Salaattitacot – näitä keventäjän unelmia et jätä syömättä
Kokeile vaihteeksi tehdä tacot rapeisiin salaatinlehtiin. Sormisyötävät salaattitacot on kevyttä ja maukasta tarjottavaa illanistujaisiin ja ne valmistuvat nopeasti myös arki-illan herkutteluun.
Vaikka tortillat ja tacot kuinka hyviä ovatkin, niin salaattiin käärityt täytteet ovat välillä ihanan raikas vaihtoehto. Ja ne sopivat hyvin myös ruokavaliotaan keventävälle!
Lue myös: Quesadillat – kätke jääkaapin aarteet tortillaan ja tee perjantairuokien kunkku
Sataattitacoja varten kannattaa metsästää napakkalehtisiä salaattilajeja, kuten sydänsalaattia tai cosmopolitania, joiden veneenmuotoisille lehdille täytteet on helppo koota ja syödä sormin. Arkinen jäävuorisalaattikin sopii hyvin tarkoitukseen edullisuutensa, rakenteensa ja makunsa puolesta.
Salaattitacot voi täyttää maun mukaan mieleisillään täytteillä. Vahvat aasialaiset maut sopivat raikkautensa ansiosta salaattitacoihin täydellisesti, mutta myös makumatka Meksikon tai Etelä-Amerikan suuntaan kannattaa.
Täytteet voi asettaa pöytään erillisissä kulhoissa ja antaa jokaisen syöjän koota itse mieleisensä herkut. Vaihtoehtoisesti salaattitacot voi asettaa tarjolle myös valmiiksi täytettyinä. Parhaalta ne näyttävät laakealle ja suurelle vadille aseteltuna.
1. Itämaiset salaattitacot
Tämä itämainen salaatti on tällä kertaa valmistettu vegenä. Joukossa on reilusti nuudeleita, vihreitä papuja, porkkanoita ja kesäkurpitsaa. Pähkinät tuovat ruokaisuutta ja kastike, joka on sekoitettu limetistä sekä aasialaisista mausteista, rutkasti makua. Itämaiset salaattitacot sopivat myös vegaaniseen ruokavalioon, kun korvaat kala- ja osterikastikkeen soijakastikkeella.
Ohje: Itämainen salaatti
2. Salaatti-härkiskupit
Vegaaniseenkin ruokavalioon soveltuvat kuperat salaatinlehdet täytetään rapeailla kasviksilla, nuudeleilla ja härkiksellä. Salaatti-härkiskuppien juju on tuhdin tulinen chilimaustekastike, jonka joukkoon salaattiveneet on ihana dipata. Härkiksen voi paistaa pannulla rapeaksi pienessä öljytilkassa tai lastata salaatinlehden päälle vaikka sellaisenaan.
Ohje: Salaatti-härkiskupit
3. Kuha-ceviche täyttää salaattitacot
Etelä-Amerikassa suosittu ceviche eli sitrusmarinoitu kalasalaatti on lähtöisin Perusta. Ceviche on jo sellaisenaan herkullinen alkuruoka, mutta nostat sen ihan uuteen ulottuvuuteen tarjoamalla sen salaatinlehden päältä.
Ceviche valmistuu vaivatta ja sen voi tehdä lohesta, ravuista tai vaaleista kotimaisista kaloista. Raaka-aineet eli kala, kurkku sekä hienonnettu purjo sekoitetaan keskenään kulhossa mausteiden, öljyn ja limetinmehun kera. Mikäli haluaa tuoda salaattitacojen täytteeseen vielä monipuolisemmin makuja, siihen voi lisätä pieneksi kuutioitua avokadoa, tomaattia tai punasipulia. Valmis ceviche lusikoidaan salaatinlehdille ja koristeeksi lisätään vielä hiukan korianteria.
Ohje: Kuha-ceviche salaattipedillä
4. Korealaiset katkarapu-salaattitacot
Näiden korealaisten katkarapu-salaattikuppien maussa on potkua. Katkarapujen kaveriksi on suikaloitu porkkanaa ja rouhittu pähkinää. Makeankirpsakassa maustekastikkeessa on pientä potkua, joka koukuttaa ja kovaa. Viime silaus syntyy yrteistä. Saksi joukkoon reilusti tuoretta korianteria.
Hämmentävän kuuloisia korealaisia maustetahnoja, gochujang-chilitahnaa ja ssamjang-soijapaputahnaa, löydät hyvin varustettujen ruokakauppojen maustetahnaosastoilta.
Ohje: Korealaiset katkarapu-salaattikupit
5. Aasialainen jauhelihapannu
Ai, että kun on hyvää! Makeansuolaisen jauhelihan mausteena on limettiä, chiliä ja valkosipulia. Murumainen koostumus syntyy paistamalla liha kovassa lämmössä tilkassa seesamiöljyä. Mausteinen jauhelihamuru maistuu herkulta riisin ja lisukkeiden kera salaatinlehtien sisässä. Aseta limettilohkot, chiliviipaleet ja muut höysteet tarjolle erikseen, jotta jokainen voi kääriä niistä juuri mieleisensä makupalat.
Ohje: Aasialainen jauhelihapannu
Kommentoi
Kommentoi juttua: Salaattitacot – näitä keventäjän unelmia et jätä syömättä