Sipulit kuuluvat melkein kaikkiin ruokiin – ota haltuun sipulin säilytys, pakastaminen, pilkkominen ja kuullotus

Sipuli on oikea keittiön monitoimikasvis ja oleellinen osa ruoanvalmistusta. Sipulit tuovat reilusti makua mausteen muodossa ja loistavat hienosti myös annosten päätähtinä.

Sipulit kuuluvat keittiön perusraaka-aineisiin. Ruoanvalmistus alkaa lähes aina sipulin kuorimisella ja pilkkomisella, valkosipuli puolestaan tuo makua lähes ruokaan kuin ruokaan. Sipuli on ihanaa niin raakana kuin kypsennettynäkin. 

Lue lisää: Sipulilajikkeet – kokkaajan opas neuvoo eri lajikkeiden käytöstä

Sipulilajikkeita on useita kymmeniä. Kirpeän makuinen ja voimakkaan tuoksuinen keltasipuli lienee tutuin niin ruokien höysteenä kuin mausteenakin. Se antaa ruoalle täyteläisyyttä sekä pyöristää ja täydentää muiden raaka-aineiden makuja. mutta siitä valmistuu myös herkullinen keitto tai maukas piirakka. 

Muita tuttuja sipulilajikkeita ovat punasipuli, salottisipuli, valkosipuli, jättisipuli, kevätsipuli ja purjosipuli. Jokaisella sipulilajilla on sille tyypilliset ominaisuudet ja niitä kannattaakin kokeilla rohkeasti niin ruoanvalmistuksessa kuin leivonnassakin.

Sipulin säilytys ja pakastaminen

Kotona sipulit on parasta säilyttää viileässä ja ilmavassa komerossa. Liian lämpimässä sipulit alkavat kasvaa ja kosteassa tai muovipussiin käärittynä ne puolestaan mätänevät herkästi.

Sipulin pakastaminen onnistuu parhaiten hienonnettuna. Hienonnetun sipulin voi pakastaa pakastuspussissa. Sulje pussi tiiviisti ja kääräise se tarvittaessa vaikka kaksinkertaiseen pussiin, jotta sipulin voimakkaat aromit eivät tartu muihin pakastettaviin tuotteisiin.

Pakastettua sipulia ei ole välttämätöntä sulattaa, vaan sen voi lisätä suoraan pakastimesta jäisenä pannulle. 

Sipulin pilkkominen – älä pelkää kyyneliä

Moni ohje alkaa sipulin kuorimisella sekä hienontamisella ja samalla monen kyyneleen vuodatuksella. Sipulin aiheuttama silmien ärsytys johtuu sen sisältämästä syn-propaanitioli-S-oksidista, joka silmän pinnassa olevan kyynelnesteen kanssa muodostaa mietoa rikkihappoa. Juuri itkettävät ainesosat antavat sipulille tyypillisen maun ja aromin, älä siis pelkää kyyneliä. 

Terävä veitsi on paras apu kyyneleitä vastaan, sillä se rikkoo sipulin solukkoa vähiten ja vapauttaa samalla vähemmän silmiä ärsyttäviä yhdisteitä. Myös kylmä sipuli itkettää huoneenlämpöistä sipulia vähemmän. Upota kasvis hetkeksi kylmään veteen tai sujauta se vartiksi pakastimeen ennen hienontamista. Pakastaessa entsyymit denaturoivat eikä syn-propaanitioli-S-oksidia muodostu leikatessa.

Sipulin pilkkominen: sipuli on helpointa hienontaa halkaisemalla se ja irrottamalla puolikkaista kuoret. Pane sipulin puolikas leikkauspinta leikkuulautaa vasten ja leikkaa syiden suuntaisesti ohuiksi viipaleiksi. Jätä viipaleet kannasta kiinni. Leikkaa halutessasi vielä vaakasuunnassa pariin kolmeen osaan ja hienonna sitten pystysuuntaan pieneksi kuutioksi. Kanta poistetaan lopussa. Näin hienonnettu sipulikuutio on sopivan kokoista ja heti käyttövalmista.

Sipulin kuullotus

Sipulin kuullotus. Varaa kuullotukseen aikaa ja malttia, sillä paras lopputulos syntyy lempeällä lämmöllä. Tarkoitus ei ole ruskistaa, vaan pehmentää makuja ja tehdä lopputuloksesta täyteläinen. Lämpö kesyttää sipulin kitkeryyden ja tekee mausta pehmeän, jopa makean.  

Rasvaksi voi valita voin tai kuumennusta kestävän öljyn, esimerkiksi neutraanlin makuisen rypsiöljyn. Kuumenna rasva pannulla, lisää sipulisilppu ja paista sekoitellen, kunnes sipuli muuttuu raukeaksi ja läpikuultavaksi.

Mihin sipulit sopivat?

Sipuli on monipuolinen raaka-aine, ei pelkästään mauste. Se antaa ruoalle hyvän maun, tuoksun sekä kauniin ulkonäön. Se sopii lähes ruokaan kuin ruokaan.

Sipulilajikkeet eroavat toisistaan maun ja käyttötarkoituksen perusteella. Tietyt sipulilajikkeet maistuvat hyvin raakana, mutta toiset on maun vuoksi parempi kypsentää.

