Ideoita ruoanlaittoon

Sinapin säilyvyys puhuttaa – pitäisikö sinappi säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Miten pitkään sinappi säilyvyys taataan? Kaapin perukoille unohtuu helposti purkki tai tuubi jos toinenkin. Sinapin valmistaja kertoo, kannattaako sinappi säilyttää huoneenlämmössä vai jääkaapissa.

Suosikkimauste sinappia säilytetään kahdella tavalla: toiset pitävät sitä jääkaapissa ja toiset huoneenlämmössä. Selvitimme mikä on oikeaoppinen tapa säilytykseen ja kuinka pitkä on sinapin säilyvyys.

Lue myös: Oletko sinäkin säilyttänyt liemikuutiot aina jääkaapissa? Asiantuntija kertoo, miksi suosittu säilytyspaikka on väärä

Sinapin säilyvyys ”Parasta ennen -päivän” jälkeen – puhtaus on kaiken a ja o

Elintarvikkeille annetaan Parasta ennen -päiväykset. Ruokaviraston mukaan se tarkoittaa sitä, että ”Parasta ennen” -merkintä tarkoittaa ajankohtaa, johon asti elintarvikkeen aistittava laatu pysyy hyvänä, kun tuote säilytetään oikein. ”Parasta ennen” -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin.

Samaa mieltä ollaan sinappeja valmistavan Meiran tuotekehityksessä.

”Jos tuote on säilytetty pakkauksen ohjeen mukaisella tavalla, Parasta ennen -merkintä tarkoittaa vähimmäissäilyvyysaikaa, eli sinappikin on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin, jos se on säilytetty oikein. ”

Sinapin säilytys mietityttää, onko jääkaappi parempi säilytyspaikka?

Mikä on oikea tapa säilyttää sinappia, huoneenlämmössä vai jääkaapissa?

Puhtaus on puoli ruokaa eli luonnollista on, että mitä puhtaammin purkki on säilytetty, sitä paremmin se säilyy.

Jos kaatonokan tykkää lipaista suulla puhtaaksi, tai purkkiin sorkkiin likaisella lusikalla, niin tuote tuskin säilyy annettuun päiväykseen asti.

”Lähtökohtaisesti lupaamme säilyvyyden huoneenlämmössä sekä jääkaapissa annettuun parasta ennen -päivään asti, mutta toki paljon riippuu myös säilytysolosuhteista. Tässä kohdin kannattaa tarkastella onko korkki kiinni, onko suuaukko koskenut ruokaan, pääseekö esimerkiksi aurinko lämmittämään pulloa, onko jääkaappi jäätävän kylmä, että tuotteet jäätyvät siellä”, Meiran tuotekehittäjät sanovat.

Kylmäsäilytyksestä on kuitenkin apua. Jos purkeissa lukee ”säilyy parhaiten viileässä”, sille on syynsä.

”Sinapille on ominaista, että polte miedontuu hiljalleen säilytyksen aikana. Kylmässä säilytettynä myös polte pysyy pidempään”, Meiran tuotekehityksestä vastataan.

Se onko sinappi muovipurkissa, lasipurkissa vai metallituubissa, ei ole merkitystä säilyvyyden kannalta. 
Se onko sinappi muovipurkissa, lasipurkissa vai metallituubissa, ei ole merkitystä säilyvyyden kannalta.  Kuva: Mirva Kakko

Raaka-aineella on merkitystä säilyvyyteen

Teollisesti valmistettuja sinappeja löytyy kymmeniä erilaisia. Valmistusraaka-aineet ovat erilaisia ja jokainen tuote on erilainen. Yhtä sääntöä säilyvyyteen on vaikea sanoa.

”Toki reseptiikalla on suuri merkitys sinapin säilyvyyteen. Muun muassa etikalla ja säilöntäaineella pyritään varmistamaan hyvä mikrobiologinen laatu. Sokerin rooli sinapissa on usein ennemminkin maun tasapainottajana, mutta myös sillä voi olla oma säilyvyyteen vaikuttava osansa tuotteessa”, Meiralta kerrotaan.

Sinapinkin kuten muidenkin elintarvikkeiden kohdalla aistinvarainen arviointi on tärkeää.

”Oikein käytettynä sinappi on yleensä melko turvallinen elintarvike eli harvemmin sinappi menee huonoksi mikrobiologisista syistä. Yleensä huonoksi menemisen tai vanhentumisen huomaa aistinvaraisesti. Sinappi voi olla kuivahtanut, maku on muuttunut selvästi jo pliisuksi tai mahdollisesti tuotteessa olevat öljyt tuovat härskiintynyttä makua sinappiin”, Meiralta muistutetaan.

Meiran mukaan se millaisessa purkissa tai tuubissa sinappia ostaa, ei ole vaikutusta säilyvyyden kannalta.

”Metallituubi, lasipurkki tai muovipurkki: sinappi säilyy hyvin näistä kaikissa, mikä on varmasti se syy miksi näitä kaikkia pakkaustyyppejä näkyy markkinoilla.”

Kotitekoisen sinapin säilyvyys

Kotitekoinen sinappi ei luonnollisestikaan säily yhtä pitkään kuin teollisesti valmistettu sinappi.

Lue myös: Itse tehty sinappi maistuu jouluna – joulusinappi 6 tavalla

Joissain kotitekoisissa sinappiohjeissa käytetään myös maitotuotteita, joten säilyvyys lyhenee entisestään, kun mukana on herkästi pilaantuvia aineita.

Kotisinappipurkki kannattaa desinfioida todella hyvin ennen purkitusta.

Kotisinapin valmistuksessa on oltava huolellinen. Jos annat lahjaksi sinappia, kerro mitä raaka-aineita valmistukseen on käytetty ja suosi kylmäsäilytystä. 
Kotisinapin valmistuksessa on oltava huolellinen. Jos annat lahjaksi sinappia, kerro mitä raaka-aineita valmistukseen on käytetty ja suosi kylmäsäilytystä.  Kuva: Pekka Holmström

Jos teet joulusinappia lahjaksi, kannattaa purkkiin kirjoittaa raaka-ainelista ja suositella sinapin säilytystä aina kylmässä. Kotisinappi kannattaa käyttää mahdollisimman pian valmistuksesta.

Juhlapöytään illallisen ajaksi nostettu sinappi kannattaa annostella erilliseen astiaan, ja käyttää loppuun. Jos sinappiastiaan työnnetään lusikka ruokailijoiden lautasten kautta, ei sinappia voi nostaa enää jääkaappiin säilymään.

Toki valmistukseen käytetyillä raaka-aineilla on merkitystä kotisinapinkin säilyvyyteen. Kermaa sisältävä sinappi ei säily muutamaa päivää pidempään avaamattomanakaan. Mitä enemmän etikkaa ja sokeria sinapissa on, sitä paremmin se säilyy, jos purkki on huolellisesti desinfioitu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sinapin säilyvyys puhuttaa – pitäisikö sinappi säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.