shanghai taco
Ideoita ruoanlaittoon

Helsinkiläisravintolan henksulounaasta tuli vahingossa järjetön hitti – Shanghai tacojen reseptiä on kopioitu kymmeniin eri ravintoloihin

Vietnamilainen Lie Mi ponnahti helsinkiläisten suosikkiravintolaksi tacojen myötä. Sittemmin Shanghai taco -annos on saavuttanut  kulttiaseman ravintolamaailmassa, mutta sillä on ollut myös ikävät seurauksensa.

Helsinkiläisravintola Lie Min Shanghai taco on annos, jota kuvaillaan ravintolamaailman moderniksi klassikoksi.

Annoksen pääkomponentit ovat tortillalättyä muistuttava leipä, rapeat kasvikset ja kolme erilaista kastiketta: chilimajoneesi, hoisin-seesamikastike ja hunajajogurtti. Välistä löytyy myös oman valinnan mukaan joko rapeapintaiseksi paistettua tofua, isoja katkarapuja, possua tai kanaa.

shanghai taco
Vaikka Lie Mi on vietnamilainen ravintola, Shanghai tacojen kohdalla on mahdotonta vetää mutkia suoraksi sen suhteen, minkä maan keittiötä annos eniten edustaisi.  Kuva: Lie Mi

Kara Ching on yksi vietnamilaiseen ruokaan keskittyvän Lie Min perustajista. Hänellä on selkeä teoria, miksi Shanghai tacoista on tullut helsinkiläisten keskuudessa niin järjetön hitti.

”Asiakkailta on kuullut palautetta, että kun tacon laittaa suuhun, niin tulee wow-efekti. Se on vähän niin kuin sinfonia, jossa on kitaraa, rumpua, viulua ja kaikkea. Kastikeyhdistelmä tekee annoksesta jännän”, Ching kuvailee.

Annoksessa on myös hyvä balanssi suomalaiseen makuun, Ching uskoo. On rapeita tuoreita vihanneksia, maukkaita proteiineja ja mukava leipä.

”Jotkut sanovat, että se on sellainen annos, jota tekee mieli, vaikkei ole edes nälkä.”

Hittiannos oli alun perin henkilökuntalounas

Shanghai tacojen resepti keksittiin Lie Mi -ravintolan keittiössä aivan sattumalta, Ching kertoo. Keittiön väki oli kyllästynyt syömään lounaalla riisiä ja paistettuja nuudeleita, siksi he kasasivat kaappien raaka-aineista tacoa muistuttavan rullan.

”Mietimme, että miksi emme myisi näitä. Aloimme kehittelemään annosta pidemmälle muutaman kaverin kanssa testaamalla eri kastikkeita, ja löytyi tosi hyvä yhdistelmä”, Ching kertoo.

Jälkeen päin Lie Missä on yritetty kehittää toista hyvää kastikeyhdistelmää tacoihin, mutta turhaan. Mitään yhtä lyömätöntä ei ole vielä löytynyt.

”Meillä kävi hyvä tuuri, kun nämä kastikkeet osuivat juuri silloin käteen.”

Tacon täytteitä sen sijaan on kokeiltu vuosien varrella monia erilaisia: välillä välistä on löytynyt teryaki-nautaa, nyhtökauraa, hunajameloniakin. Uusin kokeilu on halloumijuusto puolukkahillolla.

shanghai taco
Jo kymmenet ravintolat pääkaupunkiseudulla ovat kopioineet annoksen listalleen – niin hyvä se on. Kuva: Lie Mi

Tärkeä osa annosta ovat tietysti myös tuoreet kasvikset, yrtit, idut, punainen chili ja limeviipale.

”Annos on raskas kastikkeiden vuoksi, joten sitä yritetään kompensoida tuoreilla vihanneksilla. On raikkautta ja täyttävää makua.”

Se leipä, mihin täytteet kääritään ei myöskään ole mikään aivan tavallinen maissitortilla. Ching kutsuu sitä sipulitortillaksi, sillä lettua muistuttava leipä on höystetty kevätsipulilla.

”Yksi osakas sanoi, että tämähän näyttää ihan tacolta. Päätimme siis, että se on taco.”

Vaikka Lie Mi on vietnamilainen ravintola, Shanghai tacojen kohdalla on mahdotonta vetää mutkia suoraksi sen suhteen, minkä maan keittiötä annos eniten edustaisi.

”Lie Min työyhteisössä on porukkaa ympäri maailmaa. Tacossa on myös eurooppalaista majoneesia, aasialaista hoisinkastiketta ja turkkilaista jogurttia, joten on vaikea sanoa, mistä tämä on peräisin”, Ching sanoo.

Sanghai tacojen suosikkireseptiä kopioidaan nyt kaikkialla – jopa samalla nimellä

Ensimmäisen kerran Shanghai tacoja tarjottiin asiakkaille ravintola Siltasessa järjestetyllä Jazz-brunssilla vuonna 2014. Brunssi-väki innostui annoksesta niin, että se otettiin myyntiin ravintolan listalle.

”Porukka ihmetteli, että mikä tää lätty on, tää on tosi hyvää!”, Ching muistelee annoksen vastaanottoa.

Sittemmin Shanghai tacoista on tullut Lie Min kaikkien aikojen myydyin ruoka, varsinainen kulttiannos ja avain menestykseen. Vuosien saatossa Lie Mi on laajentunut yhdestä ravintolasta viiden ravintolan ketjuksi.

Suosiolla on ollut myös seurauksensa. Ching laski hiljattain, että jo yli kymmenen ravintolaa Helsingissä on kopioinut annoksen listalleen. Jossain sitä myydään Korean tacona, osa myy jopa samalla nimellä.

”Näitä tulee kuin sieniä sateella naapuriravintoloihin.”

Mutta sellaista bisnes on, Ching toteaa. Nyt kehitellään, mikä voisi olla seuraava iso juttu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helsinkiläisravintolan henksulounaasta tuli vahingossa järjetön hitti – Shanghai tacojen reseptiä on kopioitu kymmeniin eri ravintoloihin

remi peltorinne

huomenta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.