Testasimme kaupan sinapit – sinappitestin ylivoimainen voittaja on tuttu huippukokkien keittiöstä

Paras sinappi on monen asian yhteissumma. Maistoimme seitsemän tavallisten kauppojen sinappia, joita myydään lasipurkeissa, pulloissa ja tuubeissa. Arvaatko, mikä sinapeista sai sukat pyörimään jaloissa?

Testasimme sinapit, joita myydään tavallisissa kaupoissa. Maisteluun valittiin erimakuisia sinappeja, joita myydään lasipurkeissa, muovipulloissa ja tuubeissa. Jätimme tällä kertaa testistä pois kaikille tutut perustuubit.

Lue myös: Paras grillimakkara 2022 yllättää koollaan ja lihaisalla mehukkuudellaan: ”Mikä maku!”

Sinappi kuuluu elintarvikkeisiin, jotka jakavat voimakkaasti mielipiteitä. Toiset rakastavat, ja toiset eivät voi sietää. Sinappia ei juuri koskaan syödä sellaisenaan, vaan sitä käytetään ruoanlaitossa monin tavoin mausteena tai makkaran kylkeen.

Suomessa sinapin sesonkiaikaa on kesä, jolloin sinappia turautetaan grillimakkaran päälle. Jouluna sinappia sipaistaan kinkulle ja sitä tehdään paljon myös itse. Sinappi toimii läpi vuoden ruoanlaitossa. Sinappiin kannattaa tutustua monipuolisena mausteena, sillä sen avulla ruoan maku nousee uudelle tasolle.

Sinappitesti – näin testasimme sinapit

Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki ja toimittaja Anna Reenpää maistelivat seitsemän erilaista sinappia. Sinapit ostettiin K-, S- ja Lidl-kaupoista.

Sinapeissa on eroja. Raati löysi mainioita sinappeja niin makkaralle, hodariin kuin ruoanlaittoon. Makeus oli raatilaisten mieleen ja sinappikirjo yllätti kaupan hyllyllä. Ihmettelimme myös missä ovat kokonaisia sinapinsiemeniä sisältävät sinapit?

Sinapit maisteltiin makkaratestin kanssa samaan aikaan, joten kielen päällä maistui makkara ja sille löytyikin täydellinen kumppani. Löysimme testisinapeista myös loistavan sinapin tuliaiseksi ja yhden hyvän perhekokoisen, jota sopii puristella urakalla.

Sinapit pisteytettiin asteikolla 1-5, jossa 5 on paras mahdollinen arvosana.

Toimittaja Anni tykkää sinapista, mutta ei pidä itseään erityisenä sinapin rakastajana. Annille maistuu niin perinteinen hieman makea sinappi kuin voimakkaampikin. Yleisimmin Anni syö sinappia makkaran kanssa. Annille sinappipurkit ovat monesti liian suuria kooltaan ja ne jäävät pyörimään helposti jääkaapin perukoille.

Ruokatoimittaja Sanna on taas sinapin suurkuluttaja. Jääkaapissa on usein kahta tai kolmea erilaista sinappia, joilla jokaisella on oma käyttötarkoituksensa. Sanna syö sinappia ympäri vuoden ja käyttää sitä salaatinkastikkeisiin, voileipien päällä, liharuokien kastikkeiden maustamiseen, dippisooseihin ja tietenkin makkaran kaverina.

1. Sinappitesti 2022: Paras sinappi on tuttu huippukokkien keittiöistä

Maille with honey, 230 g, 2,39 €

Kuva: Anni Reenpää

Sinappitesti: Voittaja Maillen hunajasinappi. Kuva: Anni Reenpää

Maille-sinappitalolla on lähes 300 vuoden kokemus sinapin valmistuksesta. Huippukokit ympäri maailman suosivat tätä laadukasta ja aromikasta sinappibrändiä.

Sinappia kuvailtiin näin

Mikä sileys ja hienostuneisuus! Tämä on hienostelusinappia, joka sopii erityisiin herkkuihin, ruoanlaittoon mausteeksi ja herkutteluun. Tämä on täydellinen sinappi voileipien päälle, ja vähän paremmalle grillimakkaralle tai grillatulle kanalle ja possulle. Tämä hunajasinappi sopivan makea ja sopii erityisen hyvin vinaigretten maustamiseen. Se on liian hieno otettavaksi nuotiopaikalle mukaan. Sopii hyvin mökkituliaiskassiin viinipullon ja hyvän leivän kaveriksi.

