Ruoka

Sinilupiini on uusi huippukokit hurmannut trendiruoka, seuraavaksi siihen hurahtavat kotipuutarhurit ja -kokit – älä sekoita tienvarsilupiiniin!

Sinilupiini on mystinen vieras lajike, joka on hurmannut huippukokit helppoudellaan ja hernemäisellä maullaan. Katso videolta, mitä kokki Henri Alén kertoo uusimmasta trendistä ja poimi parhaat vinkit omaan ruoanlaittoosi!

Sinilupiini, eli Lupinus angustifolius, on hernemäinen kasvi, joka on tekemässä nousua huippukokkien keittiöihin. Kokit Henri Alén ja Tommi Tuominen kasvattavat sinilupiinia kiertotalousravintola Ultimassa ja käyttävät sitä myös ruoanlaitossa.

Lue myös: Kylvä kesäksi nopeita kukkia ja vihanneksia – ohjeet vaihe vaiheelta

Katso videolta, kun Henri Alén kertoo lempiyrteistään ja jakaa vinkkejä kaupunkikasvattajille:

Ojanpenkan lupiini on myrkyllinen

Sinilupiinin nimi saattaa hämätä. Se ei viittaa lupiiniin, joka kasvaa ojanpenkoissa tai tienvarsilla. Tämä villisti Suomen luonnossa kasvava kasvi on myrkyllinen. Sitä ei saa missään nimessä syödä.

”Huomio, tämä lajike on tehty syötäväksi! Jos menette jonnekin ojanpuskaan, niin siellä kasvava lupiini on myrkyllistä”, Alén varoittaa.

Sinilupiini on vielä melko harvinainen Suomessa. Alun perin se on peräisin Euraasiasta ja Pohjois-Afrikasta. Euroopassa sitä esiintyy erityisesti Välimeren alueella, kertoo Luonnonvarakeskus Luke.

Kaupunkiviljelyyn perehtyneet saattavat tuntea lajikkeen, mutta suureen kansan tietoisuuteen sinilupiini ei ole vielä levinnyt.

Alén ostaa siemenet suoraan viljelijältä.

”Tämä on nouseva juttu, josta on ollut nyt aika paljon pöhinää. Veikkaan, että tämä tulee vuoden sisällä yleistymään.”

Lue myös: Henri Alén ja Suomen himotuin risotto – kokki paljastaa mistä tunnistaa täydellisen kypsyyden

Sinilupiini on seitsemässä päivässä syöntivalmis

Sinilupiini on melko helppohoitoinen kasvi. Kun siemenet on istuttanut, sinilupiini kasvaa vauhdilla.

”Se on seitsemässä päivässä syöntivalmis!” Alén hehkuttaa.

Luken mukaan sinilupiini kasvaa 30-60-senttiseksi ja viihtyy lauhkeassa ja kosteassa ilmastossa. Kasvi tekee myös kukkia, ellei se altistu pitkäaikaisille helteille.

Sinilupiinilla on korkea valkuais-, proteiini- ja kuitupitoisuus. Pähkinä-allergikoille se ei kuitenkaan sovi. Proteiinit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Sinilupiini kasvaa Henri Alénin ravintolassa Ultimassa.
Sinilupiini kasvaa Henri Alénin ravintolassa Ultimassa Helsingissä.

Sinilupiinin hernemäinen maku sopii moneen ruokaan

Alén hehkuttaa erityisesti sinilupiinin monikäyttöisyyttä ruoanlaitossa.

”Sinilupiini sopii kaikkiin salaatteihin ja se kestää myös vähän kypsennystä paistoksissa. Siinä on hyvä hernemäinen maku.”

Kasvia voi myös käyttää leivonnassa. Sinilupiineista voi tehdä lupiinijauhoa, joka on suosittu erityisesti kasvissyöjien keskuudessa sen korkean proteiinipitoisuuden vuoksi. Lupiinijauho parantaa taikinan vedenpidätyskykyä ja toimii erinomaisesti kananmunan ja voin korvikkeena.

Lupiinijauho sopii myös hyvin kastikkeisiin, keittoihin ja jauheliha- tai kasvispihveihin.

Lupiinijauhoja saa ostettua suomalaisista kaupoista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sinilupiini on uusi huippukokit hurmannut trendiruoka, seuraavaksi siihen hurahtavat kotipuutarhurit ja -kokit – älä sekoita tienvarsilupiiniin!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.