiksi hyvin pesty, korkea ja kapea oliivipurkki käy kastikkeen valmistukseen ja säilytykseen mainiosti. Tärkeää on, että pullossa on tiivis korkki tai kansi.

Lue myös Anna.fi: Sopiva salaatti joka makuun ja tilanteeseen: ruokaisa, raikas, yllättävä, kuuma, eksoottinen ja makea

Kuinka pitkään itse tehty salaattikastike säilyy?

Salaattikastike säilyy jääkaapissa hyvänä viikon verran. Oliiviöljy jähmettyy kylmässä, joten nosta kastike huoneenlämpöön lämpiämään ennen tarjoilua. Upottamalla purkin hetkeksi lämpimään veteen, notkistuu kastike nopeasti tarjoilukuntoon. Ravistele kastikepurkkia kevyesti aina ennen uutta käyttöä.

Voiko salaattikastiketta valmistaa kerralla vain yhden annoksen?

Salaattikastiketta ei ole välttämätöntä tehdä kerralla monen päivän tarpeisiin. Jos valmistat kerta-annoksen, valitse sekoitukseen suuri ja laakea kulho. Tällöin salaattikastike leviää sekoitettaessa ympäri kulhon reunoja ja salaatinlehdet pääsee pyörittelemään kauttaaltaan tarpeeksi hellästi.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Salaattikastike on helppo tehdä itse – kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin kastikkeen valmistuksesta ja säilytyksestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X