Pisteet 5/5

2. Kaunis pakkaus on puoli ruokaa

Hangon herkkusinappi vahva, Oy Hango Ab, 125 g, 1,98 €

Kuva: Anni Reenpää

Sinappitesti: Hangon herkkusinappi. Kuva: Anni Reenpää

Hangon sinappi on klassikko, joka tunnetaan laadukkuudestaan. Kotimaisten huippukokkien suosikkisinappi on juuri sopivan tulinen, hieman makea ja hienostunut, että sitä voi käyttää hyvin niin makkaran kanssa kuin mausteena kastikkeissa. Hangon sinappia on tehty samalla ohjeella jo 1800-luvun loppupuolelta asti.

Sinappia kuvailtiin näin

Onpa kaunis pakkaus. Kyllähän se on niin, että visuaalinen kokemus on osa ostopäätöstä. Onneksi makukaan ei petä, vaan sileä, juuri sopivan makea ja hieman tulinen sinappi on odotetusti erittäin laadukkaan ja tasapainoisen makuinen. Sopiva potku antaa sinapille luonnetta, joka tekee siitä erityisen monipuolisen ruoanlaittosinapin. Kaunis pakkausdesign tekee tästä tyylikkään ruokalahjan. Sopii loistavasti kesätuliaiseksi.

Pisteet 4 ½ / 5

3. Tymäkkä konjakkisinappi, ei valu!

Pirkka parhaat konjakkisinappi, Alavuden maku Oy, 200 g, 4,09 €

Kuva: Anni Reenpää

Sinappitesti: Pirkka Parhaat konjakkisinappi. Kuva: Anni Reenpää

Pirkka parhaat ryhmään kuuluva herkuttelusinappi on myyjän mukaan juhlasinappi. Onhan Suomessa perinteisesti aateloitu sinappi konjakilla, etenkin joulun juhlapöydässä. Mutta miksi ei myös juhannuksena? Valmistaja suosittelee kokeilemaan sinappia myös graavikalan ja juustojen kanssa.

Sinappia kuvailtiin näin:

Ihanan tymäkkää tavaraa. Yksinään maistettuna konjakki maistuu liikaa, mutta makkaran kanssa maku on kivan makea. Sinappi poikkeaa perinteisestä herkuttelusinapista, se ei ole makea eikä se ole liian hienostunut koostumukseltaan. Koostumus on artesaanimainen. Paksun ja rakeisen koostumuksen ansiosta sinappi pysyy hyvin nuotiomakkaran kyljessä, eikä lähde valumaan. Tyylikäs ulkoasu ja kaunis purkki. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla graavikalan ja uusien pottujen seurana. Ja miksi ei niiden juustojenkin. Täytyy ottaa oikein asiaksi etsiä sopiva juusto konjakkisinapille.

Pisteet 4 / 5

4. Tuttu ja turvallinen, aina jääkaapissa

Kotisinappi perinteinen, Mausteaitta Oy, 300 g, 2,75 €

Kuva: Anni Reenpää

Sinappitesti: Kotisinappi. Kuva: Anni Reenpää

Kotimaista Kotisinappia on tehty jo vuodesta 1980. Se on säilöntäaineeton ja se tunnetaan yhtenä suomalaisten suosikkisinapeista. Perinteisesti pullossa myyty sinappi sai tänä kesänä uuden tuubimuodon, mutta meidän testissä oli mukana perinteinen pullo.

Sinappia kuvailtiin näin

Tätä voisi lusikoida suoraan suuhun. Sinappi, joka ei petä koskaan ja saa sukat pyörimään jaloissa. Ihanan makea ja lämmin maku sopii niin monenlaiselle ruoalle. Tästä tulee maailman paras sinappiuunilohi ja tämä maustaa ihanan arkisen salaatinkastikkeen. Tätä pitää olla aina jääkaapissa.

