190432-itamainensalaatti.jpg

Salaattitacot x 5 – näitä keventäjän unelmia et jätä syömättä

Kokeile vaihteeksi tehdä tacot rapeisiin salaatinlehtiin. Sormisyötävät salaattitacot on kevyttä ja maukasta tarjottavaa illanistujaisiin ja ne valmistuvat nopeasti myös arki-illan herkutteluun.

Vaikka tortillat ja tacot kuinka hyviä ovatkin, niin salaattiin käärityt täytteet ovat välillä ihanan raikas vaihtoehto. Ja ne sopivat hyvin myös ruokavaliotaan keventävälle! 

Lue myös: Quesadillat – kätke jääkaapin aarteet tortillaan ja tee perjantairuokien kunkku

Sataattitacoja varten kannattaa metsästää napakkalehtisiä salaattilajeja, kuten sydänsalaattia tai cosmopolitania, joiden veneenmuotoisille lehdille täytteet on helppo koota ja syödä sormin. Arkinen jäävuorisalaattikin sopii hyvin tarkoitukseen edullisuutensa, rakenteensa ja makunsa puolesta.

Salaattitacot voi täyttää maun mukaan mieleisillään täytteillä. Vahvat aasialaiset maut sopivat raikkautensa ansiosta salaattitacoihin täydellisesti, mutta myös makumatka Meksikon tai Etelä-Amerikan suuntaan kannattaa. 

Täytteet voi asettaa pöytään erillisissä kulhoissa ja antaa jokaisen syöjän koota itse mieleisensä herkut. Vaihtoehtoisesti salaattitacot voi asettaa tarjolle myös valmiiksi täytettyinä. Parhaalta ne näyttävät laakealle ja suurelle vadille aseteltuna.

Itämaiset salaattitacot

Tämä itämainen salaatti on tällä kertaa valmistettu vegenä. Joukossa on reilusti nuudeleita, vihreitä papuja, porkkanoita ja kesäkurpitsaa. Pähkinät tuovat ruokaisuutta ja kastike, joka on sekoitettu limetistä sekä aasialaisista mausteista, rutkasti makua. Itämaiset salaattitacot sopivat myös vegaaniseen ruokavalioon, kun korvaat kala- ja osterikastikkeen soijakastikkeella.

itämainen salaatti

Rapeaa rousketta ja pientä chilin puraisua – itämaiset salaattiveneet vievät kielen. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Itämainen salaatti

Salaatti-härkiskupit

Vegaaniseenkin ruokavalioon soveltuvat kuperat salaatinlehdet täytetään rapeailla kasviksilla, nuudeleilla ja härkiksellä. Salaatti-härkiskuppien juju on tuhdin tulinen chilimaustekastike, jonka joukkoon salaattiveneet on ihana dipata. Härkiksen voi paistaa pannulla rapeaksi pienessä öljytilkassa tai lastata salaatinlehden päälle vaikka sellaisenaan. 

salaatti-härkiskupit

Härkiksellä ja nuudeleilla täytetyt salaatinlehdet maistuvat myös vegaaneille. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Salaatti-härkiskupit  

Kuha-ceviche täyttää salaattitacot

Etelä-Amerikassa suosittu ceviche eli sitrusmarinoi­tu kalasalaatti on lähtöisin Perusta. Ceviche on jo sellaisenaan herkullinen alkuruoka, mutta nostat sen ihan uuteen ulottuvuuteen tarjoamalla sen salaatinlehden päältä.

Ceviche valmistuu vaivatta ja sen voi tehdä lohesta, ravuista tai vaaleista kotimai­sista kaloista. Raaka-aineet eli kala, kurkku sekä hienonnettu purjo sekoitetaan keskenään kulhossa mausteiden, öljyn ja limetinmehun kera. Mikäli haluaa tuoda salaattitacojen täytteeseen vielä monipuolisemmin makuja, siihen voi lisätä pieneksi kuutioitua avoka­doa, tomaattia tai punasipulia. Valmis ceviche lusikoidaan salaatinlehdille ja koristeeksi lisätään vielä hiukan korianteria.

kuha-ceviche salaattipedillä

Salaatinlehdiltä tarjotun kuhacevichen voi halutessaan täydentää avokadolla, tomaatilla tai punasipulilla. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Kuha-ceviche salaattipedillä

Korealaiset katkarapu-salaattitacot

Näiden korealaisten katkarapu-salaattikuppien maussa on potkua. Katkarapujen kaveriksi on suikaloitu porkkanaa ja rouhittu pähkinää. Makeankirpsakassa maustekastikkeessa on pientä potkua, joka koukuttaa ja kovaa. Viime silaus syntyy yrteistä. Saksi joukkoon reilusti tuoretta korianteria. 

Hämmentävän kuuloisia korealaisia maustetahnoja, gochujang-chilitahnaa ja ssamjang-soijapaputahnaa, löydät hyvin varustettujen ruokakauppojen maustetahnaosastoilta.

korealaiset katkarapu-salaattikupit

Piipahdus kaupan maustehyllyllä kannattaa – korealaiset katkarapuveneet koukuttavat ja kovaa! Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Korealaiset katkarapu-salaattikupit

Aasialainen jauhelihapannu

Ai, että kun on hyvää! Makeansuolaisen jauhelihan mausteena on limettiä, chiliä ja valkosipulia. Murumainen koostumus syntyy paistamalla liha kovassa lämmössä tilkassa seesamiöljyä. Mausteinen jauhelihamuru maistuu herkulta riisin ja lisukkeiden kera salaatinlehtien sisässä. Aseta limettilohkot, chiliviipaleet ja muut höysteet tarjolle erikseen, jotta jokainen voi kääriä niistä juuri mieleisensä makupalat.

aasialainen jauhelihapannu

Vähärasvainen jauheliha säilyy paistettaessa irtonaisena. Aasialaisen jauhelihapannun voi tarjota riisin kera tai sormisyötävänä salaatin lehteen käärittynä. Kuva: Anton Reenpää

Ohje: Aasialainen jauhelihapannu 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Salaattitacot x 5 – näitä keventäjän unelmia et jätä syömättä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X