Keltasipulia keittoihin ja pataruokiin 

Kelta- eli kepasipuli on yleisin ja eniten käytetty sipulimme, jonka lajikkeita on erikokoisia ja -värisiä. Se antaa voimakkaan aromin salaatteihin ja kypsennettäviin ruokiin. Parhaimmillaan keltasipuli on pitkään haudutettavissa ruoissa, kuten keitoissa, kastikkeissa ja pataruoissa, jolloin se pääsee luovuttamaan koko makuarsenaalinsa. Jauheliharuokiin keltasipuli kuuluu lähes poikkeuksetta.

Sipuli näyttelee monessa ruoassa sivuosaa, mutta tarvittaessa loistaa myös ruoan päätähtenä. Ranskalainen sipulikeitto sekä Lähi-idän makumaailmaan sointuva Mujaddara ovat esimerkkejä, joissa sipuli on parhaimmillaan.

Sipulipiirakka suorastaan sulaa suuhun. Maukas suolainen piirakka maistuu iltapalaksi tai teepöydässä. 

Sipulin makupariksi piirakoihin voi kokeilla myös oliiveja tai vuohenjuustoa. Rapeaksi paistunut lehtitaikina, makeaksi karamellisoituneet sipulit sekä suolaiset oliivit tai aromikas vuohenjuusto muodostavat verrattoman makuliiton.

Punasipuli on ihanaa salaateissa ja blinien kaverina 

Punasipuli on keltasipulin punainen muunnos ja maultaan sisartaan voimakkaampi ja täyteläisempi. Punasipuli on koristeellinen niin salaateissa, marinadeissa kuin voileipien päälläkin. Erityisesti kreikkalainen salaatti täydentyy punasipulin avulla maukkaaksi.

Raakana sipuli on kirpeän makuista ja on siksi parhaimmillaan ohuiksi siivuiksi leikattuna tai öljy-viinietikkaseoksessa marinoituna. 

Mädin ja smetanan kaverina hienoksi silputtu sipuli on blinien ehdoton lisuke. Sipulihakkeluksen huuhtaisu siivilässä taittaa sen ärhäkimmän maun.

Salottisipuli tuo ruokiin hienostunutta makua

Ovaalinmuotoinen ja ruskeakuorinen salottisipuli on maultaan keltasipulia lempeämpi ja erittäin aromikas. Nopeasti kypsyvä salottisipuli sopii lyhyen kypsymisajan tarvitseviin ruokiin, kuten ranskalaiseen klassikkoon Lyonin kanaan, täyteläiseen bearnaisekastikkeeseen sekä vaikkapa pyttipannuhin ja risottoihin.

Valkosipuli on parasta mausteena tai uunissa paahdettuna

Valkosipuli eli kynsilaukka on tunnettu sekä mauste- että lääkekasvina. Sitä on nykyään saatavilla myös yksikyntisenä solo-valkosipulina.

Valkosipulin maku ja tuoksu ovat voimakkaita, koska se sisältää runsaasti eteerisiä öljyä. Valkosipuli käy monipuolisesti mausteeksi ruoanlaitossa ja leivonnassa ja sellaisenaan nautittavaksi, joko marinoituna, grillattuna tai uunissa paahdettuna. Uunissa pehmenneen valkosipulin maku on viettelevän makea ja sitä nauttii vaikka sellaisenaan. Majoneesin joukkoon sekoitettuna siitä syntyy täydellinen aioli.

Purjosipuli sopii käytettäväksi kokonaan

Purjosipuli eroaa muista sipuleista ulkonäkönsä perusteella. Se ei muodosta varsinaista sipulia, vaan pitkän varsimaisen lehtituppimuodostelman. Maultaan melko mieto purjo sopii käytettäväksi sekä raaka-aineena että mausteena. Se sopii erityisen hyvin keittoihin, pataruokaiin, paistoksiin sekä erilaisiin uuniruokiin. Perunan makuparina purjo on verraton.

Purjon voi mainiosti käyttää kokonaan. Halkaise purjo pituussuuntaan ja huuhdo se huolellisesti juoksevan veden alla. Näin lehtityveen jääneen mullan saa helpoiten puhdistettua.

Lue myös Anna.fi: Oletko valkosipulin ystävä? Poimi valkosipulileivän, aiolin ja muiden herkkujen reseptit

Avainsanat

Keskustelu

Kasvaako sipuli, siis sipuli siellä maassa,vaikka leikkaankin sipulin vartta syötäväksi ruokiini ennekuin nostat sipulit maasta pois?

Onko ikkunalauta liian kostea paikka sipulille? Mieheni ostamista sipuleista puolet oli homeessa saman viikon aikana… Eli jos täytyy valita viileän + kostea TAI lämmin + kuiva, kumpi on parempi säilytys sipulille?

Osaako joku tehda sipuliletteja? En saa lettia pysymaan koossa vaikka kuinka yritan. Pitaako letittaa kun varret ovat viela vihreita, vai vasta kun varret ovat kuivuneet? Sipulisato lettina keittion seinalla olisi niin natti, jos vain osaisi…

Kommentoi juttua: Sipulit kuuluvat melkein kaikkiin ruokiin – ota haltuun sipulin säilytys, pakastaminen, pilkkominen ja kuullotus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X