Kiitosta sai maun lisäksi myös sinapin pakkaus. Rakastan tätä pulloa. Siinä on hyvä ergonomia ja siitä saa puristettua sinappia juuri sopivan määrän ja korkkikin pysyy aina visusti kiinni. Sen voi heittää kauppakasiin, eikä tarvitse pelätä, että se menee rikki tai aukeaa. Sen voi ottaa myös retkelle mukaan, kevyt pullo pysyy hyvin kiinni repussa ja pullon voi uusiokäyttää vaikka salaatinkastikkeelle.

Pisteet 4 / 5

5. Mieto perussinappi Sydänliiton Sydänmerkillä: Pakkauksesta tuli väärinkäsitys

Artesaanisinappi makea, Meira, 250 g, hinta 1,89 €

Kuva: Anni Reenpää

Sinappitesti: Meiran artesaanisinappi. Kuva: Anni Reenpää

Valmistajan sivuilla sanotaan, että sinappi valmistetaan itsejauhetuista sinapinsiemenistä, mikä erottaa sen monesta muusta makeasta sinapista. Tuote on merkitty suomalaisella Avainlippu-tunnuksella ja lisäksi se on saanut Suomen Sydänliiton Sydänmerkin.

Sinappia kuvailtiin näin:

Pakkaus antoi jotenkin ymmärtää, että kyseessä olisi sinapinsiemeniä sisältävää sinappia. Sinappihan tehdään sinapinsimenistä, mutta ajattelimme, että kuvan siemenet kertovat myös sisällöstä. Jotenkin yhdistimme artesaaninimen sinapinsiemeniin ja olihan niitä pakkauksen kuvassa, mutta koska siemenet ovat jauhettu, ei niitä ollut mukana kokonaisina. Sinappi olikin maultaan aika perussinapin makuinen, ehkä vähän makeampi, mutta ei saanut sukkia pyörimään jaloissa. Maku jäi vaisuksi. Hyvä perussinappi.

Pisteet 3 / 5

6. Jenkkisinappi hodarille

Yellow mustard New York deli style mild/mieto, Heinz, 240 g, hinta 2,99 €

Kuva: Anni Reenpää

Heinzin Yellow Mustard. Kuva: Anni Reenpää

Heinzin uutuussinappi on tehty amerikkalaiseen makuun. New York Deli Style -sinapissa on mietoa potkua.

Sinappia kuvailtiin näin

Kirkkaankeltaisesta sinapista näkee jo purkin perustella mihin se sopii. Se ei todellakaan ole ruoanlaitto tai herkuttelusinappi. Se on tehty täysin amerikkalaiseen makuun hodarin väliin sopivaksi. Voimakas etikkainen maku on pistävä. Se vaatii kylkeen erittäin makean kurkkusalaatin tai makeaa ketsuppia tasapainottamaan makua.

Pisteet 2 / 5 

7. Perhekoko läträämiseen

Poppamies väkevä sinappi, Poppamies Oy, 585 g, 5,90 €

Kuva: Anni Reenpää

Poppamiehen väkvä sinappi. Kuva: Anni Reenpää

Tulisista mauista tutun Poppamiehen väkevässä sinapissa on käytetty useita eri sinapinsiemenlaatuja ja valmistaja lupaa, että vastaavaa et löydä markkinoilta. Sinapinsiemenet ovat yhdistetty Poppamiehen testaamaan omaan mausteseokseen.

Sinappia kuvailtiin näin

Nyt on purkilla kokoa. Sehän näyttää ihan kastikepullolta. Ja purkin avattuamme ja maistettuamme huomasimme, että sinappi olikin enemmän kastike kuin mauste. Se sopii hyvin koko perheen kesäruokien kylkeen. Iso pullokoko takaa sen, että siitä riittää läträykseen, eli tämä ei lopu yhdellä puristuksella. Missä oli Poppamieheltä odotettu tulisuus? Tätä ei tarvitse pelätä, se ei ollutkaan yhtään tulinen, kuten Poppamies-nimi antaa ymmärtää.

Sinapin maku muistutti jotain jouluruokaa. Tarkasteltuamme tuoteselostetta tajusimme, että omenahan sen oli. Kastike maistui omenaiselle jouluruokakastikkeelle. Se sopii varmasti tosi hyvin grillatulle rasvaiselle possulle.

Pisteet 2 / 5

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Testasimme kaupan sinapit – sinappitestin ylivoimainen voittaja on tuttu huippukokkien keittiöstä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X