Ruoka

Selleri ihastuttaa ja vihastuttaa – kokeile aromikasta lehtiselleriä ja juuriselleriä keittoihin, salaatteihin ja uuniruokiin

Selleri on veikeän makuinen kasvis, jota moni kavahtaa. Aivan turhaan. Kesytä kitkeräksi parjattu juuriselleri ja aromikas lehtiselleri suussasulavaksi herkuksi. Kotilieden ohjeilla onnistut.

Selleri jakaa mielipiteitä, mutta oikein valmistettuna se käy monipuolisesti ruoanlaittoon. Kokeile lehtiselleriä salaateissa, smoothiessa ja keitoissa. Juuriselleri sopii erinomaisesti paahdettavaksi, muusiin ja kasvissosekeittoon.

Lue myös: Keltajuuri, lanttu, juuriselleri… Osaatko käyttää juureksia?

Mukula- eli juuriselleri on pyöreä ja muhkurainen juures, jonka arpisen kuoren alta paljastuu valkoinen, aromikas malto. Varsiselleri, jota kutsutaan myös lehtiselleriksi, on juurisellerin muunnos. Varsiselleri ei kasvata mukulaa vaan mehevät, paksut lehtiruodit ja lehtilavat. Maultaan se on makeahko ja juuriselleriä miedompi.

Moni vierastaa sellereiden ronskin aromikasta makua. Vaikket selleristä pitäisikään, kannattaa sille antaa mahdollisuus. 

Erityisesti juurisellerin maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa kypsennettynä ja uunissa pitkään paahtuessaan. Lehtiselleri puolestaan komppaa mainiosti ruoan muita aromeja ja tuo tomaattikastikkeeseen, keittoihin ja pataruokiin lisää syvyyttä ja makua maistumatta kuitenkaan itse varsinaisessa lopputuloksessa.

Juuriselleri on muhkea mukula 

Juuriselleri on pyöreä ja muhkurainen juures. Sillä on rosoinen kuori ja valkoinen, raakana kitkerän aromikas malto, joka kypsennettynä muuttuu miedon aromaattiseksi.

Juurestiskiltä kannattaa valita pieni, alle kilon painoinen mukula, sillä kasvaessaan juurisellerit saattavat muuttua puumaisen säikeisiksi. 

Muhkea juuriselleri on helpointa kuoria yleisveitsellä. Aseta mukula leikkuulaudalle ja leikkaa se halki. Aseta puolitetut palat työlautaa vasten ja kuori yleisveitsellä. 

Juurisellerin pinta tummuu nopeasti leikkaamisen jälkeen. Siksi se kannattaa paloitella vasta hetki ennen käyttöä tai säilyttää palaset käyttöön asti sitruunalla maustetussa vedessä. Leikkauspinnat voi käsitellä myös sitruunamehulla, joka estää tummumisen.

Juuriselleri on edullinen ja monipuolinen juures, josta voi loihtia niin rapeita sipsejä, hauskoja ranskalaisia kuin pehmeää sosekeittoakin. Lisäksi mukulaselleri sopii erinomaisesti erilaisiin kastikkeisiin, patoihin, gratiineihin sekä muusin joukkoon. Juuriselleriä voidaan syödä myös raakana salaateissa ja raasteseoksissa.

Sellerikeitto on syysruokaa parhaimmillaan

Kasvissosekeitto syntyy helposti juuriselleristä. Kokeile pehmeää sellerikeittoa, jossa juures loistaa pääosassa tai sellerikeittoa, jossa mukula saa makuparikseen omenan. 

Samettinen sellerikeitto tehdään juurisellerin lisäksi perunasta ja palsternakasta. Täyteläisen maun salaisuutena on reilu loraus kermaa.

Selleri: lisukkeet ja -salaatit

Juuriselleri on maukas lisuke ja erityisesti uunissa paahdettuna huippuhyvää. Sen pehmeäksi paahtunut malto maistuu pähkinäiseltä ja aavistuksen makealtakin eikä kitkeryydestä ole tietoakaan. Paahda juuriselleri kokonaisena folioon käärittynä tai pilko sitä uunijuuresten joukkoon.

Makeat juureskuutiot tehdään lantusta, porkkanasta, selleristä ja palsternakasta. Makua juureskuutoihin tuo inkiväärisiirappi.

