Ruoka

Salvia säilyttää makunsa kuumennettunakin – ripauta Välimeren yrttiä muuhunkin kuin salviapastaan ja saltimboccaan

Salvia on tuttu italialaisesta keittöstä. Se on oiva liharuokien ja pastan maustaja, mutta ihastuttaa myös pizzan päällä ja broilerin makuparina.

Salvia on voimakasarominen yrtti, jolla on kauniit hopeanvihreät lehdet ja sinivioletit kukat. Salvian maku on hieman karvas ja kamferinen. Tuoksusta voi erottaa häivähdyksen minttua, mutta maku on kuitenkin minttua voimakkaampi ja pistävämpi.

Lue myös: Yrttejä, ituja ja versoja lautaselle

Ikivanha rohto kasvaa luonnonvaraisena – salvian viljely on helppoa

Salvian nimi viittaa parantamiseen – salvare. Salvialla onkin uskottu olevan parantavia voimia, ja sitä on vuosisatojen ajan käytetty yleislääkkeenä muun muassa yskänlääkkeissä limaa irrottavana ja yskänärsytystä lievittävänä rohtona. Salvian on uskottu parantavan myös aineenvaihduntaa ja edistävän ruoansulatusta.

Salvia on kotoisin Välimeren alueelta. Kiertävien munkkien ja roomalaisten sotilaiden mukana salvia levisi Keski-Eurooppaan ja siitä tuli heti suosittu. Nykyään salvian suurimpia tuottajamaita ovat Espanja ja Kreikka.

Salvian viljelyä kannattaa kokeilla myös kotipuutarhassa. Salviat ovat paitsi käyttökelpoisia mausteita, myös kauniita koristekasveja, jotka puutarhassa keräävät runsaasti pölyttäjiä ja perhosia. Ruoanvamistuksessa käytettävän ryytisalvian lisäksi salvialajikkeita on useita, kuten vihreä-, puna- ja kirjavalehtisiä. 

Salvian taimet kannattaa esikasvattaa, sillä avomaalla siemenestä kasvattaminen on vaikeampaa. Istuta salvian taimet ruukkuihin valoisaan paikkaan tai avomaalle kesän alussa. Parhaiten se viihtyy niukkaravinteisessa ja kalkkipitoisessa maassa. Kosteassa ja ravinteikkaassa maassa salvia kasvaa rehevänä, mutta ei yhtä maukkaana.

Salvia ruoanvalmistuksessa – makua pizzaan ja lämpimiin leipiin

Salvian maku on voimakas ja se on yksi niistä mausteista, joita saattaa helposti lisätä ruokaan liikaa. Siksi sitä kannattaa käyttää varoen: lisää ensin vähän ja tarvittaessa hieman enemmän.

Salvia säilyttä makunsa kuumennettaessa ja sen lehtiä voidaan käyttää sekä hienonnettuna että kokonaisina. Näyttäviä lehtiä voi esimerkiksi friteerata koristeeksi tai lisätä vaikka sellaisenaankin pizzan päälle. Myös lämpimiin leipiin salvialla saa hetkessä ihan uuden vivahteen.

Lue myös Anna.fi: Salvialohta ja siirappikurpitsaa

Salvia on oiva liharuokien maustaja

Salvia on loistava liharuokien maustaja, sillä se korostaa erinomaisesti lihan omaa aromia. Parhaiten salvia sopii lammas- ja maksaruokiin sekä porsaan– ja ankanlihan kanssa. Myös riista- ja veriruokia maustetaan usein salvialla. 

Salvia loistaa myös italialaisklassikossa saltimboccassa, joka kirjaimellisesti tarkoittaa ”hyppää suuhun”. Saltimbocca valmistetaan perinteisesti vasikasta, joka kääräistään salvianlehtien kanssa parmankinkkuun. Vähintään yhtä maukas ja arkeen mainiosti sopiva versio valmistuu broilerista.

Salvia taittaa hyvin rasvan makua ja siksi sitä kannattaa kokeilla paitsi tuhtien liharuokien, myös rasvaisten kalojen, kuten lohen kanssa.

Salviapasta ja muut kasvisruokasuosikit

Salvialle kannattaa antaa mahdollisuus myös kasvisruokien kaverina. Kokeile salviaa vaikkapa hernekeitossa, kaali- ja tomaattiruoissa sekä yrttisekoituksissa ja marinadeissa. Myös linssit, palkokasvit ja juustot maistuvat erinomaisilta salvian kanssa. 

Italialaisessa keittiössä käytetään paljon salviaa. Pyöräytä esimerkiksi saapasmaan klassikkoannos salviavoipasta tai kokeile vaihteeksi salviaravioleja. 

Gluteeniton kantarelli-kasvispasta saa makua salviasta ja sesongin kasviksista. Ripota tämän herkullisen pastan päälle saksanpähkinöitä rouskeeksi.

Lue myös Anna.fi: Salvia vie makumatkalle Välimerelle – katso parhaat ohjeet suussa sulaviin herkkuihin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Salvia säilyttää makunsa kuumennettunakin – ripauta Välimeren yrttiä muuhunkin kuin salviapastaan ja saltimboccaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.