Soseutettuna selleristä syntyy aromikas lisä juuresmuusiin, juustolla gratinoituna herkullinen lisuke vaikkapa liharuokien kylkeen, friteerattuna rapeart sellerisipsit ja raastettuna mehevä salaatti majoneesikastikkeella silattuna. 

Juhlaruoaksikin juuriselleri taipuu. Juurisellericarpaccio vaatii hieman vaivannäköä, mutta on sen arvoinen.

Selleri sivuosassa: pataruoat, pihvit ja salaatit

Jos juurisellerin maku on makuusi liian voimakas sellaisenaan, kokeile sitä aterian sivuosassa salaateissa, pihveissä ja pataruoissa. 

Kauriin- tai peuranpaistista valmistettava ja juurisellerillä höystetty riistapata on maukas syys- ja talviruoka ja helppo tarjottava isollekin joukolle.

Maineikkaan Waldorfin salaatin on luonut newyorkilaisen Waldorf-Astoria-hotellin hovimestari Oscar Tschirky vuonna 1896. Salaatin aineksina toimivat niin mukulaselleri kuin lehtisellerikin sekä omena ja majoneesikastike. Vuonna 1928 salaattiin lisättiin murskattuja saksanpähkinöitä.

Juuriselleristä voi valmistaa myös maukkaat kasvispihvit. Raasta selleri, lisää joukkoon proteiinipitoista härkäpapumurua ja paista pannulla meheviksi pihveiksi. 

Lehtiselleri sopii raakana salaatteihin ja smoothieen

Raakana lehtiselleri jakaa juurisellerin tapaan mielipiteitä. Toiset voisivat rouskutella sitä loputtomiin, toiset jättävät sen mielellään väliin. Jos rakastat lehtiselleriä, kokeile sitä dippivihanneksena sekä kylmissä juomissa ja salaattien seassa.

Vihershoteissa ja smoothiessa lehtiselleri on todellinen ässä. Lehtiselleristä puristettu sellerimehu oli viime aikoina ollut jokaisen hyvinvoinnistaan kiinnostuneen huulilla. Jos sellerimehu on makuusi liian ärhäkkää, lisää sitä juomiin maltillisemmin. Esimerkiksi brunssijuomaan lehtiselleri sopii kurkun ja ananaksen kaveriksi tai salaattismoothieen omenan, pinaatin ja avokadon makupariksi. 

Salaatteihin lehtiselleri tuo roppakaupalla makua ja särmää ja se taittaa mukavasti erityisesti majoneesipohjaisten salaattien runsasta makua.

Kun kaksi majoneesisalaattia, caesar ja waldorf yhdistetään, syntyy valloittava ja yllätyksellinen herkku. Talvicaesarsalaatissa lehtisellerin seurana ihastuttavat salaattisikuri ja omena. Sriracha-katkarapusalaatissa sellerin makuparina on puolestaan juustokuutioita ja ananasta.  

Vietnamilainen kanasalaatti sekä broileri-kvinoasalaatti ovat ruokaisia ja meheviä salaatteja, joista löytyy niin makua kuin suutuntumaakin. Pari vartta varsiselleriä tuo salaatteihin sopivasti särmää. 

 Lue myös Anna.fi: Vastustamattomat uunijuurekset kruunataan fetalla tai marinoidaan appelsiinilla – 5 helppoa ja maukasta ohjetta

Lehtiselleri tuo syvyyttä keittoihin, kastikkeisiin ja pataruokiin

Vaikka vihaisit lehtiselleriä syvästi, anna sille mahdollisuus keitoissa, kastikkeissa ja pataruoissa. Esimerkiksi italialaisissa keittiössä lehtiselleri muodostaa porkkanan ja sipulin kanssa pyhän kolminaisuuden. Sen tehtävänä on antaa kastikkeelle ja keitoille täyteläinen, syvempi maku ilman, että selleri itsessään maistuu valmiissa lopputuloksessa. 

Sellerin nerokkaasta käytostä hyviä esimerkkejä ovat Napolin alueen erikoisuus Ragù napoletano tai ragù di carne -pastaohje, tomaatti-pastakeitto, italialainen hääkeitto Minestra mariata sekä tulinen makkaraminestrone.

Myös pataruoissa lehtielleri on maukas lisä. Lisää sitä tuhtiin tomaattiseen lihapataan, osso bucoon tai astetta kevyempään cioppino-äyriäispataan. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Selleri ihastuttaa ja vihastuttaa – kokeile aromikasta lehtiselleriä ja juuriselleriä keittoihin, salaatteihin ja uuniruokiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.